Followers

Sunday, October 19, 2014

Resepi :: Serawa Kuinin

Assalamualaikum..

By the time aku nak up entry ni, jam almost to 1am in the morning..sume dah selamat malam dah..tinggal hakak ni yang terkontang kanting sensorang..

Maka, marilah mencuba resepi untuk desert yang mudah lagi simple ni..

Semalam incik suami beli kuinin..
Pastu siang tadi kopek la 2 biji utk dingap ngap..

Sekali dapat wasap kasih sayang dari incik suami soh bukak link resepi serawa kuinin.. Dahku ?? Whatt?? Kuinin buat serawa? Biasa kuinin ni aku buat mcm smbal belacan tu..mmg meletop top top la kalau makan ngn nasi panas tambah ikan goreng panass..walllaaaa cakap ko..

Serawa yang biasa makan adalah serawa durian a.k.a lepok durian (durian dimasak bersama santan+daun pandan pastu cicah ngn roti)

Pestime nak terai..pestime jugak nak makan..aku ni jenis belasah jek even tak penah makan..amek pengalaman..kalau sedap kite repet..kalau tak berapa nak in dgn tekak, maka sekian terima kasih sajelah..gitu.

Bila bukak link resepi sekali..alahai..cincai jek resepi..sap sap soii habaq hang..cewahhh..berlagak lagi tu..

Seperti biasa, resepi bergambar..heee..

Bahan-bahan :
Buah kuinin secukupnya
Sekotak santan (sebungkus santan segar lagi sedap dan fresh.kat umah aku ada santan kotak saje)
Garam secukup rasa
Gula 3-4 sudu mengikut tahap keperluan kemanisan anda
Basuh kuinin, kopek kulit dan potongkan kecik kecik supaya tak tercekik ketika makan
Masak santan atas dapur sehingga mendidih.
Masukkan gula dan garam
nak wangi msukkan daun pandan..
Resepi asal tak perlu masak tp aku derhaka skit..masakkan santan tu Sebab guna santan kotak..takut sakit perut plak..
If korang pkai santan fresh, tak masak pon takpe..
tunggu santan suam suam then baru Satukan buah kuinin bersama santan tadi..
Nak makan baru satukan ye..
Baru ummphh..
Nak sejuk sejuk boleh tabur ais ketul..
Memang wallaaaaa...

Aku 1st time makan dan ianya sedap dap dap..
Incik suami pon kata nanti boleh buat lagi..
Heheee...

Selamat mencuba!