Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

lazada april

Lazada Malaysia

Thursday, January 31, 2013

Solid Food @ 6 Bulan

Assalamualaikum..

Bila anak dah 6 bulan, bermulalah fasa masak-masak utk solid food si kecik..
Rutin harian semakin bertambah..
Biasa ibu-ibu ade yang buat frozen food utk bekalkan kat taska, tapi aku x boleh nak buat cm tu sbb kekangan fridge sejuk beku..takut suhu beku makanan tak mencapai piawaian yang selamat..
maklumla fridge 1 pintu sajee..bukak katup bukak katupp truss suhu ke laut..
So terpakselah ku gagahkan masak tiap2 malam..tapi portion untuk 2 hari la..lebih 2 hari bagiku dah xpired
ade orang ckp elok ke bg frozen kat budak?tak sakit perut ke??
so far, ok ok jek..sbb tu kene pastikan frozen fud tu seswai dengan piawaian...gituu..

nak details pasal solid food utk baby, korang gugel jek eyhh..
teknologikaann skang nih..


























ini budak sampai ke dapur terjah mama tgh buat makanan die..
bajet buat muke comel mintak soh angkat la tuhh..pandaiiii...

























tadaaaa...blended bubur nasi+ air masak..kekadang menu lain, bubur nasi+carrot..tgk keadaan kerajinan mamanye..jgn x pecaye, 1 mangkuk tu habiss dihadapnye..tp biasela budak2 mkn selekeh selekeh..xpe, janji die mau makan, mama pon rasa x sia2 buatkan makanan die..:D

























Aksi my Airiel tgh disuap makan..tetapp kontrol kemachoaannyee..hihihi...
pandai plak tu tgk kamera..sori kualiti gamba agak kureng sbb snap thru hp sajek..

mlm ni rasa cam nak campur skit ngn brokoli plak..:D
nak gugel jugak la utk menu2 yang lagiii bestt utk si kenit nih..
if uols ade cadangan, boleh jugak tinggalkan info kt komen sy nih..
sharing is caring ritee??

Truly ;P