Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Friday, August 4, 2017

RESEPI : SUP IKAN MERAH

Assalamualaikum/Hai,

Hari rabu lepas pegi mydin utk restok barang dapur since husband nak oustation ke selatan smpai isnin nnti. so lalu kat area lauk basah, ternampak ikan merah berslice slice yang sangat menarik jiwa dan raga seorang mak.. maka terbeli la sekeping ikan merah dengan harga RM10.++.. takpelah sekali sekala nak makan ikan mahal..

semalam , nak cuba la masak sup ikan merah untuk kitorang bertiga sebab anak-anak memang penggemar sup yang tegar..

Image may contain: food

resepi saya gugel je tengok mana yang paling mudah dan ringkas untuk mak bekerjaya macam saya ni..

nah saya kongsikan resepi yang diolah sikit sikit untuk menambahkan kesedapan tekak diri sendiri.. kot korang pon sama citarasa dengan saya, boleh la try resepi saya nih..

BAHAN-BAHAN :

1 keping ikan merah sebesar 2 tapak tangan. (nak add on lebih pon ok)
2 sudu minyak masak atau secukupnya untuk menumis .jangan banyak nnti makan minyak plak..
1 biji bawang besar dihiris nipis*
3 ulas bawang putih dihiris nipis*
1 inci halia dihiris nipis*
1 batang kulit kayu manis*
4 biji buah pelaga*
2 biji bunga lawang*
3 biji lada hitam (tumbuk halus)
1 sudu serbuk perencah sup
1 kiub ayam
1 sudu kecik garam (takyah banyak sgt sebab kiub ayam tu dah masin)
carrot secukup rasa. nak masukkan kentang pon boleh. ikut suka korang.
air secukupnya (nak kuah lebih, masuk lebih sikit)
daun bawang/daun sup/ bawang goreng sebagai penambah kesedapan dan hiasan

CARA MASAK :

panaskan minyak.
tumis bebahan bertanda *.
dah garing sikit masukkan serbuk perencah sup
pastu masukkan air secukupnya beserta kiub ayam
kemudian masukkan carrot. tunggu sampai carrot tu empuk
masukkan lada hitam dan garam sikit.
last sekali masukkan ikan merah dan tutup periuk supaya ikan tu masak sekata.
agak agak ikan dah masak, tutup api then masukkan daun bawang/daun sup/bawang goreng.
siap!! nak pedas sikit tabur 1-2 batang cili api. saya tak masuk cili api sebab anak anak nak makan..



Image may contain: food
alhamdulillah licinnnn!!

ok gais.. selamat mencuba!

 -MrsPuex-

ARILGLOW : PEN PEMUTIH GIGI SEPANTAS 30 MINIT!

Assalamualaikum/Hai,

Anda sibuk dengan kerja dan pada masa yang sama mencari cara memutihkan gigi dengan pantas? Saya syorkan anda try Pen Pemutih Gigi dari ArilGlow ni.. sepantas 30 minit gigi dah kembali cerah dan putih.. kalau anda terlebih rajin, bertambah-tambah shining-shining la gigi anda.. Autometik je anda akan rasa keyakinan tu naik setingkat daripada sebelum ni..

ARILGLOW : PEN PEMUTIH GIGI SEPANTAS 30 MINIT!
pen pemutih ArilGlow.
compact dan mudah di bawa ke mana-mana.
kandungan : Glycerine, Propylene Glycol, Carbamide Peroxide, Carbopol, Menthol, Triethanolamine
Harga : RM70 (WM), RM80 (EM)

ARILGLOW : PEN PEMUTIH GIGI SEPANTAS 30 MINIT!
saya dah cuba. memang best!

CARA GUNA :
Gosok gigi dan lap sehingga kering. lebarkan senyuman dan berus sedikit gel pada gigi sehingga rata. Elakkan terkena bibir. Selepas 15 minit, bilas mulut. Gel akan larut sendiri pada gigi dan membuang kotoran pada gigi. Elakkan makan dan minum selama 30 minit.

Tak malu lagi nak senyum depan orang sekeliling. Konfiden semakin meningkat. Nak cakap pun tak perlu nak cover-cover lagi. Terima kasih Arilglow Pemutih Gigi Moden. Gigi semakin putih dan bersinar.

Mesti ada yang masih ragu-ragu tentang pen pemutih gigi ni kan?? meh saya cerita sikit kepentingan dan kelebihan pen pemutih gigi ArilGlow ni.

Silakan baca dengan teliti ya supaya tak timbul sebarang spekulasi pulak..hehehe..

LULUS KKM
Berdaftar dan mempunyai notifikasi yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

TIADA KESAN SAMPINGAN
Bahan yang digunakan tidak langsung memberikan kesan sampingan malah memutihkan gigi anda dengan pantas.


TIDAK ROSAKKAN ENAMEL
Gel berkualiti tinggi ini tidak sama sekali merosakkan enamel tapi ia membuang kotoran yang melekat padanya.


100% SELAMAT DIGUNAKAN
Bahan yang digunakan telah melalui ujikaji. Mempunyai sijil CE, MSDS & FDA. Hanya sedikit sahaja pengguna mengalami masalah gigi sensitif dan iritasi.


MUDAH DIGUNAKAN - HANYA 3 LANGKAH !
1.Pusing belakang pen sehingga keluar gel.
2.Senyum dan sapu pada gigi anda.
3.Rehatkan senyuman selepas 30 minit.

MUDAH DIBAWA KE MANA-MANA
Ringan, kecil dan mudah dibawa dapat menjimatkan tenaga anda untuk memutihkan gigi di rumah atau dimana sahaja anda berada.


CARA GUNA :
Gosok gigi dan lap sehingga kering. lebarkan senyuman dan berus sedikit gel pada gigi sehingga rata. Elakkan terkena bibir. Selepas 15 minit, bilas mulut. Gel akan larut sendiri pada gigi dan membuang kotoran pada gigi. Elakkan makan dan minum selama 30 minit.

Bagi sesiapa yang berminat untuk mencuba sendiri pen pemutih gigi dari ArilGlow ni, boleh rujuk info kat bawah :

Website : https://arilglow.com/
FB : https://www.facebook.com/arilglowhq/
Instagram : https://www.instagram.com/arilglowhq/
Twitter : https://twitter.com/arilglowhq/

"you smile, i smile"

 -MrsPuex-