Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Friday, July 13, 2018

Ramadhan 2018 : genap berpuasa 30 hari.yeayy!!!

Assalamualaikum/Hai,

Dah nak penghujung syawal tp tetap nak borak pasal ramadhan yang lepas.. Dont care!

Banyak OK nak cerita tp nnti dulu..kita kumpul kekuatan sikit sikit.

Alhamdulillah genap berpuasa selama 30 hari tahun ni. #haaa tepukkk!!

Hahaha.. Bangga dengan diri sendiri. Bangga jugak kat adik baby sebab bantu mama utk berpuasa penuh sepanjang mengandung. Yeayy!! Tak payah ganti puasa tahun ni..

Cobaaan Dan dugaan toksah cakaplah.. Memang banyak.. Pikir pon banyak jugak..OK ke puasa DLM trimester terakhir ni? Baby dpt cukup zat ke? Tak menjejaskan baby ke?? APA makanan yang boleh tahan sampai berbuka nanti..

Saja nak kongsi. Ape aku makan utk sahur, APA aku amek utk berbuka.. Mana tau ada preggy mom tgh mencari tips kalau termengandung bukan puasa jugak ke kan..

Me at 38 weeks

Sahur.
Sahur tak pernah miss.. Alarm HP semua on, dibantu oleh alarm Dari Mak kat Ceras..kol everyday without miss! Walaupunn aku dh bangun.

Makanan ketika bersahur.
Aku amek susu kurma Dari Farmfresh.
Makan kurma 5 biji
Makan nasi sepinggan penuh.
Minum air masak 2 gelas at least.
Kita makan like a king kongg..hahaha..
Sumbat selagi mampu..gituu.. Korang kalau boleh folo, korang folo ye.. X mampu jgn folo.. Tp sahur wajib utk ibu mengandung. Jgn skip.kalau terskip sila makan lunch..

Berbuka.
Waktu berbuka aku akan cari air dulu.sebab tahap dahaga sukar digambarkan. Air berjus jadi pilihan or else, aku minum susu kurma.

Lepas tu rilek jap/solat..then Baru cari nasi.. Dan aku akan berbuka like a king Kong jugak..hahaha..

Tu je tips..kalau korang nak amek supplement silakan. Aku tak amek. Malass..susu mengandung pon x amek SBB x masuk tekak..melambak dh susu mengandung yang aku dpt Dari checkup, aku sedekahkan kt kengkawan.

Tak penat ke mengandung lepas tu puasa?
Seriously mmg penat hazabedah..mengantuk kt opis perkara biasa tp tak boleh nak tido.. Rasa laparr tu pon Ade..kadang kesian kt baby..tp lepas gugel/cari info mengandung ketika berpuasa..buat aku lebih rasa lega.. Kuatkan semangat, cakap kt baby dalam perut, tawakal kepada Allah..insya allah..

Dann..Jgn lupa dapatkan nasihat nurse masa check up.. Kalau rasa menjejaskan kandungan baik jangan puasa OK. Lain orang lain kekuatan diri. Kalau tak mampu, berbukalah ya.. Pikirkan kesihatan baby dalam kandungan jugak tauu..

Sekian.


-MrsPuex-