Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Wednesday, June 13, 2018

Jom lakukan pemeriksaan kaki di Sunfeet International Rehabilitation Centre

Assalamualaikum/Hai,

Ramai sebenarnya yang kurang mengambil berat tentang kesihatan tapak kaki.
Saya pon tak terkecuali. jarang menitikberatkan perubahan jenis tapak kaki.
tau tak, dari tapak kaki, kita boleh dapat pelbagai jenis penyakit yang kita sendiri pon tak sangka.
contoh paling dekat adalah sakit pinggang.
Contoh lain, kalau tapak kaki kita sakit, biasanya kita just pergi berurut je kan.
Pernah tak korang terpikir untuk merawat tapak kaki selain daripada kaedah mengurut?
pernah tak korang terpikir nak cari kasut yang sesuai dengan keadaan tapak kaki kita?

Saya dan keluarga berkesempatan untuk datang ke Sunfeet International Rehabilitation Centre untuk memeriksa sendiri keadaan tapak kaki masing-masing. Ok jom saya cerita sikit tentang Sunfeet International Rehabilitation Centre.

Sunfeet International Rehabilitation Centre


Sunfeet diasaskan oleh Mr Lee Joo Wee untuk memenuhi harapan terakhir ayahnya iaitu  Mr Lee Yin untuk menubuhkan pusat pemulihan orthotics dan prostetik untuk membantu lebih ramai pesakit dengan keadaan muskuloskeletal dan gangguan fizikal sejak tahun 1978.




Dato Dr Edmund Lee iaitu seorang  pengasas MyOrtho, jenama pakar penjagaan kaki pada tahun 2010. Beliau menyedari betapa perlunya beliau menyambung legasi untuk mencapai impian  datuknya berkaitan dengan Sunfeet International Rehabilitation Centre.
Terdapat empat jenis masalah yang melibatkan tapak kaki. Antaranya adalah pronated, flat, severe flat, high arch. Untuk yang normal, peratusannya adalah sangat rendah.


Dalam kes ni, tapak kaki anak bujang, airiel qaid yang ketara sangat flat .Bila tanya kepada yang pakar, puncanya adalah dari pemakaian kasut..huhuhuuu...




keadaan tapak kaki incik suami dalam kategori high arch. 
macam mana nak menangani permasalah tapak kaki ini?
caranya adalah dengan memakai custom insoles.

Custom Orthotics Insoles 
No automatic alt text available.

tapak kaki yang bermasalah boleh dirawat dengan memakai custom insoles. kelebihan sekiranya memakai insoles ni, ia akan mengembalikan bentuk tapak kaki kepada normal (bergantung kepada tahap masalah tapak kaki) dan secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan masalah sakit belakang, sakit tumit dan beberapa masalah yang lain.



Sekarang baru saya tahu, kalau ada masalah yang berkaitan tapak kaki, kita perlu dan wajib memakai kasut yang sesuai dengan masalah tapak kaki kita.Bukan semua kasut di luar sana yang sesuai dengan kita tau. biasa, kalau nak membeli kasut, kita akan tunggu sales atau kasut yang murah-murah tanpa mempedulikan tahap kesihatan tapak kaki kita. Pada pendapat peribadi saya,  biarlah melabur sikit demi kesihatan yang berpanjangan. betul tak??



test kasut Ortho Lady & Gent by Schein. buatan german.


tergoda sungguh dengan sport shoes ni. raya pakai kasut ni aci takk?? hahaha

Sempena Hari Raya yang bakal tiba, Sunfeet International Rehabilitation Centre ada menyediakan tawaran dengan diskaun sebayak 10% untuk kasut-kasut yang diperbuat daripada German dan Custom Made Orthotics Insoles. Seriusly, bila dapat sarung, kaki rasa sangat selesa. lembut sangat tapaknya bila kita pijak. Siapa yang belum beli kasut raya, apa kata singgah ke Sunfeet International untuk shopping kasut raya. berbaloi memang berbaloi. atau, korang boleh hadiahkan kasut sedap ni kat mak ayah korang. gerenti sayang dorang tinggi melangit..hehehe..sesekali bahagiakan orang tua kita apa salahnya kan??

Dr Edmund Lee bersama blogger yang hadir.

 Korang boleh datang ke Sunfeet untuk melakukan pemeriksaan secara percuma tau. Untuk maklumat lanjut berkaitan dengan Sunfeet International Rehabilitation Centre, boleh refer details di bawah :

Waktu Operasi :
Buka setiap hari, 7 hari seminggu
masa : 10 pagi- 7 petang.

Alamat :
Sunfeet International Rehabilitation Centre
Blok C, 18 Jalan 19/1, Seksyen 19, 
46300 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

No telefon :
013-5283939 / 013-9122939





 -MrsPuex-