Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Friday, August 25, 2017

Aktiviti Anak Anak Sambut Merdeka

Assalamualaikum/Hai,

Sempena hari kemerdekaan yang ke 60 tahun ni,
apa azam korang untuk negara tercinta??
apa sumbangan korang untuk mengekalkan kemerdekaan negara kita yang tercinta??
kalau ada , baguslah.. korang memang anak merdeka.
kalau tak ada, selak selak balik buku sejarah atau google tentang kesusahan dan kepayahan atok nenek kita suatu masa dahulu untuk mencari kemerdekaan. untuk memerdekakan diri dan anak bangsa dari penjajah . abah aku seorang askar dan pernah melawan komunis-komunis semata-mata untuk menjaga negara.

oklah taknak cerita lebih kang teremosi politik plak..
nak tau cite lebih pegi jumpa abah aku.. kompom 7 hari 7 malam korang akan dengar bagaimana pejuang-pejuang negara mempertahankan negara daripada penjajah luar.
aku dah 35 tahun( ni tak tolak umur aku baby la.hahah) dengar abah cerita. nak masuk merdeka mesti dia akan bukak cerita..

alaahhh... tak yah susah susah..
korang tau apa itu KONTRAK SOSIAL??
kalau tahu, baguslah..
kalau tak tau, sila bertanya kepada yang pakar.
gituuuu..

berbalik kepada tajuk asal, sebenarnya nak cite hal aktiviti anak anak sambut merdeka kat sekolah / tadika masing-masing. minggu ni bukan anak dan cikgu je bizi, mak dorang pon bizi kulur kilir cari bebahan untuk program dorang.

si kakak masuk pertandingan boria wakil kelas maka perlu 2 bendera(1 utk tudung, 1 utk lilit kat pinggang) dan pom pom rambu ramba dari tali rafia tu haa..

hasilnyaa... woww!!
meriahhh.. good job cikgu!



semoga beroleh kemenangan untuk boria tahun 3.
aminnnnn..


si adik pulak pakaian beragam kemerdekaan.. mama pakaikan baju melayu putih, sampin bendera, songkok tu pacak 8 ketul bendera kecik jadikan rambu ramba.. part songkok tu die tak nak pakai sebab katanya tak hensem.. hahaha..
mama pujuk la tak hensem tak pe, janji boleh menang dapat hadiah tauu..
terus mintak bawak 2 songkok.. 1 songkok kosong, 1 songkok pacak bendera (pakai time acara pakaian beragam saje-ini pon tecer yang pujuk suruh pakai..haha)

memula sampin tu mama lilit, last last sentuhan papa jugak yang berjaya menambat hati si bujang ni..huh!!

menang pakaian beragam..
sukaaa dia tau.. mama pon sukaa..hehehe..






gambar dari group wasap tadika.
banyak jugak aktiviti lain-lain yang tecer dorang plan.. bagus sangat!
pupuk semangat cintakan negara dari kecil supaya besar nanti tak lupa diri.

mama??

Image may contain: 4 people, people smiling
perhimpunan bulanan merangkap sambutan kemerdekaan kat opis.. dapat sorang 1 bendera mini. tu pon 150 orang terawal..hahaha..

tetaplah jugak ada sambutan ye daakk??

sekarang ni tak banyak kereta yang lekat bendera malaysia compare dengan 10 tahun lepas.. kat opis pon sendu jee..agaknya semangat kemerdekaan dari warga belia dah kurang atau mungkin dah pupus?? atau semangat hanya dalam hati?? who knows!

jom lah kita kekalkan kemerdekaan kita ni dengan cara kita yang tersendiri..
yang penting, kita terus kekalkan perjuangan tok nenek kita satu masa dahulu ok!

peace!
Malaysia Masih Aman.


 -MrsPuex-