Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Thursday, December 17, 2015

KIDZANIA : Dunia keriangan kanak-kanak sebenar!

Assalamualaikum..

Rezeki anak-anak untuk cuti sekolah tahun ni.
Ke KIDZANIA kite pergi. hooyehhh!!!!

Anak-anak sukaaa...makkknye pon lagi suka walaupun penat macam nak tercabut lutut!
dari pagi membawak ke malam.. berbaloi-baloii sungguh..

Terima kasih jugak kepada parenting positive sebab bagi peluang anak anak ke kidzania ni..
kalau tak, pikir lapanjuta kali kot nak pergi.. maklumlah semua naik, so semua nak kene catu kan kann..kekekekee...

kita bukan orang kaya. kita pergi mana yang termampu jee..

dapat rezeki terpijak macam ni, kita puluunn sampai ke titisan jam-jam terakhir sampai kidzania ni tutup..haaaaaa kaaauu!!!

tak caya, tanya blogger in crime haritu, izwa .. hahahaha..

sempat jugak terserempak berkali kali dengan blogger mama darwiish

malas nak gebang lebih, mari tonton keseronokan kami..
bukan nak show off okehh!!


dapat cek, tukar jadi duit kat cimb bank..

semua tempat hanya kids sahaja bloeh masuk..parents hanya boleh tunggu kat luar jee..


1st place, tempat gegerls. maka kakak sorang je yang boleh masuk. adik tggu luar..sedeyy die..
die ckp die pon nak mekap jugak..adoiii..
kakak jadi customer, so kakak kene bayar rm6 kidzania utk mendapatkan khidmat mekap mekap ni..

sambil tunggu anak anak tengah buat kerja, kite berselfi dengan mama darwiish dulu..
baju sama sebab kami menang contest dari blog mohdzarin.. cantekk kann??



inilah partner in crime izwa sanggup menunggu smpai kidzania ni tutup..hahaha..
pusing pusing nampak beliau, pusing pusing terserempak lagi..

jadi ahli bomba pulak..
ni ahli bomba paling comel!
briefing dalam kete bomba..

kakak in action..

tu kakak bersungguh nak padam api..

rumah terbakar panggil bomba, bomba datang terkedek kedek..
(berlari lari turun van bomba sambil pegang topi yang besar gedabak!).ahahaha...
mmg cute sangat tau..ahli bomba paling cute di abad ini..

ni je sempat snap bidio..






keje kat pam station pulak.. 
lepas ni mama takyah turun isi minyak dah..tggu dalam kete je..

lepas tu keje jadi ahli farmasi.
oh, dorang keje ni dpt duit gaji tau..


adik tak boleh jd ahli farmasi sbb tak cukup ketinggian..banyak jugak tempat die tak ley masuk..
ni smpai terlena tak tahan ngantuk dah..selamber mama parking tepi jalan..nak buat cemana kan..
aci redah sajee.. janji anak dapat charge energy.. nak pkai tenaga smpai ke malam tauu..


antara hasil gaji yang dapat .. penat keje nanti kite upah shopping..gituuu..


lepas tu jadi buruh kasar plak.. tampal batu bata..
eyhh..kiutt jugak dorang nih pkai vest bagai..

postoo postooo..
baru tau susahnye nak hantar barang kat penerima kann??
sampai kene mintak bantuan mama carikan kedai..

lepas tu jadi dentist.. adik boleh join tp uniform kemain labuh..hahahaa..
pon comel! sangat comell!!


kamera in action ..sekeping rm30 kalau nak beli..
rabakkk!! mama snap kat luar tingkap je laa..
tak mampu nak beli lagipun gamba mama lagik cantikk..opppss!!..


servis gigi..


jadi workers kat pasaraya ala ala tesco..
keje susun tin sadin, susun ikan / sayur mainan kat dlm fridge..
alaahaiii comell!!!

tak habis abis mama cakap comel.. tapi semua tempat pon memang la tersangat comel!
yelaa, direka khas sesuai dengan budak2..tapi buat keje macam orang dewasa ..
uniform/costume pon semua saiz dorang..
tak ke comel tuuu...



ni kat er room..
emergency department.. 
naik vann ninoo ninooo pegi amek patient..comel la haiii!!!


ni la patient nyee..

dalam ambulance..

yang ni tempat pemprosesan vitagen..
kene bayar rm6 duit kidzania utk masuk.
hasilnya dapat la sorang sebotol vitagen..


kids in action. menunggu ketibaan vitagen..


last but not least, mau jadi pilot.
time beratur ni dah dekat kol 830 mlm..
lg stgh jam kidzania nak tutup. line up pon ramai lagi..
so cancel. dapat beratur pon jadik laa..


last sekali pegi kidzania shopping department utk setelkan duit gaji yang dapat tuh.
kumpul 2 deradik dapat la rm221..
tapi nak redeem tu barang die semua 300-400 ke atas waima sebatang pen..
dasatttt oekhh..

mama terjerit jerit dari luar shopping mall ckp jgn amek bukan bukan..masakkk kang kene beribu riban..
adik tu dah hangkut gugel la, pen laa..

sudahnye mama soh amek recycle beg 2 ketul dgn harga rm100 kidzania sebijik..
total shopping beg recycle rm200.
balance rm21 tu option nak tuka ke debit card utk digunakan kalau nak datang lagi..
mama rasa mcm takkk kott!!
nak pegi pon tunggu bothh dah pandai berdikari sendiri kat dalam or kumpul duit sendiri kalau nak pegi..

maka, rm21 tu bawak balik, pegi main jual beli kat umah je..hahahahaa..
dapat la jadi kenangan..

jangan guna beli eskrem kat kedai das umah atok opah sana sudah ,,
memang mama ken bahan la dengan atok das and nanny jaya nanti..

kuikuikuiii...


sebelum pulang ke pangkal jalan,
kita snap kat tempat feveret semua orang bersama hasil shopping tadi.
beg recycle RM100 kidzania...pfffttttttt!!!

Overall, memang sangat puass hati..
lagi puas hati kalau anak anak umur 7 tahun ke atas.. lagii macam2 tempat boleh keje,..

adik tu banyak tempat kene reject sbb x cukup umur. kasihan..
tu pon mintak belas ihsan person in charge sbb masuk dengan kakak..
kalau sorang2, memang taklaa dorang bagi..

kompom melalak je kejenyee..

cuma, bab makanan kat cafe dalam kidzania tu harga agak melampauu sangatt..
harap boleh buat penambahbaikan kot sebab harga sebenar tiket pon dah mahal (kami dpt pree tiket) ape salahnye kurangkan kt kos makanan tuh.. tercekik tercekik makan sebab tak sanggup nak membazir..*pheewwww*


 Sekian.
Sharing is caring.

-MrsPuex-