Asam Pedas Ikan Tenggiri ( resepi Bonda + Bonda Mertua )


Hari ni teringin plak nk msk Asam Pedas.. So untuk menambahkan ilmu pengetahun yg lebih, aku secara sukerela nk msk lauk tuh dan off cos la dgn bantuan kesedapan dri mak jugak..**sedut ilmu kat mak nih..:D
tadi x smpt nk snap pic..so sedut gamba dr akak potret kasih..:P
Resepi Asam pedas Ikan Tenggiri 
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tenggiri ( apa2 ikan pun boleh)
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar (nak pedas boleh lebih)
Garam dan gula secukup rasa
6 biji bawang merah*
1/2 inci kunyit hidup* (serbuk kunyit pon bole)
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(klo x nak letak pon sdp jugak)
1/2 camca teh jintan putih ( tumbuk halus)-if nk rs lebih kick!
Daun Kesom & Daun Kari secukupnya – tambah utk naikkan bau wangi


Cara Penyediaannya:
1. Ikan tenggiri disiang, belah-belah ikut saiz yang dikehendaki, dibersihkan dan toskan..
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Gaul rata.
3. Tuang air secukupnya dan biar mendidih. Masukkan ikan, kacau perlahan dan tuang jus asam jawa. Bila mendidih, masukkan garam & jintan putih secukup rasa dan sedikit gula. Sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok.
4. Biar masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan juga ulam-ulaman.
** Selamat Mencube!!

1 Comments

Chekpid said…
wah...dah jadi chef two la skarang, bagus2!