Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Thursday, January 31, 2013

Solid Food @ 6 Bulan

Assalamualaikum..

Bila anak dah 6 bulan, bermulalah fasa masak-masak utk solid food si kecik..
Rutin harian semakin bertambah..
Biasa ibu-ibu ade yang buat frozen food utk bekalkan kat taska, tapi aku x boleh nak buat cm tu sbb kekangan fridge sejuk beku..takut suhu beku makanan tak mencapai piawaian yang selamat..
maklumla fridge 1 pintu sajee..bukak katup bukak katupp truss suhu ke laut..
So terpakselah ku gagahkan masak tiap2 malam..tapi portion untuk 2 hari la..lebih 2 hari bagiku dah xpired
ade orang ckp elok ke bg frozen kat budak?tak sakit perut ke??
so far, ok ok jek..sbb tu kene pastikan frozen fud tu seswai dengan piawaian...gituu..

nak details pasal solid food utk baby, korang gugel jek eyhh..
teknologikaann skang nih..


























ini budak sampai ke dapur terjah mama tgh buat makanan die..
bajet buat muke comel mintak soh angkat la tuhh..pandaiiii...

























tadaaaa...blended bubur nasi+ air masak..kekadang menu lain, bubur nasi+carrot..tgk keadaan kerajinan mamanye..jgn x pecaye, 1 mangkuk tu habiss dihadapnye..tp biasela budak2 mkn selekeh selekeh..xpe, janji die mau makan, mama pon rasa x sia2 buatkan makanan die..:D

























Aksi my Airiel tgh disuap makan..tetapp kontrol kemachoaannyee..hihihi...
pandai plak tu tgk kamera..sori kualiti gamba agak kureng sbb snap thru hp sajek..

mlm ni rasa cam nak campur skit ngn brokoli plak..:D
nak gugel jugak la utk menu2 yang lagiii bestt utk si kenit nih..
if uols ade cadangan, boleh jugak tinggalkan info kt komen sy nih..
sharing is caring ritee??

Truly ;P

Wednesday, January 30, 2013

MAK plak WARDED

 Assalamualaikum..

Tahun 2013 mmg banyak menduga kami sekeluarga..
Allah sedang menguji kami...

Harini mak plak warded due to her eyes..
Mak mengadu mata dah x nampak/gelap..
Last tuesday, hari yang sama hubby warded mak pegi buat check up mata..
Tup-tup doc trus bg date utk admitted which is today utk buat laser kedua-dua mata..

Semoga kami diberi kekuatan yang maksima untuk menerima dugaanMu YA Allah..
Allah sayangkan kami sebab tu DIA menguji kami..

MAK..
Kuatkan semangat untuk treatment mata 2 hari ni..
Maaf, kami anak-anak x dapat nak temankan mak kat spital sbb abah request nak jaga mak..
Semoga ABAH jaga mak elok2 kat spital nun..
Kalo abah hilang, trus kol kitorg yee..**mcmlah mak bace blog aku ni ekk**

Tadi kami adik-bradik datang jenguk MAK kat spital..
hubby still on MC, so lunch hour tadi blik umah kejap amek hubby n MIL then trus shoot ke hosp..
My bro n my SIL datang dari putrajaya coz both of them keje kt sane..
ADEK datang dari KL sbb opisnye di KL blakang bank negara..BIL je x dpt dtg coz ostesen di Melaka..
Untung MAK sbb anak2 sume keje area KL, Shah Alam,Putrajaya..
Sume bole zass zasss datang..plus hospital pakar mata pon area PJ..kira center point..

X snap banyak sbb x mood..ni pon gamba mane yang ade jek..

Mak dan besannya..


























MAK dan anak 'gadis'nyee..:














foinneee..shawl itu telah mentembamkan wajahku..ohhh!!!


Semoga MAK cepat sembuh, semoga MAK cpt kluar spital..

AMINNNNN....

Yours Truly ;P

Tuesday, January 29, 2013

6 Bulan Dah

Assalamualaikum..

pejam celik pejam celik dah pon 6 bulan si Airiel Qaid ni..
6 Bulan jugak la Allah beri rezeki kat dia untuk fully bf..
Alhamdulillah..syukur ku panjatkan padaMu ya Allah..
Walaupun mcm2 rintangan dan halangan dalam menempuh perjalanan untuk bfkan my son..
Oh...tetiba rasa pencapaian yang sgt memberangsangkan tauu..
6 bulan macam kejap tp aku rasa lameee nak capai ke 6 bulan ni..
stok susu pon ala alaa jek..huhuhu..
Orang cakap klo 6 bulan dapat pangkat sijil gitu..hiihi..
nak cuba dapatkan PHD utk pangkat menyusu ni..insya allah

Perlu ingat, klo nak susukan anak, kita perlu ada ilmu penyusuan ye puan puan..
pastuh kena selalu mendekatkan diri dgn kawan2 yang menyusukan anak utk memotivatekan diri..
if tiada motivate, kite mmg akan tersungkur..ini mmg benarrr..

Sebab apa aku berbangga kat diri sendiri?
sebab masa kakak dulu mmg aku xde awareness langsung psl bf ni..

Semoga Allah terus melimpahkan rezeki untuk my son sehingga 2 tahun..
Semoga Allah sentiasa memberikan kekuatan mental dan fizikal untuk aku terus menyusukan my son selagi mampu..Insya Allah..

Sedikit kata-kata semangat untuk diri sendiri dan jugak utk mereka yang still menyusukan anak :

Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.

Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa

Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya

Allahu Akbar..





Perkembangan terkini :

* dah tak bole tinggalkan sorang2 expecially kt atas katil..mau tergolek ke bawah nnti..
* Seorang anak yang murah dengan senyuman..Alhamdulillah..
* dah mula nak angkat vontot..bila meniarap, die dah nak reverse ke belakang, eyhh..
* mula nak kenal orang.
* seorang yang sentimental, x bole jerit2 kat die, nnti sentapp..
*die ni mmg seorang yang cool..kekecik dh tunjukkan ke'cool'an beliau..mama laikeee!!
* Suka makan, pantang tgk orang kt meja makan, sure tertoleh2 nak jenguk apekah makanan kat atas meja..
* pandai sangat bermain cak cak ngn kakak..kakak pon suka sangat melayan..
*semakin melaju kat dalam walker..
*suka makan plastik cover meja makan..yang ni kena selalu perati..

Sekian, terima kasih..

Yours Truly ;P

Friday, January 25, 2013

Hubby Warded

Assalamualaikum..

Keadaan agak kelam kabut sejak hubby terwarded..boleh plak ter..ter.. eyhh..

Camni, dia ade mslh sakit pinggang dah lamaaa dah since blom kawin lagik..
Bila usia dah semakin meningkat, masalah tu makin lama makin teruk plak..
Gi klinik, doc soh buat mri scan nak tgk details katenye..
So hari selasa lepas die gi la buat check up kat hosp pusrawi nun..
Tetibe doc soh admitted utk mri scan n fisioterapi..
pasrah jek laa yee..

Orang lelaki ni, klo sakit x pnh nak ckp sakit..tau tau tetibe dah warded..haihhh...
Ke aku yang x prasan??hmm..

Aku?? dh stat nak huru hara dah..dah la spital jauh kat kl nun, dgn jalan jem bagai nak ke sana..
tapi, tapi.. demi suami ..binik mu ni gagahkan jugakla.
sib baik MIL ade sama ngn aku..ringan skit beban even die pon x brp nak sihat..

Selasa hapday, rabu EL, khamis cuti maulud nabi..
Anak2? Adek tggl kat neseri utk hari selasa n rabu..just topupkan stok ebm takut sampai umah malam..
kakak jek yang ikut mama n nenek gi tgk papa..dia adalah suka sgt dapat ponteng kelas gituu...
Cuma hari khamis kami berjemaah beramai2 temankan papa dari pagi smpai ke magrib, then bru gerak balik ke shah alam..Alhamdulillah adek sepanjang perjalanan pegi n balik adalah sgt behave, msuk kete trus mata kecik kecik n terus tido kat pangku nenek..mama sgt legee..
Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan aku..Tima kasih Allah..

To PAPA :

Get Well Soon..We luv u..

























p/s : hamper kat blakang tu pemberian dari weols utk papa..#nak jugak bgtau..hihihi..


Yours Truly ;P

Tuesday, January 22, 2013

P.E.L.A.N.G.I.

Assalamualaikum..

Inilah PELANGI saya ketika ini..




Anak-anak saya adalah PELANGI saya..

SEKIAN..


Yours Truly ;P

Monday, January 21, 2013

Teaser :: Majlis Aqiqah Baby Airiel Qaid n Qaira Arissa

Assalamualaikum..

Kasi teaser skit..:D



Baby Cradle from team MAYA GALLERY

tema hijau grey = Airiel Qaid (6 bulan)
tema shocking pink+white = Qaira Arissa (5 bulan)


Yours Truly ;P

MAJLIS KESYUKURAN PUTERA KAMI

Assalamualaikum..

Small Announcement..



Dengan segala hormatnya menjemput memane rakan blogger yang ade berhampiran dengan kawasan liputan utk sama-sama memeriahkan majlis putera kami, Muhammad Airiel Qa'id Bin Mohd Azahari pada 19 Januari 2013 ( Sabtu ) bermula jam 10 pagi..tp uols nak dtg lunch hour pon ok..takut kambeng golek dah selamat tergolek dlm perut tetamu jek laa..hiihi...

Lokasi : di rumah ayah bonda ku di Lot 44, lorong 36c, Kampung Cheras Baru, 56100 Kuala Lumpur.


Mau map ? uols bole gugel saje..:D



Semoga dengan kehadiran anda dapat memeriahkan lagi majlis kecil-kecilan kami ini..

Insya Allah..

Sekian..


Yours Truly ;P

Thursday, January 17, 2013

Dah Naik Walker

Assalamualaikum..

Usia 6 bulan dah naik walker..tu adalah anak bujang aku..
walker pulak sumbangan ikhlas dari kakak untuk adeknya..JIMAT..
Maunye x berwalker, asal letak jek nangess..asal nanges jek letakk..
last-last papa taruk jugak dalam walker..

so bermulalah kisah penggembaraan adek tawaf 1 umah..
abis dipusingnye 1 meja makan dengan bantuan penuh dri kakak menolak dari belakang..fuhhhh...
kemain hepi mukanya toksah la nak cakap..terkekek gelaklah senyumlahh..
Si kakak plak secara otomatik jadik bodiguard yang setia..folo kemane adek pegi..
bila adek lambat, ditolaknye adik lelaju...phewwww!!

risauu ok..yelaa 6 bulan kot dah msuk walker..tapi alhamdulilah sume ok ok saje..
Orang ckp x elok pakai walker awal-awal, ku hape fedulik, janji senang mak nak buat keje..
monitor tetap moniter der..

Anakk tuuu...

























Ni baru berwalker, bile dah berkaki ntah x tau la cemane nnti..
Kakaknye dulu dapat kaki terus berlari..lgii hebattt..hihih...
Adek plak?? tungguuuu...


Yours Truly ;P

Check up 5 bulan

Assalamualaikum..

Check up 5 bulan pada 10 jan aritu..
agak lambat..sepatutnya 26/12 kene check up tp mamanye nantilaa nantilaa..
tu yang ter pegi 10 jan tuh..teruk btol mama ni kann??huhu..

Dalam kete b4 nak pegi klinik :

Menten macho diaa..






Keadaan kat klinik - check up time :

cam biasa ukur berat, ukur lilit kepala, ukur tinggi..




























Perkembangan terkini Airiel Qa'id :

Berat : 6.45 kg
Tinggi : 62 cm
Ukur lilit kepala : 40

alhamdulilah berat naik walaupun x banyak. janji naik kaannn...legeee..

Kene injek utk 5 bulan. mula dia tido, kejutkan then nurse bagi sedas injek trus ekkk ekkkkkk pastu sambung balik tido..gud boy..senang keje mama..

keadaan time nak balik :

























Walau peha bertampal, tapi member tetap menten main bersama ulat gonggoknye..

Alhamdulilahh..alhamdulillahh...Syukur Allah permudahkan segala urusan mama haritu...

Sekian..

Wednesday, January 16, 2013

Mohawk style

Assalamualaikum..

payah dah nak berbelog during opis hour skang nih..mencikkkk!!..nak view pon kene time lunch hour yg apelah sgt nih..terpakse skip mkn demimu wahai blog..

mencik..mencik...mencikk...bukan nak curi tulang time keje tapi sekadar hiburan tatkala otak tgh jem kekadang..ecehhhh...

ok, up entry lelaju..sat gi nak gi mkn plak..x bole perut kosong nnti susu pon kosong kosong kosonggg...

hashtag sentapp!!

layankan jek laa gamba my son yang telah diupgred oleh kakaknye sementara mama tgh melayan drama tv3 setiap jam 7pm...
tau tau dah ghuper cenggini..sabar jek laa...




Yours Truly ;P

Cerpen Si Isteri

Assalamualaikum..


ku tampal n ku sisipkan kat blog cipisanku ini untuk renungan bersama dan juga untuk peringatan diri sendiri..

Bacalah ye kawan-kawanku yang bergelar isteri dan ibu..bagi yang masih single pon bole baca jugak utk persiapan manghadapi detik-detik pahit manis bergelar isteri dan ibu jika ada rezeki..Insya Allah..

Bismillahirrahmanirrahim..

~Mulianya pengorbanan seorang isteri...Sanggup berpindah dari naungan keluarga sendiri dan kemudiannya menyerahkan jiwa dan raganya kepada seorang lelaki ‘asing’, bukanlah satu perkara yang mudah. Walaupun lelaki itu telah dikenalnya tapi si lelaki tetap masih orang asing dalam kehidupannya.

Kini dia menyerahkan maruah dan kehormatannya kepada lelaki itu yang mungkin akan menjadi satu-satunya teman hidupnya sampai bila-bila. Ini dikira satu pengorbanan. Mungkin boleh dikatakan, inilah pengorbanan pertama yang dilakukan oleh seorang wanita bila bergelar isteri.

Kehidupan seorang isteri dalam bahtera rumah tangga selepas itu menemukan dia pada banyak saat dan ketika di mana dia melakukan pengorbanan demi pengorbanan. Kecil atau besar, sedikit atau banyak, pengorbanan pasti ada dalam kamus hidup seorang isteri.

Waktu merelakan dirinya diambil sebagai isteri, dia telah menggadai diri dan kebebasannya untuk hidup bersama suami. Tidak ada lagi kehidupan yang agak merdeka di bawah kawalan ibu bapa. Tidak lagi bebas mengisi masa bersama teman-teman. Atau memenuhi pelbagai aktiviti dan mengejar cita-cita peribadi. Semua itu tidak dapat dikecapi lagi. Dia kini sudah terikat dengan tanggungjawab kepada suami.

Kemudian isteri akan menempuh kehidupan bersama suami tidak kira bagaimana pun bentuk kehidupan itu. Liku dan ranjau di hadapan belum diketahui. Kalaupun lebih susah dari sebelumnya, isteri selalunya sanggup berkorban dan bersusah-susah demi meneruskan hidup bersama suami.

Ada isteri yang menyimpan rahsia kesusahan hidupnya dari pengetahuan keluarga. Demi menjaga maruah suami, seboleh mungkin dia akan cuba menutup kesusahan hidupnya bersama suami. Dia tidak mahu kaum keluarganya memandang rendah pada suaminya. Lebih-lebih lagi kalau kaum keluarga si isteri lebih berdarjat dari suami. Menjaga rahsia rumah tangga dan ‘aib’ suami menjadi perjuangan dalam hidupnya. Hingga dia sanggup berkorban kerananya.
Kalaupun kehidupannya selepas berkahwin diliputi kesenangan, pasti ada waktu-waktunya isteri perlu dan harus berkorban. Si isteri sendiri mungkin tidak merasakannya sebagai satu pengorbanan kerana dia gembira melakukannya demi suami. Contoh paling mudah, isteri selalunya akan mendahulukan suami dan anak-anak lebih dari dirinya. Apa yang suami dan anak-anak teringin hendak makan misalnya, dia sanggup sediakan. Tidak mengapa kalau masakan itu bukan kegemarannya sendiri. Citarasa suami lebih penting dari citarasanya sendiri.
Isteri juga selalunya mendahulukan ibu bapa dan keluarga suami.

Kerana baginya, memuliakan keluarga suami sama seperti memuliakan suami juga. Kehidupan seharian dalam sesebuah rumah tangga menyerlahkan banyak pengorbanan isteri. Bersengkang mata hingga jauh malam untuk membereskan urusan rumah mungkin tidak dirasakan satu pengorbanan oleh seorang isteri. Begitu juga bangkit awal pagi untuk menyediakan juadah sarapan. Kerja-kerja itu sudah dianggap ‘alah bisa tegal biasa’. Sudah menjadi kerja rutin yang setiap hari dibuat. Tetapi semua itu menuntut masa dan tenaga.

Bermakna, isteri harus korbankan masa dan kerehatannya. Mungkin juga kesihatan. Semuanya untuk memastikan rumah yang dihuni bersama suami dalam keadaan terurus. Nyaman selesa dan membuatkan suami bahagia.
Menjelang bergelar ibu, seorang isteri akan melalui ujian dan cabaran tersendiri. Namun, rasa bahagia mengandungkan anak hasil perkongsian hidup dengan suami membuatkan dia lupa penanggungannya sewaktu sarat mengandung. Memang kadang-kadang rasa agak tidak selesa dengan perut yang membesar.

Suami yang memandang pun rasa ‘rimas’ melihat pergerakan isteri yang terbatas, inikan pula isteri yang menanggungnya. Namun, rasa tidak selesa itu hilang bila timbul bayangan cahaya mata yang bakal ditimang. Isteri sanggup melalui detik ujian dan cabaran sewaktu mengandung demi kasih pada suami dan anak dalam kandungan.

Dalam keadaan sarat mengandung, isteri masih aktif di rumah. Membawa perut yang memboyot, dia masih sanggup turun ke dapur, membasuhkan pakaian suami, menjemur kain baju, basuh pinggan mangkuk, mengelap lantai, membersihkan habuk dan bermacam lagi.
Banyak kerja yang dilakukan oleh isteri ini adalah hakikatnya untuk membantu suami membereskan urusan rumah tangga. Kerja-kerja yang menjadi tanggungjawab bersama itu dibuat oleh isteri demi memberi khidmat bakti kepada suami.

Tidak ada isteri yang merungut kenapa dia harus menanggung sakit bersalin dan berpantang lepas bersalin. Sebaliknya isteri boleh senyum selepas mengalami kesakitan yang tak tertanggung sewaktu bersalin. Selepas berhempas-pulas bersabung nyawa di meja bersalin, beberapa minit kemudian dia boleh melemparkan senyum puas bila menatap wajah suami dan wajah anak yang masih merah. Bukan cerita sakit bersalin yang diluahkan pada suami, tapi cerita gembira menimang cahaya mata.

Walaupun isteri tahu sakitnya bersalin, tapi setiap kali mengandungkan anak suami, si isteri tidak pernah meluahkan rasa takut dan ngeri untuk bersalin lagi. Kalau ada suami yang pernah menemani isteri di meja bersalin dan melihat penanggungan isterinya sewaktu meneran anak, dia akan tahu beratnya sakit yang ditanggung waktu itu. Memang isteri terpaksa berhempas-pulas. Mungkin suami tidak akan sanggup melihat isteri menanggung sakit seperti itu lagi, tapi si isteri tetap bersedia mengharungi kesakitan yang sama.

Demi kegembiraan bersama memperolehi cahaya mata, soal sakit dilupa-lupakannya. Pengorbanan isteri ini, jika difahami oleh suami, pasti akan sangat dihargai. Melihat wajah anak-anak, terbayang keperitan yang dialami isteri waktu mengandung dan melahirkannya dulu.
Selepas melahirkan anak, isteri harus berkorban pula membesarkan si kecil. Menyusukannya tidak kira waktu, membersihkan najisnya, memandikannya, menyuapnya ketika sudah boleh makan, menadah telinga mendengar tangisannya bila si kecil meragam… Kemudian memenuhi tanggungjawab mendidiknya dan berdepan dengan segala kerenahnya. Belum pun anak itu cukup besar, isteri mengandung lagi dan melahirkan si adik pula.

Terpaksa pula memberi perhatian dan jagaan pada si bayi di samping meneruskan proses jagaan dan didikan kepada si abang atau si kakak. Sebahagian besar keperluan anak-anak ini, isterilah yang membereskannya. Isteri benar-benar menjadi tangan kanan suami untuk memelihara dan mendidik setiap orang anak yang lahir dari zuriat suami.

Semakin bertambah anak, semakin bertambah pula tanggungjawab isteri. Semakin banyak kerja perlu dibuat. Namun isteri masih orang yang sama, dengan kudrat fizikal dan kemampuan yang dulu. Di samping harus meneruskan layanan kepada suami dan kerja-kerja pengurusan rumah tangga yang sentiasa ada dan bertambah.

Jarang sekali ada isteri menuntut bayaran dari suami bagi kerja-kerja ‘lebih masa’ yang dibuatnya. Lebih-lebih lagi untuk menuntut gaji. Kalau suami faham dan tahu menghargainya, alhamdulillah. Kalau suami mahu sama-sama ringankan tangan untuk membantu, syukur. Kalau suami sekali-sekala mahu memberi penghargaan dalam bentuk material atau hadiah, itu dikira sudah cukup baik. Paling tidak, penghargaan dalam bentuk kata-kata, sikap dan belaian mesra pun amat tinggi harganya.

Namun, kalaupun suami tidak faham, tidak prihatin dan tidak mahu menunjukkan penghargaan serta pengiktirafan, isteri akan tetap melakukan kerja-kerja menguruskan rumah tangga.

Lebih berat tanggungjawab dan penanggungan isteri bila dia juga keluar bekerja. Di luar rumah, dia berkorban tenaga membantu suami mencukupkan sara hidup keluarga. Di rumah, dia meneruskan ‘kerjaya’ sebagai isteri, ibu dan suri rumah. Kalau tiada pembantu rumah, dia akan berdepan dengan lebih banyak kerja untuk dibereskan. Balik ke rumah, dia sanggup korbankan masa rehatnya untuk menyambung kerja yang tertangguh. Layan suami, layan anak-anak, sediakan makan minum, basuh pakaian, berkemas rumah, seterika baju dan banyak lagi.
Paling ketara bila isteri pulang kerja bersama suami. Balik ke rumah, isteri selalunya bersedia untuk ‘layan diri’ bagi apa-apa keperluannya sendiri.

Namun untuk suami, dia sanggup beri layanan istimewa. Kalau suami dilihat kepenatan, isteri sanggup melupakan kepenatannya sendiri untuk memenuhi keperluan suami. Paling tidak, terus ke dapur untuk menghidang air pelepas dahaga suami. Mengorbankan kerehatannya sendiri demi mendahulukan keperluan dan keselesaan suami.

Memang ada isteri yang merungut. Memang ada isteri yang membebel dan mengungkit. Memang ada isteri yang meluahkan rasa sakit hati bila melihat suami rehat-rehat ketika si isteri sibuk melakukan ops dapur, ops bilik air, ops bilik tidur, ops halaman dan pelbagai ‘ops’ lagi. Sebab bukan semua suami yang mahu berkongsi melakukan kerja-kerja di rumah. Bukan semua suami bersikap ‘sporting’ dan tahu menghargai susah payah isteri.

Tetapi dalam merungut dan membebel itu pun, segala kerja tetap dibuatnya. Suami hanya perlu sabar sedikit sambil menadah telinga mendengar bebelan isteri. Dalam waktu yang sama, kalau suami hendak makan, ada juadah tersedia. Hendak pakai baju, pakaian siap berbasuh. Hendak bermain-main dengan anak kecil, kencing berak anak sudah dicuci.
Kalaupun ada isteri yang menjeruk rasa kerana suami semacam tidak hargai segala khidmat baktinya, namun jarang ada isteri yang sanggup ‘mogok’ dari tugas sebagai isteri, ibu dan suri rumah.

Dia mengharap sedikit tanda berterima kasih dari suami tetapi tidak sanggup meluahkannya dengan kata-kata. Hanya gerak-geri atau ‘bahasa badannya’ saja yang berbicara. Kalau suami faham, fahamlah. Jika tidak, isteri selalunya akan hanya memendam perasaan. Hatinya mengharap dan meminta tanpa kata-kata. Atau dia akan meluahkan rasa di atas kertas.

Bila suami dilihat langsung tidak menghargai, waktu itu mungkin coretan di kertas mengganti lidah berbicara.
Berat macam mana pun kerja yang dibuatnya, isteri akan rasa puas dapat melakukannya. Dia buat kerja dengan rasa gembira. Tugas dan kerja yang nampak berat bagi suami dapat dibereskan oleh isteri dengan agak mudah dan ringan. Walaupun tika usia telah senja dan si isteri telah menjadi nenek, dia masih isteri yang dulu. Isteri yang akan sentiasa mengutamakan dan melebihkan suami.

Ini satu kelebihan wanita. Allah jadikan fitrahnya dari segi fizikal dan kehalusan perasaan, mampu menanggung segala macam tugas dan tanggungjawab dalam rumah tangga. Lebih-lebih lagi kalau isteri dapat rasakan apa yang dibuatnya itu akan membahagiakan suami dan mengganjarkan pahala dari Allah . Di situ dia mendapat motivasi dan lebih bersemangat untuk buat bermacam-macam kerja.
Suami yang faham akan menambah motivasi untuk isteri melalui ucapan terima kasih, kata-kata pujian, belaian, kasih sayang, sikap prihatin, turut membantu dan sekali-sekala memberinya hadiah. Segala penat, segala lelah dan segala penanggungan akan hilang bila semua itu suami hargai.

Rasanya tidak mungkin untuk menyenaraikan satu persatu susah payah dan pengorbanan isteri. Bentuk-bentuk pengorbanan pun tidak sama antara seorang dengan seorang yang lain. Tetapi cukuplah dikatakan bahawa sebagai suri dalam rumah tangga, isteri umumnya menanggung (suffer) banyak perkara. Isteri sanggup berkorban kerana dia rela mengutamakan, mendahulukan dan melebihkan suami berbanding dirinya.....:)






Yours Truly ;P

Thursday, January 10, 2013

Abah Servis Jantung

Assalamualaikum..

Ahad lepas abah check in kat hospital serdang utk buat ango ( lebey kurang servis jantung)..
Isnin prosedur die..agak lama hokey aku menunggu..sama sama tunggu ngan mak..
Mula jam 9.00 pagi then selesai dkt jam 12.00 tgh hari kot..lameee btol..huhuhu...

abah masuk kat bilik ni :

























alhamdulillah sume dah selesai..

sesampai jek kat wad, abah lapa kemain, yela start pose jam 12 tgh malam smpai 12 tgh hari..
so cenggini ghuper abah kelaparan :

























dah x pandang kiri kanan dah..nasi lembik pon belasah saje..b4 ni mmg x pnh sentuh ns lembik uols..klo mak termasak ns lembik, gagah masak balik hokeyy..

pesanan dari anak-anak : semoga cepat sembuh, udah2 ler tu isap rokok ye abah..

fyi,
2 saluran dah block..ni tggl main jek yang berfungsi..
fizikally abah nmpak mcm sgt sihat..yela bekas askar mane nak tunjuk sakit..ego tatap ego uols..
tp sbnarnya lps doktor dh xplain in details, hnye 1 saluran jek yg berfungsi. now tgh mohon peruntukan jabatan veteren ATM utk order alat stent utk msukkan kt dalam saluran tuh..ohh..akan ade 1 lg operation lps nih..upernye GL x kaver utk alatan..x abih bce pekeliling le ni..huhu..

Semoga dipermudahkan segalanya..semoga abah sentiasa diberikan kesihatan yang baik. begitu jugak ngn mak..

psstt ::: ptg ni ade cekup utk bby Airiel...jap lgi die nak kene jeb..kesiann..doakan bby airiel kental sekental mamanya..huhuhu..



Yours Truly ;P

Tuesday, January 8, 2013

Kenapa susu saya HIJAU??

Assalamualaikum..

Pelik tapi benar..

Susu saya jadi APPLE GREEN petang nie..



Sesape yang tau kenapa susu saya bertukar kaler???

Pemakanan saya lunch tadi :

nasi putih, masak lemak cili api telur itik, air soya..

rasanya tu jek saya makan untuk tgh hari tadi..

Apekah masak lemak itu menjadi puncanya?

owhh..buntu buntu..


Friday, January 4, 2013

AKU dan POPPY

Assalamualaikum..

Rata-rata mesti dah familiar ngan blog fesyen skangkan??
aku pon dah terjebak uols..aduh aduhh..rasenya cam semakin parah berdarah kot..kikiki...

camne x parah??tiap tiap minggu akan dpt emel updet latest design..

Azam 2013..udah2 le tu menterjebakkan diri beli brg online..kikiki...ko mampooo??? aku mcm x mampu jekk..Istiqfar bebanyak yang oii..sila rancang kewangan anda lepas ni yee..-baiklahh-
Tetapkan diri sama ada kehendak or keperluan..ok?? - baikkklaaahh-
**peringatan untuk diri sendri nih..

taraaaaa..the NEW me wif the POPPY design!!!





beli dress kat  SINI

harga mampu milik..lebih bijak sila beli time die buat sale..harga memang walllaaaa..:D

Sekian..

Yours Truly ;P

Aireen Day 3 @ Tadika Cahaya Anakku

Assalamualaikum..

Seminggu ni mmg ku hanye hapdet mostly pasal skool kakak..
Bukan ape, nnti kot die besar, dh pandai membaca, nk suruh die baca blog mama ni..
Nak bgtau kerenah die memula gi skool..hihi...very sweet n sour sour peplum gitu..ehhh!!

Aireen day 3 @ Tadika Cahaya Anakku..

























Muka ade sinyummm..skit pon dah cukup utk mama..
xdela mama dok meroyan kat opis ni ha..huhuhu..
sangat2 lege di situ..harap2 dia makan kat skool..
Kemarin n semalam die mogok lapar...hanya susu susu susu..
bertambah keding / cengkung dah anak dara mama ni..

Harini hari jumaat..berehat kejap 2 hari dr dgr dia nangis..
2 hari jugak berehat utk mikiokan pesyen rambut si anak dara nih...
tocang 2 sudah (entry kemarin), toncet dua sudah (entry semlm), harini style papan 4 getahh..x paham?? ikat blasah namenye tuhh..hihi...

 Yours Truly ;P

Thursday, January 3, 2013

Aireen Day 2 @ Tadika Cahaya Anakku

Assalamualaikum..

Semalam dah dapat baju uniform kakak..pink+grey..comey jek..
2 pasang uniform + 1 baju sukan..
sampai umah trus bukak plastik then trus sarung..
owhh dah besar anak mama..
harapan esok jgn la menangis lagik...

Semalam..
Teacher cakap aireen taknak makan langsung..
susu, susu, susu..
mama tanye kenape x makan?
alasan nak makan ngan mama..aduhh..
jejak jek kaki kat umah trus : mama, kakak lapaa, kakak nak bubur..mama cptla masakk..
ok, lintang pukang buat bubur dengan si adek takmo kene letak kat playpan..
papa plak balik lewat..
owhhh..demi anak, ku gagahkan jugak kendong si adek sambil berperang kat dapur buat bubur..
penat tolak tepi dulu..yang penting perut anak ke isi..kejap kejap adek plak nak susu..perghhh!!!



























dann...hari ke-2 aireen di tadika cahaya anakku, puncak perdana :





lengkap beruniform..
mood tetap same : moody..
harini lagik hebat, sblm masuk gate die bantai muntah terbelahak..
sib baik x kene baju uniform die..
kesiann..
bertabahlah sayang demi masa depanmu..

Sedih btol tgk pagi tadi..now kat opis pon x keruan jadiknya..fikiran dok teringat hal kakak smpai production susu adek agak merundum skit..owhh hati...kuatla dikauu..


Yours Truly ;P

Wednesday, January 2, 2013

Airiel Qa'id with his new hairstyle

Assalamualaikum..

Terpaksa mentrimkan rambut anak bujangku yang semakin memanjang smpai langgar-langgar mata..
Dah banyak kali die bagi hint soh mama trim rambut dpn tp haram mama nak prasan..
Contoh-contoh hint tu adalah calar balar di hidung a.k.a aset termahal setakat ini..hihi..mybe rimas helaian rambut yang halus tu menjolok2 mata , then memberontak pi calar balarkan hidungnya..owhhh..

So smlm, hari pertama di tahun baru telah aku cantas sedikit..nasib la x tobek..klo x, haru kene marah ngn papa kot..:D

My Airiel Qa'id dgn style rambut yang comey gitu..pacak tetap pacak uolss..

























Insyllah lepas kenduri cukur jambul tu nnti akan ku cantas dgn hebat lagik..jage jage..


Yours Truly ;P

Tahun Baru Dengan Gelagat Anak-Anak

Assalamualaikum..

Azam 2013?
hmmm..hanya meneruskan kehidupan seperti biasa..
cume berharap kenangan yang pahit 2012 akan dibiarkan berlalu tanpa perlu ditoleh toleh ke belakang..
semoga 2013 ni ada sinar harapan yang baru untuk keluarga kecilku ini..semoga anak-anak membesar dengan sempurna bersama mama n papa mereka..
Semoga jodoh papa n mama dipanjangkan dunia dan akhirat..
Semoga amal ibadahku bertambah-tambah dan tidak dilalaikan dengan napsu donia semata-mata..

Cukup dah cite pasal azam-azam ni..

Tahun 2013 ni aireen dah nak masuk 5 tahun (besday dia ogos nnti).
Harini 1st day dia kat tadika..
Pepagi mcm biasa la berdrama taknak gi school..pakaikan bju cecantik,  tocang bagai pon x berhasil nokkss..
mak layankan ajekk..ajak papa temankan skali kakak gi tadika..moral of the support gituu..ecehhh..
sekejap pon jadikla janji mama n papa ada bersama-sama di hari pertama die masuk tadika..

cranky x cranky ke dia, ko tgk jek la gamba yang aku sempat snap tadi..

























Mata merah baru lepas nangis, muncung panjang berjeler menandakan die ni manjerr orangnye..

To kakak :
Semoga belajar rajin-rajin, jangan cepat mengalah dan teruskan usaha untuk berjaya..Jadi seorang anak yang boleh membanggakan mama n papa.
Mama n Papa always support u..

Yours Truly ;P