Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Tuesday, December 4, 2012

Berjinak jinak

Assalamualaikum..

Nak cakap hobi baru, macam tak...
Saja nak test skill baru la kunun..
Apekah ia??
Ia adalah MENJAHIT...sounds wierd but i have to..
Nak tambah ilmu ke skill tailoring pulak kot..yela dapat jahit baju kurung sendri pon dah bersyukur kot..
Now tempahan boleh tahan kosnya utk sehelai baju..ye dakk??

Memandangkan bantal buchuk si kakak adalah tersangat huduh, maka aku nak mencantikkan ia dgn buat sarung baru..
So mintak tolong mak ajarkan last sunday aritu..
No teori or manual..tp trus ke praktikalnya..
ko mampuuuu?? :D

Memula tengok mak buat :

























Pastu show off diri sendri pulak :

























Ko tengok line benang die..punyelah lintang pukang kann??
hahahaha..1st time try uols..manual pulak tuh..
Sekali tekan berdesup die jalan..mane nak handle kain, mane nak handle benang..
tangan kaki jalan serentak..fuhhhhh...lantokk komeee..
Sesekali mak sound : elok elok kang patah jarum mak tuu..
Ok, aku selute la sesape yg terer jait ni..baru ngadap buat 2 sarung bantal yang bodo bodo jek pon dah bosan..bole??

Ni hasilnya besama tuan empunya bantal :


























Huduh di dalam tapi sangat santek di luar..walaupun benang senget benget tapi iols x sangke plak ends up perghhhh...menjadikk ko..
kekembangan idung seketika mengengok hasilnya..

Tunjuk hasil kat incik hubby, then die ckp : bole laa utk beginners..wohaaaaaa...lgikk kembang sbb incik hubby mmg jarang memuji binik die nii tawwwwww...
plus die pon mmg sorang penjahit jugak
tahap expert..dah maknye tukang jahit tegar, haruslah anaknye mengikutkann??
tapi yang pelik dah kawin 5 thun 1 bju kurung aku die taknak buat..apekahhh!!!
baju melayu die adelah 2-3 kali buat..termasuk abah punye..dapatlah merasa air tangan menantu buatkan bju melayu..

so uolss sumee ,

Tempahan bantal sudah dibuka...sape ade bran nak tempah kat dahkuu???
kah kah kahhhhhh.....

Yours Truly ;P