Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Friday, June 26, 2015

Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com

Assalamualaikum..
 
Saya dah joinn.. jom korang join skali..


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 26 Jun 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #15 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...




Yours Truly ;P

Tuesday, June 23, 2015

Jom dapatkan segera Serunding Dari Kampung Laut, Kelantan

Assalamualaikum..


Serunding dari Kampung Laut Kelantan ni memang sedap dan lazat,tahan lama dan boleh di makan dengan pelbagai hidangan.Bau serunding ni pun dah sedap belum lagi makan....

Resepi tradisional turun temurun dijamin sedap :
- Daging berkualiti dan dicarik halus
- Dimasak menggunakan dapur kayu untuk aroma istimewa
- Sentiasa segar dan baru dimasak setiap minggu
- Boleh disimpan pada suhu bilik dan tahan lama
 
serunding daging tempatan 250 gram rm 18
 
 
serunding ayam 250 gram rm 18


serunding ikan 250 gram rm 12

Cara  Packaging Serunding..
 
Serunding ni kalau makan bersama nasi panas-panas memang sangatlah ngamm uols..
 
Selain itu, ada jugak produk-produk lain turut dijual :
 
mini popia rm 32 sekilo
 

mini karipap rm 32 sekilo
 
   
Untuk sebarang tempahan, boleh hubungi :
Whatsapp   :
 012 921 8016 (alia haryanie)
Blog :
Fb :
 
  

-MrsPuex-

Friday, June 19, 2015

Report card day..

   Assalamualaikumm..

Amek report card si kakak kat sekolah..
Speechless kene beratur siap ade no giliran uols..
Sekolah lain pon buat macam ni gak eyh??
Maklumlah ni pestime..

Result?? Hmmmm... Banyak sangat markah terkumpul dia.. Cikgu cakap minah borak.. Main lebih..pot pet pot pett...

Takpelah.. Exam ni mama ok lagi..
Exam ujung tahun kene struggle lebih sbb naktentukan kelas tahun 2 nanti..

Kipidap mama, kipidap kakak..wake up kakak oiii...
Ppfffttttttt!!!!



Datang awal pon dapat ni banyak ni..huhuu..bertabah jek la..
Duduk kusi murid kt luar kelas terasa katik sunggoh la hai...

Thursday, June 18, 2015

Persediaan dan Tips Kesihatan Ramadhan 2015

 Assalamualaikum..
 
Persediaan ramadhan untuk keluarga saya..
paling penting persediaan untuk my anak dara..
Tahun lepas di usia 6 tahun aireen dapat lengkapkan puasa selama 25 hari penuh..
senang sikit nak latih sebab fully duduk tadika..
 
Bagi tahun 2015,
 
Tak tahu lagi..tak paksa pon sebab dah mula sekolah rendah..
pagi sekolah agama, petang plak sekolah kebangsaan..
kita yang bekerja ni pon letih, apetah lagi anak anak..
semoga Allah memberikan kekuatan yang maksima buat semua anak anak yang mula nak belajar berpuasa..
 
mana yang terdaya je..harap jaga solat juga anak mama sorang ni..
 
Tahun ni pilih Tamar Cocoa.
harap pilihan mama tepat.
 
 
Serunding daging.
Lauk sampingan untuk berbuka dan bersahur..
wajib ada..
pagi tadi aireen sahur dengan serunding ni je..abis jugak la sepinggan nasi..
 
 
Sekotak kurma hadiah dari dzul iman..
 
Ikan bilis goreng cili api..
penaik selera..
menu untuk bersahur incase terbangun sipi sipi nak azan..hehee..
 
 
 Kadang-kadang menu paling simple adalah menu yang paling sedap di donia tauu!!
 
 
Nak selit jugak 7 tips kesihatan ketika Ramadhan..
 
 
 Sape yang mampu boleh follow..
saya tetap nak yang pedas2..hahahaa.. biasalah tekak orang kampung..
 
 
-MrsPuex-
 
 

Wednesday, June 17, 2015

Maafkan Aku..

Assalamualaikum..

Maafkan Saya jika saya ada tersalah tulis yang boleh mengguris hari sahabat alam maya saya..
Salam Ramadhan untuk semua..

i dunno.. i just love the lyrics, the songs..
asal dengar je, bergenang airmata..
huhuhu..



Telah ku buat
Dirimu menangis
Jahat ku jahat
Menyakiti hatimu

Maafkan aku cinta
Maafkanlah salahku
Sungguh aku menyesali
Telah buatmu terluka

Maafkan aku cinta
Jangan kau tinggalkan aku
Ku mohon padamu
Maafkanlah aku

Jahat ku jahat
Menyakiti hatimu

Maafkan aku cinta
Maafkanlah salahku
Sungguh aku menyesali
Telah buatmu terluka

Maafkan aku cinta
Jangan kau tinggalkan aku
Ku mohon padamu
Maafkanlah aku

Sungguh aku menyesali
Telah buatmu terluka

Maafkan aku cinta
Jangan kau tinggalkan aku
Ku mohon padamu
Maafkanlah aku

Ku mohon padamu
Maafkanlah aku

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2015/02/ir-radzi-maafkan-aku-lirik.html#ixzz3dJ16P4QI



-MrsPuex-

Tuesday, June 16, 2015

Short Gateway To Melaka With Neighbours!

 Assalamualaikum..
 
Keje giler..memang betul2 keje giler..
Hari sabtu.
Plan asal nak makan tengah hari bersama jiran-jiran (4 family)..
konon-konon nak makan besar nak sambut puasa..
Lepas tu nak pilih tempat jauh sikit laa..
 
Macam biasa bawak stok day trip jee..(pempers 4 ketul, baju sepersalinan utk kakak+adik,napkin)
tuuu jeee.. kami laki bini sehelai sepinggang.. sama kes jugak la dengan jiran tetangga yang lain..
 
Benti kat Petronas bukit jelutong nak isi minyak+ beli jajan alas perut..
sekali depa ni incik2 suami kata nak pi makan coconut shake kat klebang nun..
Hapee??? driver tak kisah, weols bini bini ni pon ok je..
balik hari je kot.. aku plak carpool ngn jiran sebelah umah..
kete masuk workshop, jiran plak offer naik sama sbb incik suami x boleh nak long drive sgt..
memang ON jek la kann..
 
while para suami meeting kt petronas, weols pon wefie la kann...
dari kiri : CT, linda,mrspuex, Ain
aku + incik suami tumpang kete linda je..
while anak anak naik kete ain..sebab ade geng main..gasakk ko ain..haha..

Akhirnya, lokasi dituju adalah MELAKA..
Hai kokonat shake, Hai Asam Podeh!
Dari shah alam makan lunch+hitea kt klebang, Melaka

nasi lemak daun pisang+coconat shake..
Melepaskan hajat jiran nak makan kokonat shake..
tak tau nama kuih ni..
isi sagu+gula merah+kelapa
Selesai...
Waktu operasi sehingga jam 630 petang sahaja..
staff dah angkat meja, weols melepak lagi..hahahaha..


Nak masuk kete, dah memasing liat nak balik..
time tu dah jam 7 pm..
udah tukar plan nak tido melaka on the spot..
kawww raseee???

pakat-pakat la memasing bukak hp cari homestay/hotel yang murah dan evelebel..
maklumla cuti sekolah kan semua dah full booked..

memang ini keje giler..
sehelai sepinggang weiii..
tapikan plan terkejut terkejut ni la yang ohsemm biasanya..

dapat homestay kat durian tunggal. tapi umah teres..
takde tuala, sabun bagai..lagi tak berapa best sebab jauh ngn town..

last-last incik suami kol manager kat hotel seri costa kot kot ada bilik kosong..
saja nak cuba nasib plus incik suami staff felda travel ni better la sikit..
alhamdulillah rezeki menyebelahi kami..
ada 4 bilik kosong..teruslah setujuuuuu..
cancel homestay, kita dok hotel..wahhhh!!
dapat gak anak anak tido bilik putih (hotel) time cuti sekolah..kekekeee...
 
Hotel Seri Costa, Melaka.
Macam tak cayaaa jee ada kat melaka time nih..
*gosokgosokmata*

lepas check in terus cari Pakaian Dalaman dan toileteries..
Sehelai sepinggang kot...satu hape tak bawak..
Menapak ke Mahkota Parade nun..patah pinggang mak mendokong si anak bujang..
terpaksa jln lelaju sebab takut kedai tutup.masa tu dah dekat jam 10 malam.
dah selesai,terus cari makan..

 


wajiblah datang MELAKA, pekena asam podeh..
nak cari daging tetel takde, layan ikan pari pon ok laa..
restoran JR depan Menara TamingSari

Lepas tu sambung balik cari t-shirt plak kat area uptown..
memang eksersais kaki tangan la datang kali nih..
tak dan nak pi melaka river cruise, naik menara taming sari, naik beca..
mak kauu dah patah otot pinggangg ..
selesai tawaf uptown pon jam 12 malam..
menapak balik hotel,masuk bilik, wash up, then padammm..


Hari kedua, selesai check out then bersiap2 nak balik ke shah alam plak..
Semua orang pakai baju MELAKA ok!!
makan tengah hari kt shah alam je sebab nak elak jemm..
tengkiu pezal+linda tumpangkan kami..
Anak anak pos kt kete belakang..hahaha..
mama+papa sedang bertenang-tenang seketika..

Babai Melaka..
till we meet again..promise!


'Kadang-kadang sudden plan tu adalah sesuatu kenangan yang terindah..'
walau penat/letih macam nak pingsann!!
hahahaaa...

-MrsPuex-
 

Thursday, June 11, 2015

Its Our Time :: Geng Antiamo'99

Assalamualaikum..
 
Sumtimes we need ME time with frens..
 
Jarang-Jarang dapat peluang keemasan macam ni..
Maklumlah memasing dah ada komitment sendiri..
baik yang bujang mahu pon yang dah kawin..
 
So, kami decide sempena cuti sekolah mohla kita amek cuti and kita enjoicee the moments..
1st time ever dapat berkumpul bersama just 5 of us sejak abih zaman sekolah tahun 1999..
ko bayangkan berapa lama tak jumpe heart to heart kekdahnya..
last jumpe pon masa baraan raya tahun lepas bersama family memasing..
tu pon tak sempat nak borak panjang..pepaham la kan memasing ada anak kecil..
kejap kang nak berak la, nak kencing la, nak makan/minum laa.. tu belom bergaduh adik beradik berebut barang..huhuhu...
 
So berikut adalah senarai tentatif program yang dirancang secara adhoc oleh ketua kumpulan iaitu aku(lantik diri sendiri) hahahahaaa...
 
Date : 3 Jun 2015 (Rabu)
Venue : Alamanda, Putrajaya. (senang semua program nak buat ada kat sana)
Attire Code : Purple+White (mengikut color feveret aku..hehee lantak korang)
Tentatif Program : Sosahh ikut sokahati (yang pasti during opis hour setel semua)
 
Program 1 : Breakfast di Mekdi Alamanda Putrajaya.
 
 Mempersembahkan geng Antiamo
Dari kiri : Eina, Aien, Aida, Ayang/Ainie (Mrspuex), Acik..
dorang je makan, aku tak makan sebab ikut arahan anak, boikot mekdi..hahahahaa..(sebenarnya dah siap makan kt umah.)
Paling best kitorang carpool satu kete je.
Aida wiling nak seret sorang sorang sebab kete die paling besar..Acik n iena park kete kt umah aida.just seret aku ngn aien kt umah je..kebetulan aku lepak ceras, lagi best laa.. last orang yang kene seret masuk kete adalah AKU..huhuhu...
 
Program 2 : Memboling sampai naik muscle lengan.
 
Cop kasut. aku malas nak bawak bola/kasut sendiri sebab berat/leceh..
bedal house ball/shoes sajee..

 Ehemm..

 

Berebut bola pulak dahhh...
 
 Aksi paling win..
sori ina ko terpemes dalam blog aku sebab aksi terlampau ko ni ha..
bahahahaaa..sakit usus aku tahan gelak..smpai tercabut brush pin tudung aku tauu..
seriess kelakarrr..
 
Yang penting 3 games haku sapu bersihh tempat pertama...hahaha..
tetibe markah semua 100 ke atas.. semangat die lain maciam plak..
 
 
Program 3 : Karok sampai serak suare ko!
 
 Superstar Karaoke Alamanda, Putrajaya..
 
Wefie comey comey itu wajib sebelum memasing hilang pertimbangan kt dalam nanti..
bahahaaaa....
 

Kan dah cakap aku hilang pertimbangan..
walau pitching ke jamban tetapp nak konker mic..
sabar ye koranggg...hahahahaa...
3 Jam berlalu tanpa sedar..
Sedar sedar memasing dah serak suara..
tak sangka aku ada kawan persis ct nur haliza , wan dan penyanyi dangdut sape tah tu..
hahahaaa..puass hati!!



 Program 4 : Makan Time..
 
 
 Makan kat jonny je..
mukaa tak sabarr nak terkamm..huhuuuu..
memasing dah kelaparan, maka ni je yang senang..
makan berjemaah, rebut rebut tu lagi ohsem kenn!!
 

Lapar pon tetap menten senyum..
perkara biasa..hahahaa..



  Selesaii..
Tak semenggah semua pompuan ni melantak...
Saki baki tu halalkan jek la..
tak boleh masuk dah..
 
 
 
Last but not least, sebelum balik ternampak plak kedai auntie Anne's ni..
beli jugak walaupun perut dah overload..
nak kudap kudap dalam kete konon konon..
pon habiss jugakk...
Feveret kot..
 
Ada cite pasal nak beli roti ni..
sebelah kedai auntie anne ni kedai roti boy. (sape yang expert kt alamanda kompom tau)
Aien pegi kedai roti boy,
aku beratur kt kedai auntie anne..lps tu kemain slow motion tukang order tuh..
maka beratur lah dengan penuh kesabaran/sakit hati lemb nak mamps!..
si aida dh wasap nak order roti boy..then aku ckplah pi mesej kt aien sebab die pi kedai roti boy..
aku cakap la aku kt kedai roti gegerl..hehehe..
tak pepasal aku kene setepek mengong..
Dengan selamber ku hantar gamba seketul ni ha cakap betol la aku kt kedai roti gegerl (read : auntie anne)
btol la kannn??? auntie anne tu gegerl..
 
tak pepasal kene bahan balik ngn aku...
berani melawan cakap ketua kumpulan..hahahahaaa...
 
Alhamdullilah plan last minit seperti biasa akan menjadi kenyataan..
 
Terima kasih korang.
Sayang korang..
I Love U, Antiamo'99
 
Bila nak repet lagi?? ewaahhhhh!!!!
 
-MrsPuex-

Wednesday, June 10, 2015

Wordless Wednesday ::10062015

 Assalamualaikum..
 
WW :: 10062015
 
konsep : keterujaan anak bandar masuk kampung nampak buaian ponco..
#blog sedang sendu sebab mood cuti sekolah tak abih lagi..