Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Thursday, December 6, 2018

BE INTERNATIONAL MENAJA 100 KANAK-KANAK DI MYANMAR DAN VIETNAM MELALUI WORLD VISION MALAYSIA

Assalamualaikum/Hai, 

BE International, sebuah syarikat pemasaran jualan langsung yang terkemuka dalam bidang kesihatan telah mengumpul RM360,000 untuk disumbangkan kepada kanak-kanak yang hidup dalam kemiskinan di Myanmar dan Vietnam melalui kanak-kanak Program Penajaan Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa World Vision Malaysia. Di samping itu, dana ini juga disalurkan kepada dana bantuan Malaysia bagi membantu masyarakat di Sabah.
From Left to Right:
Ms Ho Huey Chuin, Executive Director of BE International
Mr Ir. Lee Suet Sen, Founder & President of BE International
Mr Daniel Boey, CEO of World Vision Malaysia
Mr Raymond Oh, Chairman of BE International
Ms Karen Leong, Founder of BE International

Jumlah yang dikumpul ini merupakan hasil daripada kempen yang bermula sejak Mei 2018 dengan jualan terbaik seluar Aulora Kodenshi® dan RM10 telah didermakan bagi setiap pasang seluar yang dijual.
Dana yang dikumpulkan akan terus disalurkan kepada 100 kanak-kanak di Launglon, Myanmar, dan Ba Thuoc dan Tua Chua, Vietnam. Tabung bantuan Malaysia akan digunakan untuk menyokong 21 buah kampung masyarakat luar bandar Sabah di Mukim Tulid dan Mukim Tatalaan. Dana tersebut juga akan digunakan untuk projek-projek khusus bagi meningkatkan kesejahteraan kanak-kanak, keluarga dan masyarakat termasuk menyediakan air bersih dan kebersihan, kesihatan dan pemakanan, pendidikan, kehidupan dan perlindungan kanak-kanak.
  
"Ini merupakan sebahagian tujuan program BE International iaitu untuk menyediakan penjagaan dan keselesaan kepada mereka yang memerlukan. Kami diberi peluang untuk membantu orang yang kurang berkemampuan, terutamanya kanak-kanak dalam komuniti yang kurang bernasib baik di rantau ini. Terima kasih kepada rakan kami World Vision Malaysia. Inisiatif ini sangat bermakna kerana kami telah diberi kebenaran menyelami dan membantu 100 kanak-kanak dan komuniti mereka," kata Pengasas dan Presiden BE International, Ir. Lee Suet Sen, pada majlis penyampaian cek di Shah Alam hari ini.
"Moto syarikat kami, ‘Beyond Inspiring Minds, Touching Lives for Eternity,’ menggambarkan tentang intipati perniagaan kami. Ini selaras dengan misi kami untuk berusaha menerapkan nilai-nilai positif kepada rakyat kita untuk membantu mereka mencapai tahap kejayaan yang boleh dibanggakan. Kami juga mahu memberi inspirasi kepada mereka secara holistik supaya mereka dapat mencipta versi yang terbaik daripada diri mereka sendiri. Tidak ketinggalan, kami juga dalam proses melakukan amalan baik dan membantu memperbaiki kehidupan mereka yang kurang berkemampuan ke arah lebih baik,” katanya.

Turut hadir pada majlis tersebut  ialah Ketua Pegawai Eksekutif World Vision Malaysia, Daniel Boey. Katanya, "Isu kemiskinan sebenranya memberi kesan terhadap kanak-kanak dan ini menjadi tanggungjawab untuk menanganginya. Tetapi, kita mengakui bahawa tiada seseorang, kumpulan atau organisasi boleh membasmi kemiskinan semata-mata. Kita memerlukan semua orang untuk bekerja bersama-sama. Oleh itu, perkongsian kami adalah penting untuk mengekalkan pekerjaan kita antara yang terdedah. Kami amat berterima kasih dengan BE Internatinal untuk sokongan dan kerja mereka di Malaysia, Myanmar dan Vietnam dan antarabangsa. "
Uniknya, Program Tajaan World Vision Child menyediakan penaja dan mereka berpeluang untuk berhubung dengan anak-anak mereka yang ditaja. Kanak-kanak yang ditaja dari Myanmar dan Vietnam telah mengutuskan surat kepada BE International untuk memperkenalkan diri mereka sendiri. Surat-surat telah dipamerkan di majlis ini.
Untuk mengetahui selanjutnya tentang BE International, lawati:

-MrsPuex-

Suntikan Heparin selama 10 hari selepas bersalin.

Assalamualaikum/Hai,

Pengalaman baru bersalin kali ketiga ni.
Kena amek suntikan heparin selepas bersalin. kes ni hanya ibu yang bersalin secara c-section sahaja atau bagi ibu-ibu yang ada masalah-masalah tertentu dengan nasihat dari doktor sahaja. Wajib buat dari hari pertama sampailah hari kesepuluh tanpa culas tau. hari hari setiap pagi selepas sarapan ko kena cucuk sendiri kat peha. harini peha kakan, esoknya peha kiri. bergilir-gilirlah sampai selesai.

untuk kes aku, kena cucuk 10 hari.. tapi ada je yang kena cucuk sampai sebulan atau 14 hari atau 5 hari.. berapa hari kena cucuk, hanya doktor yang tentukan ok.. jangan suka suka hati ko nak rekues kat doktor berapa hari kau nak cucuk..no no nooo..


Perasaan? 
takut la wei nak cucuk sendiri. masa kat hospital 4 hari bolehlah nurse yang cucukkan.. itupun dia cucuk sambil ajar aku cara-cara yang betul supaya peha tak lebam sana lebam sini.. alhamdulillah i manage to complete the 10 days without failed. .#tepukbahusendiri.
cuma ada sekali je peha lebam macam kena tumbok sbb tersalah cocok.. gigil weiii cucuk kat peha sendiri. nak suruh suami? awal awal dia rejek.. hahaha.. sejenis takut jarum, kau pulak suruh dia tolong cucukkan.. bukan dia je yang takut.. akuu pon lagiiii takutt.. hahahaha..

bagi yang tak tahu dan nak tau kenapa perlu cucuk heparin, meh sini sis kongsikan info. 

KENAPA KENA SUNTIK HEPARIN?

Ramai yang tidak tahu / tahu setelah di ajar tapi tak yakin nak cucuk sendiri SUNTIKAN HEPARIN setelah bersalin, datang ke klinik untuk minta doktor tolong cucuk kan. Tak mengapa, doktor tolong cucuk kan.

Cuma nya, kami dapat tahu, ada ibu lepas bersalin yang di beri bekalan suntikan Heparin ni, tak pergi cucuk. Sebab alasan " berpantang tak boleh keluar rumah ", dan ada yang tak mahu cucuk sebab anti Heparin? ( salah dapat informasi palsu)

Begini.
Kenapa perlu di suntik dengan Heparin lepas bersalin?
Rasanya sebelum discharge dari ward bersalin, doktor mesti dah bagitau, kan? Ataupun sepanjang proses antenatal check up, doktor mesti dah bincang tentang method bersalin, dan perkara yg perlu di buat lepas bersalin, termasuk lah suntikan Heparin ni.

Kenapa perlu suntik?
Secara ringkas utk mudah faham, suntikan Heparin ini bagi mengurangkan risiko berlakunya pembekuan darah ( proses dipanggil Thrombosis) Darah beku ini boleh terjadi di saluran darah venous ( dipanggil Deep Vein Thrombosis, DVT). Venous ialah saluran darah yang membawa darah balik ke jantung & paru paru,

Jadinya, kalau ada DVT, maka darah beku itu berisiko teralih megikut aliran darah, dan sumbat di saluran darah di jantung atau paru paru, Ini sangat bahaya & boleh bawa maut. Oleh kerana ini lah, suntikan Heparin di beri, kerana Heparin ialah ubat yg di panggil ANTI-COAGULANT, iaitu anti -Pembekuan darah.

Sebenarnya, risiko DVT tetap ada even sebelum bersalin ( iaitu semasa mengandung lagi). Bukan semua wanita mengandung, tapi tengok kes. So tu sebab penting kena jalani pemeriksaan antenatal secara berkala, dan dengar nasihat doktor, andai ada risiko DVT, maka semasa pregnant pun Heparin akan di suntik.

Post ini ialah tentang suntikan Heparin SELEPAS bersalin.

Antara faktor risiko pembentukan DVT ialah:

-Umur 35 tahun
- Dah pernah mengandung / bersalin 3 kali ke atas
- Pernah ada sejarah DVT sebelum ini.
- Sejarah keluarga terdekat ( mak, ayah, adik beradik ) ada DVT.
- Ada masalah kesihatan tertentu, seperti penyakit jantung, penyakit arthritis, penyakit berkaitan paru paru.

- Obesiti , BMI & 30
- Merokok
- Multiple pregnancy ( kembar)
- Tumpah darah masa bersalin
- Perlu terima darah gantian lepas bersalin ( blood transfusion).
- Kelahiran yang lama ( prolonged labour, more than 24 hour)
- Kelahiran secara pembedahan , Caesarean .

Suntikan Heparin ialah SELAMAT semasa breastfeeding baby.
Jangan dengar dakyah /mitos yang kata ia bahaya.

Di Malaysia, selalunya suntikan akan di bekalkan oleh KKM. Siap dengan jarum &  alcohol swab lagi.

Dan perlu di suntik utk tempoh seminggu.

Jika ada kemusykilan lepas bersalin, TOLONG LAH TANYA doktor anda. Jangan mengelak ambil ubat yang doktor berikan ( jika ada) semata mata risau kesan pada baby yg di susukan. Kalau tiada sebab ( no indication), doktor tak akan suka suka bagi ubat ya.

sekarang dah paham kan?? so bagi ibu-ibu yang bakal kena suntikan Heparin ni, bertabahlah demi kesihatan anda. ingat! jangan skip cucuk ok! 

semoga dengan perkongsian ni dapat membantu ibu ibu di luar sana tentang suntikan heparin ni.

thanks sebab sudi baca sampai habis.. 
sayang korang.. muahh!


 -MrsPuex-

Berpantang dengan bengkung Nano Bamboo Postnatal Recovery & Support Belly Band dari MAMAWAY

Assalamualaikum/Hai, 

Penjagaan bentuk badan dan tulang belakang selepas bersalin atau dalam tempoh berpantang WAJIB dititikberatkan jika kita nak dapatkan semula bentuk badan ideal seperti sebelum bersalin.
Susah tapi kalau kita usaha tak salahkan??

Kat sini saya nak kongsikan bengkung apa yang saya pakai sepanjang dalam tempoh berpantang. Saya juga merupakan ibu yang melahirkan anak ketiga secara pembedahan (c-section). Kalau korang nak tau, cara penjagaan untuk ibu berpantang secara c-section dengan normal banyak berbeza tau. Tak semua bengkung boleh dipakai sesuka hati sebab bahagian pembedahan di sekitar perut kena dijaga rapi dan kena sentiasa kering. kalau silap jaga, makanya infection akan berlaku seperti bekas luka akan berair yang boleh memudaratkan diri ibu yang lepas bersalin.

Nano Bamboo Postnatal Recovery & Support Belly Band



Sepanjang proses berpantang, saya hanya menggunakan bengkung dari MAMAWAY ni.. rasa sedap, selesa dan sikit pon tak mengganggu bahagian c-section saya. Yang penting sangat membantu untuk menyusukan anak dan support tulang belakang.

Kelebihan Nano Bamboo Postnatal Recovery & Support Belly Band :

Nano Bamboo Postnatal Recovery & Support Belly BandUterus Recovery.
Selepas bayi dilahirkan, ruang dalam rahim tetap. Mampatan luar adalah penting untuk mencegah rahim prolapsed dan perut kendor. 

Muscle Recovery.
Membantu pemulihan dari pemisahan abdomen, mendapatkan kekuatan kembali ke teras anda dan menstabilkan abdomen dan luka anda selepas c-section. Juga boleh digunakan untuk sokongan belakang semasa menyusu atau membawa bayi anda.


Postpartum Recovery.

Menyokong rahim, perut, pelvis, belakang dan tulang belakang anda dengan menggunakan mampatan pada inti anda dan memegang dinding rahim yang diperluaskan, kulit dan otot yang longgar di tempat pasca semula.

Anti Bacterial.
Mengandungi arang buluh, adalah antibakteria dan secara semula jadi memancarkan sinar inframerah untuk meningkatkan peredaran. Velcro boleh laras sepenuhnya membolehkan anda mengawal sesak ketika velcro melekat di mana-mana pada band. Mengandungi bahan-bahan seperti 57% Nylon, 28% Poliester (Mengandungi Arang Bambu), 15% Getah

Super Breathable.
Senang dipakai hanya dengan 3-langkah, berasa selamat dan tegas. Dua tali pinggang mampatan untuk mengukuhkan kawasan pemulihan utama, memberikan anda garis pinggang segera dan siluet yang licin di bawah pakaian.

Yang paling penting, ada kelulusan TGA (Approved Compression Garment) 
Nano Bamboo Postnatal Recovery & Support Belly Band


saya dah try.
bengkung on point. 
pinggang dah back to normal. yeayy!!

So, kalau bakal mommy di luar sana yang masih tercari-cari produk bengkung yang sesuai dan selesa, boleh la cuba bengkung dari MAMAWAY ni tau. Bersalin normal dan c-section, dua-dua boleh pakai. takda masalah dah.

video bengkung :




untuk keterangan lanjut tentang produk ini, boleh layari :

Website : https://www.mamaway.com/au/webpage/7
Facebook : https://www.facebook.com/mamaway.my
Instagram : https://www.instagram.com/mamawaymy



 -MrsPuex-