Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Wednesday, July 31, 2013

Menyusu Di Khalayak Ramai

Assalamualaikum..

Ade tips-tips utk ibu ibu menyusu mcm aku..
Cara-cara camne nak menyusukan anak time korang nak pergi soping or buat aktiviti diluar rumah..
Jangan plak ko tadahkan breast sesuke hati jek ok..ingat! kat luar sana pon ade jantan-jantan keparat yg dok mengushar mak mak yg sdg menyusukan anak..kitekan mak mak yang gojess...hiihi..
tu namanye sakai..
 
Ni nak selamat hari raya ni kompom byk rumah nak pegi..soo..mama, dun have to worry...
Kat bawah ni ade tips nya..Silakan untuk share bersama..
 

Walaupun dengan galakkan yang kuat bagi pengalaman yang begitu indah dan memuaskan ini, ramai ibu-ibu di Malaysia masih merasa gelisah atau kurang selesa untuk menyusukan bayi di khalayak ramai atau dalam kehadiran ahli keluarga lain. Sebagai masyarakat yang konservatif, ramai yang masih memandang amalan menyusukan bayi di khalayak ramai sebagai sesuatu yang tidak dilakukan.

Tambahan pula, menyusukan bayi dengan selesa di khalayak ramai
bukanlah satu kemahiran yang boleh disesuaikan dengan cepat oleh kebanyakan ibu. Ramai wanita terkial-kial dengan cara untuk menyusukan bayi di rumah, apatah lagi di tempat awam. Tetapi, jangan bimbang; dengan pengetahuan dan sedikit persediaan, anda pun boleh menyusukan bayi di khalayak ramai dengan yakin dan selesa.

Berikut adalah beberapa tip yang boleh membantu apabila bayi anda rasa lapar di tengah-tengah tempat membeli-belah yang sibuk atau semasa anda sedang membuat kerja-kerja di luar:

-Buat persediaan awal!
Apabila meninggalkan rumah dan jika anda tahu destinasi anda, buat perancangan awal seperti di mana tempat yang sesuai untuk berhenti dan menyusukan bayi apabila dia lapar. Dengan begitu, anda tidak perlu panik apabila bayi perlu disusukan.
 
*aku klo pegi memane mmg target awal-awal tempat mane nak nyusukan ank..always be prepared!

 -Pakai pakaian sesuai
Terdapat pelbagai jenis pakaian dan coli yang sesuai untuk menyusukan bayi yang boleh membantu anda seperti yang ada kelepet, berbutang atau berbelah. Pakaian-pakaian tersebut dapat mendedahkan payudara secukupnya untuk bayi menyusu dan pada masa yang sama menutupnya daripada pandangan orang ramai. Anda juga boleh membawa sehelai selendang berwarna gelap atau cuba gunakan penyandang bayi sebagai penutup agar tiada sesiapa pun yang perasan anda sedang menyusukan bayi.
 
*Nursing wear kan melambak..tp aku x selesa..sarung t shirt biase je pon tp yg penting bra kene pkai yg nursing punye..senang nak selak..
 -Bawa peralatan bersama anda
Anda patut sentiasa bawa semua peralatan seperti kain selendang, selimut atau kain lap untuk menyusukan bayi ke mana-mana anda pergi bagi memudahkan anda apabila ia diperlukan.
 
* yg ni penting utk cover up bahagian yang ko rasa mcm terdedah..banyak jugak kat kdai baby..paling busuk pon kaver ngn napkin sudah..kkdg tudung yg kite pkai pon bole jek nak jadikan kover..:D

 -Cari sudut yang sesuai
Anda perlu bijak memilih tempat yang sesuai untuk menyusukan bayi di khalayak ramai kerana ada sesetengah tempat yang mungkin tidak berapa sesuai. Jika anda berada di gedung besar atau tempat membeli-belah, ambil kesempatan untuk menggunakan bilik penyusuan yang selalunya ditempatkan bersebelahan dengan tandas. Jika anda berada di restoran, cari meja di sudut atau di belakang sebatang pokok atau tiang. Anda juga harus menyerongkan tubuh jauh daripada khalayak ramai atau gunakan kad menu untuk menyelindung diri anda. Jika tiada tempat yang sesuai bagi membolehkan anda menyusukan bayi, pertimbangkan untuk menyusukan bayi di dalam kereta.
 
*aku lebih memilih utk susukan anak kt dlm kete if x de tempat yg seswai..lepas tu tunggu la incik suami bawak balik ngn brg2 sambil buat muke toyee...hahaha..

 -Berlatih, berlatih, berlatih!
Berlatih akan membuat anda mahir, oleh itu berlatihlah menyusukan bayi secara berselindung di rumah sahabat anda atau di tempat yang lebih terbuka. Anda juga boleh berlatih di hadapan cermin untuk melihat bagaimana rupa anda apabila menyusukan bayi anda.
 
* agreed!..ko kene berlatih..cukupkan ilmu utk menyusukan ank..

 -Ketahui hak anda
Ketahuilah bahawa anda mempunyai hak untuk menyusukan bayi anda pada bila-bila masa yang diperlukan. Ia adalah satu proses semulajadi; oleh itu janganlah berasa malu untuk menyusukan bayi secara berselindung di khalayak ramai.
 
* hak susu itu hak ank..jgn abaikan..insyaallah..

 Menyusukan bayi di khalayak ramai boleh menimbulkan beberapa cabaran kepada anda tetapi ia berbaloi untuk diatasi kerana bayi anda akan mendapat khasiat terbaik daripada anda setiap masa. Berbanggalah kerana anda seorang ibu yang menyusukan bayi dan anda boleh melakukannya!
 
* saya berjaya melakukannya! hampir setahun pon..insyllah akn diteruskan selagi mampu..

 Sumber : mypositiveparenting.org
 
 
Yours Truly ;P

Sunday, July 28, 2013

Bazar Ramadhan 2013

Assalamualaikum..

Baru berkesempatan nak cite psl bazar ramadhan 1434h..

Kebiasaan hari hari akn terjah bazar ramadhan kt bukit jelutong or kt area uitm puncak perdana tu..

Tapi arini kite ke bazar ramadhan saujana utama,sg buloh..tak jauh pon dari umah aku..barisan kedai agak panjang..juadah rasanya sama jek mcm kt tempat lain..kat sini, aku sempat membeli coconut shake sebungkus rm2.50..ok la kan..

Korang mesti byk bazar dah terjah kan??..ape ape pun di situ adalah syorgaa makanan...ye dak?

Saturday, July 27, 2013

Small birthday celebration

Assalamualaikum..

Malam td buat simple celebration utk my hero..kat kfc tesco shah alam jek..

Jadikla utk kenangan si cilik mama ni..yg bestnye time dh smpai die bantai tido baeknyee..smpai time nak tiup lilin pon die lentok lentok pejam mata..sabar jek laa..

Budak 1 tahun ape tau psl besday besday ni kan..hahaha..

Ok, gambar menceritakan segalanya..yg penting kakak adalah org yg paling hepi..

Small birthday celebration

Assalamualaikum..

Sempena ulangtahun pertama my hero, so mama decide utk buat small party utk my small hero..

Time nk smbut besday die,bole plak bantai tido baekk punye...hehe..saba jek la.n

Lokasi kt kfc,tesco shah alam jam 9 mlm tadi..atok pon lone ranger hoin skali..sian opah kene tggl kt ceras.

Msl nk cite panjang,layan jk la gmba ni ye..

Friday, July 26, 2013

Dah 1 tahun

Assalamualaikum..

Harini, 26072013 genap setahun usia ank bujang aku,Muhammad Airiel Qa'id bin Mohd Azahari..

Sekejap masa berlalu..msih terasa lagi pns air ketuban pecah time org nak sahur..time tu jgak la aku kalut bersiap nak ke spital..dari shah alam ke hosp ampang just 10 minit..kemain drifternye en suami..

Jam 4.52 petang, 26072012 lahirlah permata kami yg kedua dlm bulan ramadhan ke6..syukur..

To anak bujang mama, semoga membesar dgn sihat, jadi ank yg soleh, taat org tua, serta menjadi org yg bijak..sentiasa beroleh keberkatan dunia dan akhirat..insyaallah..

Mama,papa n kakak sayang adek sgt2..insyaallah mlm kang kite celebrate kecik2 yee..

Thursday, July 25, 2013

Beriftar bersama jiranku

Assalamualaikum..

Alhamdulillah puasa tahun ni berkesempatan beriftar bersama jiran tetangga..3 famiy yg join..

Bukan di hotel tp di restoran jek kt puchong sana..berbuka lite2 kt umah then lps mgrib konvoi ke sana..

Senang..x pyh nk berebut amek mkn ngn org..smpai sampai trus mkn..kan bestt gituu..

Style ala thai dan sesedap rasa je masakan die..yg penting selesa dan perut memasing pon kenyang..

Deko deko raya di opis

Assalamualaikum..

Today berkesempatan deko deko kat opis bersama team unit..

Unplanned program..tup tup trus buat deko..rasanya bos pon x prasan kot..hehehe..

Guna brg thun thun lps jugak..save cost kekdahnye..

Seronok dan yg penting simple but nice..lgik penting adalah kerjasaamaaa..buat sorg2 x jln derr..

Korang dah  deko opis? Or ade buat pertandingan deko2 unit?..

Wednesday, July 24, 2013

Mood raya dah mai ke?

Assalamualaikum..

Mood raya korang dah mai ke blom?
Aku? Rasanye still tak mai lg even dh hari ke 15 kite berpuasa..

Shoping 1 hape from top to toe blom beli lg..samela ngn suami n ank2..

Selagi blom bau homemade kuih raya dari dapur bonda, selagi tu la mood blom sampai kot..

Ntahla..tahun ni mcm xde mood nk raya..bersemangat pon demi anak2..  
Faktor usia mungkin..

Emm..korang dh tuka duit raya?
Kompom time gaji nnti bank padat..huhuhu..

Bp rm aku nak tukar ni?..ank2 buah dh bertambah haaa..adoiii..

Tuesday, July 23, 2013

Terjebak sudahh!!

Assalamualaikum..

Saya sudah terjebak..
Akan trus terjebak selagi tgh sale smpai 25hb julai ni.muahahaaa..

Ohhh tudung bawal aidijuma..kenapekah ko sale smpai 50% hahhh??

Saturday, July 20, 2013

Test up entry via android hp

Assalamualaikum..

Saje nk test..
If succes, tiada alasan x de masa nk up entry baru..

Nk mengekses haruslah beserta gmba kannn

Selamat tggl blekberi..welkam android..

Friday, July 19, 2013

Sampul Raya Comel

Assalamualaikum..

Pertama kali membeli sampul raya setelah sekiaaannn lama dapat sampul raya percuma dari bank ehem ehem yang banyakkk smpai bertahun-tahun x abih..hihihi...

Beli pon sebab kecomelan mereka mereka ini..argghhhh...!!
Rasa macam nak simpan sebab sayang..

korang tgk pon mesti korang geramm...budak budak apetah lagik..huhu..

tak caya? cer tengok bawah ni ..

boboiboy, angry bird n upin ipin..


Korang ade yang dapat sampul raya? or beli sampul raya??

Yours Truly ;P

Thursday, July 18, 2013

Kuih Kegemaran Ketika Ramadhan

Assalamualaikum..

Korang ade kuih kegemaran time ramadhan nih?

Aku tahun ni bru dapat cri kuih kegemaran..kira mendapatlah nih..hehehe..

1st try masa 1st pose aritu and now membeli la kuih tuh hari2 smpai la ke semalam..

harini insyallah kalo jalan x jem, akan ku singgah membeli kuih kegemaran..

aritu singgah pasar juadah trus terpa kat kdai kuih kegemaran pastuh trus balik..
sampai2 umah incik suami cek just 1 kuih jek..
terus kene marah sbb beli 1 kuih jek..sentap mak nakkk..
kang beli kuih lain bukan makan, last2 ke tong sampah jugak..
kecik hati tau kene marah semata membeli kuih kegemaran..
demimu kuih, ku sanggup redah ape sajee..cewaahhh...

huhuhu..luahan hati tetibe..

nak tau ape kuih kegemaranku ketika bulan ramadhan ni??

tadaaaa...


























inilah die tepung pelita uolssss...
adik bradik ngn die adalah kuih takoo..
sedap sangat sangatt..

pelik, time tak puasa xdela mengidam sgt2 kuih nih..mybe susah nak jumpe kott..??

so,
ape kuih kegemaran korang time puasa nih??

Yours Truly ;P

Tuesday, July 16, 2013

6 tahun dah

Assalamualaikum..

14072007-14072013

6 tahun dah usia perkahwinan aku n hasben...
Baru 6 tahun..
Banyakkk lagik pancaroba yang akan dan bakal kami lalui..bersama insyllah..

Sepanjang 6 tahun nih..
hmmm..suka, duka, gembira, sedih, keciwa dan mcm2 perasaan dah aku lalui..
sume ni mematang diri aku sebagai seorang isteri, ibu, anak yang terpisah ngn mak abah sbb dah kawin...
Tak boleh sgt nak manjer2 ngn abah sebab suami jeles..huahuahuaaa...

Ni baru 6 tahun..selalu terpikir akan tahun tahun mendatang..
Semoga Allah memberkati kehidupan alam rumahtangga aku..
Insyaallah..
Semoga dipermudahkan urusan aku, suami dan anak-anak..

small celebration masa berbuka puasa on 14072013 kat ceras..



























sepotong kek enibersari utk aku dan asben..cukuplah..
Alhamdulillah..

last but not least : saya sayang keluarga kecil saya sepenuh hati saya..



Yours Truly ;P

Monday, July 15, 2013

6 Ramadhan tahun yang lepas

Assalamualaikum..

Masih teringat kenangan ramadhan ke-6 tahun lepas..
Time sume org bersahur, time tula aku mula terkocoh2 dan panik sbb tanda2 nak bersalin dah kluar..
Air ketuban pecah..
Hish..bile kenangkan semula, nak tersenyum ada, nak menangis pon ade..
Hanya Allah yang tau..

Harini, 6 ramadhan, genap setahun usia anak bujangku mengikut kalendar islam..

kenangan ni aku share berdua ngn jiran aku, CT..

malam ramadhan ke-5 buka pose sama-sama ngn jiran tetangga kat hotel blue wave, shah alam, mkn kambing golek, gelak sama-sama, solat sama sama smpai kene sound ngn laki masing2 sbb x turun2 dari surau..dari maghrib membawak ke solat isyak..dasatttt..time ni aku bertiga ngn jiran2..(aku, ct, ain)
cuma aku n ct sama-sama mengandung..suppose aku due 1/8 n ct due 7/8

tapii...
esokknye sama sama sakit nak beranak..soo sweet uols..
rare sgtt kejadian camni..alhamdulillah..

sekejap btol masa berlalu..


to my ensem boy n to his twin, zara :

epy 1st birthday (bulan islam)..semoga sentiasa diberkati Allah..

we luv u so much..

Muhammad Airiel Qaid 26/7/2012 - 6 ramadhan 1433H, 4.52 petang
(My hensem boy)
Arissa Zara Humaira - 26/7/2012 - 6 ramadhan 1433H , 8 pagi
(CT's Dotter)



Yours Truly ;P

Thursday, July 4, 2013

Bubur Lambuk Hotel Concorde Shah Alam

Assalamulaikum..

Ini kisah  semalam bersamaan 3 Julai 2013, Rabu..
Hotel Concorde Shah Alam buat kerja amal utk penduduk sekitar-sekitar hotelnye..
Pengedaran bubur lambuk percuma bermula jam 4 petang sehingga habis stok dalam periuk belanga..
Tu namanya rezeki..hihi..ekceli hotel concorde ni mmg akan buat kerja amal every year 1 week b4 ramadhan..
ni yang best klo opis bersebelahan ngn hotel taraf 5 bintang ni..
memasing kt opis  x senang duduk dari pagi nak menunggu jam 4 ptg semata utk bubur lambuk..
Aku? rilek rilek udahh...tp dlm hati ngkoooo mmg x keruan dah ni haa..ngidam bubur lmbuk concorde..ecececeee...

Jam 5 ptg turun jalan kaki lenggang mak minah berjalan ambek bubur lambuk..
dapatlah 2 plastik beg (total 4 tupperware)

Nak balik tu kasi drive thru skali...dapatlah 1 bungkus lg..kali ni tupperware dh abis, dorang kasi tapau dalam plastik mcm kenduri kawin tuh..bykk giler laa dpatnyee kann..

Aku is seronook seronokk giler..hajat nak buat tawaf lagik..tp memandangkan dah nak jam 630 kann..kepale otak mulalah teringat kesayangan nun kt neseri tuh..

Alhamdulilah..rezeki yang aku dapat ni aku x mkn sorang2 ok, ku sedekahkan kt jiran2 skit..
same2 rasa..barulah nikmat gituuu..hihihi..

nak gamba?? nahhh...kasi uols terliur menengoknye...



























Bulan ramadhan nnti nak terjah masejid negeri plak amek bubur lambuk sana..
pon sedap jugakkkk...:D

Pastuh nak kirim kat incik somi..soh amek bubur lambuk kat mesejid kg baru puloks..
hahahaa...best besttt...

Yours Truly ;P

Wednesday, July 3, 2013

Belajarlah..

Assalamualaikum..




✿ Belajarlah BERSYUKUR walau KEKURANGAN ..
✿ Belajarlah IKHLAS walau TAK RELA ..
✿ Belajarlah TAAT walau BERAT ..
✿ Belajarlah MEMAHAMI walau TAK SEHATI ..
✿ Belajarlah SETIA walau BANYAK GODAAN ..
✿ Belajarlah MEMBERI walau TAK SEBERAPA ..
✿ Belajarlah MENGASIHI walau kau DISAKITI ..
✿ Belajarlah TENANG walau kau sedang GELISAH ..
✿ Belajarlah PERCAYA walaupun SUSAH ..




Yours Truly ;P