Followers

Wednesday, July 31, 2013

Menyusu Di Khalayak Ramai

Assalamualaikum..

Ade tips-tips utk ibu ibu menyusu mcm aku..
Cara-cara camne nak menyusukan anak time korang nak pergi soping or buat aktiviti diluar rumah..
Jangan plak ko tadahkan breast sesuke hati jek ok..ingat! kat luar sana pon ade jantan-jantan keparat yg dok mengushar mak mak yg sdg menyusukan anak..kitekan mak mak yang gojess...hiihi..
tu namanye sakai..
 
Ni nak selamat hari raya ni kompom byk rumah nak pegi..soo..mama, dun have to worry...
Kat bawah ni ade tips nya..Silakan untuk share bersama..
 

Walaupun dengan galakkan yang kuat bagi pengalaman yang begitu indah dan memuaskan ini, ramai ibu-ibu di Malaysia masih merasa gelisah atau kurang selesa untuk menyusukan bayi di khalayak ramai atau dalam kehadiran ahli keluarga lain. Sebagai masyarakat yang konservatif, ramai yang masih memandang amalan menyusukan bayi di khalayak ramai sebagai sesuatu yang tidak dilakukan.

Tambahan pula, menyusukan bayi dengan selesa di khalayak ramai
bukanlah satu kemahiran yang boleh disesuaikan dengan cepat oleh kebanyakan ibu. Ramai wanita terkial-kial dengan cara untuk menyusukan bayi di rumah, apatah lagi di tempat awam. Tetapi, jangan bimbang; dengan pengetahuan dan sedikit persediaan, anda pun boleh menyusukan bayi di khalayak ramai dengan yakin dan selesa.

Berikut adalah beberapa tip yang boleh membantu apabila bayi anda rasa lapar di tengah-tengah tempat membeli-belah yang sibuk atau semasa anda sedang membuat kerja-kerja di luar:

-Buat persediaan awal!
Apabila meninggalkan rumah dan jika anda tahu destinasi anda, buat perancangan awal seperti di mana tempat yang sesuai untuk berhenti dan menyusukan bayi apabila dia lapar. Dengan begitu, anda tidak perlu panik apabila bayi perlu disusukan.
 
*aku klo pegi memane mmg target awal-awal tempat mane nak nyusukan ank..always be prepared!

 -Pakai pakaian sesuai
Terdapat pelbagai jenis pakaian dan coli yang sesuai untuk menyusukan bayi yang boleh membantu anda seperti yang ada kelepet, berbutang atau berbelah. Pakaian-pakaian tersebut dapat mendedahkan payudara secukupnya untuk bayi menyusu dan pada masa yang sama menutupnya daripada pandangan orang ramai. Anda juga boleh membawa sehelai selendang berwarna gelap atau cuba gunakan penyandang bayi sebagai penutup agar tiada sesiapa pun yang perasan anda sedang menyusukan bayi.
 
*Nursing wear kan melambak..tp aku x selesa..sarung t shirt biase je pon tp yg penting bra kene pkai yg nursing punye..senang nak selak..
 -Bawa peralatan bersama anda
Anda patut sentiasa bawa semua peralatan seperti kain selendang, selimut atau kain lap untuk menyusukan bayi ke mana-mana anda pergi bagi memudahkan anda apabila ia diperlukan.
 
* yg ni penting utk cover up bahagian yang ko rasa mcm terdedah..banyak jugak kat kdai baby..paling busuk pon kaver ngn napkin sudah..kkdg tudung yg kite pkai pon bole jek nak jadikan kover..:D

 -Cari sudut yang sesuai
Anda perlu bijak memilih tempat yang sesuai untuk menyusukan bayi di khalayak ramai kerana ada sesetengah tempat yang mungkin tidak berapa sesuai. Jika anda berada di gedung besar atau tempat membeli-belah, ambil kesempatan untuk menggunakan bilik penyusuan yang selalunya ditempatkan bersebelahan dengan tandas. Jika anda berada di restoran, cari meja di sudut atau di belakang sebatang pokok atau tiang. Anda juga harus menyerongkan tubuh jauh daripada khalayak ramai atau gunakan kad menu untuk menyelindung diri anda. Jika tiada tempat yang sesuai bagi membolehkan anda menyusukan bayi, pertimbangkan untuk menyusukan bayi di dalam kereta.
 
*aku lebih memilih utk susukan anak kt dlm kete if x de tempat yg seswai..lepas tu tunggu la incik suami bawak balik ngn brg2 sambil buat muke toyee...hahaha..

 -Berlatih, berlatih, berlatih!
Berlatih akan membuat anda mahir, oleh itu berlatihlah menyusukan bayi secara berselindung di rumah sahabat anda atau di tempat yang lebih terbuka. Anda juga boleh berlatih di hadapan cermin untuk melihat bagaimana rupa anda apabila menyusukan bayi anda.
 
* agreed!..ko kene berlatih..cukupkan ilmu utk menyusukan ank..

 -Ketahui hak anda
Ketahuilah bahawa anda mempunyai hak untuk menyusukan bayi anda pada bila-bila masa yang diperlukan. Ia adalah satu proses semulajadi; oleh itu janganlah berasa malu untuk menyusukan bayi secara berselindung di khalayak ramai.
 
* hak susu itu hak ank..jgn abaikan..insyaallah..

 Menyusukan bayi di khalayak ramai boleh menimbulkan beberapa cabaran kepada anda tetapi ia berbaloi untuk diatasi kerana bayi anda akan mendapat khasiat terbaik daripada anda setiap masa. Berbanggalah kerana anda seorang ibu yang menyusukan bayi dan anda boleh melakukannya!
 
* saya berjaya melakukannya! hampir setahun pon..insyllah akn diteruskan selagi mampu..

 Sumber : mypositiveparenting.org
 
 
Yours Truly ;P