Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Thursday, January 31, 2013

Solid Food @ 6 Bulan

Assalamualaikum..

Bila anak dah 6 bulan, bermulalah fasa masak-masak utk solid food si kecik..
Rutin harian semakin bertambah..
Biasa ibu-ibu ade yang buat frozen food utk bekalkan kat taska, tapi aku x boleh nak buat cm tu sbb kekangan fridge sejuk beku..takut suhu beku makanan tak mencapai piawaian yang selamat..
maklumla fridge 1 pintu sajee..bukak katup bukak katupp truss suhu ke laut..
So terpakselah ku gagahkan masak tiap2 malam..tapi portion untuk 2 hari la..lebih 2 hari bagiku dah xpired
ade orang ckp elok ke bg frozen kat budak?tak sakit perut ke??
so far, ok ok jek..sbb tu kene pastikan frozen fud tu seswai dengan piawaian...gituu..

nak details pasal solid food utk baby, korang gugel jek eyhh..
teknologikaann skang nih..


























ini budak sampai ke dapur terjah mama tgh buat makanan die..
bajet buat muke comel mintak soh angkat la tuhh..pandaiiii...

























tadaaaa...blended bubur nasi+ air masak..kekadang menu lain, bubur nasi+carrot..tgk keadaan kerajinan mamanye..jgn x pecaye, 1 mangkuk tu habiss dihadapnye..tp biasela budak2 mkn selekeh selekeh..xpe, janji die mau makan, mama pon rasa x sia2 buatkan makanan die..:D

























Aksi my Airiel tgh disuap makan..tetapp kontrol kemachoaannyee..hihihi...
pandai plak tu tgk kamera..sori kualiti gamba agak kureng sbb snap thru hp sajek..

mlm ni rasa cam nak campur skit ngn brokoli plak..:D
nak gugel jugak la utk menu2 yang lagiii bestt utk si kenit nih..
if uols ade cadangan, boleh jugak tinggalkan info kt komen sy nih..
sharing is caring ritee??

Truly ;P

9 comments:

Mama Vogue said...

Kalau tak silap penah baca chekpid buat bubur blend ngan kurma.
Kalau hakim dulu feveret dia bubur blend ngan celery + carrot. Pastu tabur skit lada itam berperisa..! Nyumm! Abis semangkuk!

mrs puex said...

ok,nnti kasi terjah blog chekpid..:P

hanizan said...

Cuba buat oat+kurma..blend halus.baik utk penghadaman...senang baby poo poo

mrs puex said...

hanizan : bgus jugak tuh..nnti nk try..:D

Mimi Azirah said...

buat bubur ken eplbagaikan isi dlm bubur kalo kompom anak jemu...kalo leh ari2 tukar menu solid food die

Bitt (doubeIS) said...

wah besar dah hero dia...
ermm saya rasakan baik awak rasakan dia satu2 jenis food...tengok dia suka tak kalau suka baru campur...
kalau dapat taste-kan satu2 derang pandai rasa food tu bila besar...mcm ismeth dan iskandar berbza...sorang xpandai rasa food sebab dulu main campur jek...hehe sorang pandai rasa food..yg tukang masak tu..hhehhehe pandangan saya la ;)

colourfulsomethings said...

Salam..
Promosi BUKU HIMPUNAN DOA & ZIKIR HARIAN RM1.00 sahaja 1pc. Minimum order 100pcs. Terhad kepada 5 pelanggan terawal sahaja.

Buku doa comel bersaiz poket sesuai dijadikan sebagai doorgift untuk majlis anda seperti Majlis Hari Lahir, Aqiqah, Cukur Jambul, Akad Nikah, Perkahwinan, Pertunangan, Doa Selamat atau apa jua majlis.
InsyaAllah bermanfaat untuk tetamu2 anda..

PM
https://www.facebook.com/messages/ColorfulSomethings
Whatsapp 017-277 1232

Tengok design kat sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.679183902092322.1073741836.597656516911728&type=1

colourfulsomethings said...

Salam..
Promosi BUKU HIMPUNAN DOA & ZIKIR HARIAN RM1.00 sahaja 1pc. Minimum order 100pcs. Terhad kepada 5 pelanggan terawal sahaja.

Buku doa comel bersaiz poket sesuai dijadikan sebagai doorgift untuk majlis anda seperti Majlis Hari Lahir, Aqiqah, Cukur Jambul, Akad Nikah, Perkahwinan, Pertunangan, Doa Selamat atau apa jua majlis.
InsyaAllah bermanfaat untuk tetamu2 anda..

PM
https://www.facebook.com/messages/ColorfulSomethings
Whatsapp 017-277 1232

Tengok design kat sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.679183902092322.1073741836.597656516911728&type=1

colourfulsomethings said...

Salam..
Promosi BUKU HIMPUNAN DOA & ZIKIR HARIAN RM1.00 sahaja 1pc. Minimum order 100pcs. Terhad kepada 5 pelanggan terawal sahaja.

Buku doa comel bersaiz poket sesuai dijadikan sebagai doorgift untuk majlis anda seperti Majlis Hari Lahir, Aqiqah, Cukur Jambul, Akad Nikah, Perkahwinan, Pertunangan, Doa Selamat atau apa jua majlis.
InsyaAllah bermanfaat untuk tetamu2 anda..

PM
https://www.facebook.com/messages/ColorfulSomethings
Whatsapp 017-277 1232

Tengok design kat sini https://www.facebook.com/media/set/?set=a.679183902092322.1073741836.597656516911728&type=1