Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

lazada april

Lazada Malaysia

Tuesday, December 31, 2013

 
 
Assalamualaikum..
 
 

 Banyak suka dan sangat banyakk duka dalam tahun 2013..
Biarlah ianya berlalu pergi macam angin sepoi sepoi bahasa..
yang penting tahun 2014 aku mengharapkan sinar baru yang boleh merubah kehidupan aku sekeluarga..
 
in syaa allah..
 
semoga dipermudahkan segala-galanya..
 
keazaman tahun baru??
 
let's go with the flow..
 
2014 ..
please be nice and ohsem to me ok..
 
last but not least..
 
SELAMAT TAHUN BARU 2014
 
-time ni aku sedang countdown di felda hot spring-
 

Yours Truly ;P

Tadika 6 tahun

Assalamualaikum..
Kakak x dapat masuk pra sekolah..rasa sedikit kecewa..dok bandar ni pra sek adalah sangat limited..
So masukkan kakak kat tadika dzull iman..tadika yg menjurus skit ke arah keislaman..harap harap teacher dapat mendidik kakak menjadi seorang muslimah..mama nak didik bole tp ilmu x berapa nak cukup ke arah situ plus kakak mudah ngelat kalau mama ajarkan..
setakat solat folow mama, baca ayt mudah2 ok la lagi..nak disiplinkan tu yg payah..so marilah bkerjasama wahai teacher..
Mudah mudahan kakak dapat biasakan diri kt tempat baru..kakak pon rekues nak skolah baru kan..
Tadika skang bayaran subhanallah..tambah kos taska adik lg..hmmm urut dada saja la..plus segala kos kos akan naik tahun 2014 nti...urut dada lagik..
Makanya, segala galanya kene cut off .. Macam miskin dinegara sendiri..brim? Hmmm..bukan boleh dpt ponn..register sudah..harapan nak dapat? Jgn berharaplahh..

 
amek uniform kakak ari sabtu lepas..
baju wajib hari jumaat..
dibekalkan 2 helai tudung..wajib pkai hari hari
 
baju harian
 
logo tadika aireen

 
 
adek? hmm..ginila gelagat die..panjat tangga, duduk kt kerusi pastu jatuhkan diri mintak perhatian..sabarr jek la..

INI BUKAN ENTRY POLITIK


**Ini bukan entry pasal politik ye kawan kawan**

sebenarnye menyampah sgt nak tulis sbb blog aku ni bukan psl politik litik nih..
tapi ni untuk hebahkan kt korang langkah penjimatan yang kerajaan ambil..katenye laa ..

jom cekidout 11 langkah :

  1. Elaun keraian menteri/timbalan menteri dikurangkan 10 % manakala elaun keraian pegawai kanan JUSA c ke atas dikurangkan 5-10% - elaun keraian tu utk diri bukan utk semua..cuba tolak byk lagik..
  2. kos utiliti elektrik di semua premis kerajaan dikurangkan 5% - server pns/meletop ko tanggung
  3. kemudahan bayaran tol bagi pegawai jusa c ke atas dikurangkan rm50-rm100 atau 30% - cuba tamtkan trus...baru rasa rakyat malaysia baya tol guna duit sendiri.
  4. permohonan baru pengubahsuaian ruang pejabat di semua premis kerajaan dibekukan.
  5. mengetatkan pelantikan juruperunding untuk projek fizikal kerajaan dan cadangan pelantikan perlu dikemukakan terlebih dahulu kepada KSU
  6. mengurangkan penggunaan syarikat pengurusan acara serta pemberian sagu hati atau cenderamata untuk penganjuran persidangan atau majlis kerajaan membabitkan anggota pentadbiran kerajaan dan penjawat awam - kalau nak buat majlis persaraan sila kutip elaun keraian pegawai utk diwakafkan masa majlis..kan bagus tuh..
  7. pindaan kelayakan tiket kapal terbang domestik ke antarabangsa JUSA c kepada kelas ekonomi..
  8. mengurangkan penyediaan makanan dan minuman ketika penganjuran persidangan,seminar, mesyuarat, kursus, bengkel serta sebarang acara rasmi
  9. mengurangkan penggunaan kain pembidang untuk majlis2 - syarikat printing boleh pk job baru lps ni sbb gomen xnak pakai banner/bunting utk advertisement dah
  10. mengoptimumkan penggunaan ruang pejabat sedia ada untuk mengurangkan sewaan premis pejabat - marilah kita duduk berlaga laga bahu lepas ni..
  11. mengoptimumkan penggunaan pusat latihan 1 malaysia (1MTC) serta kemudahan institusi latihan milik kerajaan bagi penganjuran kursus/seminar/bengkel - kene plan 6 bln awal, kalo tak jgn harap ko nak dpt tempat kursus..huhu..

kesimpulannya, ko simpulkan la sendiri wahai kengkawan yang keje gomen..

tetibe rasa mcm nak benti keje pastu nak buat bisnes la..tp aku ni mane reti nak biz bagai..ade sape yang nak bantu kawanmu ini? tetibe nak buat baikk sgt2 kt nufnang team..hikhikhik...naikkan lah earning sy nii haa..


Sekian..renung renungkan dan selamat beramal..

Yours Truly ;P

Saturday, December 28, 2013

Nasi bamboo

Assalamualaikum..

Jjcm kali ni, nasi bamboo..
Lokasi di simpang menghala ke felda hotspring..btol btol sebelah selekoh..

Ni 1st time try..selalu nasi kukus jek..
Tapi kali ni ada kelainan skit..nasi bamboo..rasa mcm mkn nasi kukus..mmg die kukus tp dlm buluh le..hehe..

Kesedapan adalah 4 bintang sbb mkn bersama ayam goreng berempah panas2..ada jugak ayam kampung, burung puyuh dan jugak ayam panggang..incik suami mkn bersama ayam panggang tp ayam goreng aku lagi toorrbaiikk..hahha..

Ade jugak menu lain, nasi ayam,laksa dan bermacam jenis cendol.. If lucky, sebelah kedai kdg2 ada orang park jual durian kampung lambakk..

Uols, if berminat nak jjcm di luar kl, boleh la singgah kedai nasi bamboo ni..dan truslah check in ke felda hotspring gituu..cadangan jek tau..
Dah alang2 smpai kann..trusla check in..x jauh pon..lebih kurang 1 stgh jam sampai..

kasi tepek gambar utk pembuktian kite dah pegi sana. 

Friday, December 27, 2013

Diva sangat ni..

Assalamualaikum..

Anak anak aku memasing dah perasan diva sangatt..
Kemain payah nak amek gamba..
Bila dah snap, resultnya alahaii..
X kuasa la nak bersnap lgi..
Sekeping pon jadik la ye anak anak..
X menahan mamanya menengokkan kamu..

Yang sorang buat peace tp mata tuju arah lain..
Yang sorang lagi langsung xnak toleh.. Spek dok melekap kt tangan..pastu macam macho macho pulok..

Tapi xpe, mereka tetap comel dihati mama.. Sayangg ketat2 kt anak anak mama..

Thursday, December 26, 2013

Jakuzi di villa 18 felda hotspring

Assalamualaikum.. 

Melayan anak anak mandi mande mmg hepening giler..

Plus, kami book villa 18 kt hotspring aritu n ada jakuzi khas dlm villa..apa lagik..berkubang la weols..tak lama mane..ank bujang not feeling well..nak bertukar bulan gamaknye..demam plak time vaccay..kang berkubang lelama, datang pulok penyakit lain..takmo takmo..rusak program nti kann..

Lps bkubang baru kluar ke theme park sana..bawak dorang merasa air kolam panas sambil mkn telur rebus yg direbus dalam kolam khas... Nnti aku cite kat entry lain..gamba sume dlm kamere underwater papa..

Entry ni khas utk jakuzi dalam villa 18 kami.. Sangat privasi..best bestt..

        
terselit plak gamba katil bersama bantal busuk anak..spoil gambar tau..

dalam jakuzi

kakak n adek..

kemain payah nak snap gamba si kenit ni..

langsung tak takut air..padahal tgh demam..

kakak is enjoying the moment..

while adek is learning to play with 
water..

she is very happy...

si joyah mama...

Video Besday Mak 25/12/2013

 
 Assalamualaikum..
 
Video besday mak yang sempat dirakam pkai hp
dan
diedit secara amatur olehku..
hahaha..lama x edit bidio bidio nih..
saje perah skill yang dah kematu..
 
 
video 
 
 kalau rajin komen la ye untuk sesi penambahbaikan..
negatif bole, positip lagiiii la boleh..
dun wori saya x kecik ati punye..
hikhikhik..
 
Yours Truly ;P

Wednesday, December 25, 2013

Selamat hari lahir mak

Assalamualaikum..

Harini genap usia mak 65 tahun...
Tahun ni kami berkesempatan sambut besday mak yang kebetulan mmg cuti krismas 25/12 .. So mudah la klo nak plan.. Selalu sambut sama ngn besday abah 12/11.. Kasi harung skali..

Tahun ni kami ke felda hotspring, sungkai..alhamdulilah program betjln dgn lancar..kek paling sedih..x perasan kek senget dalam kete..aku la tukang bawak..hahaha..gelak gelak incik suami bwk surprise kek kluar dari kete jam doblas mlm td..

Kepada mak:

Smoga diberikan kesihatan yang baik..sentiasa dilindungi Allah dan sentiasa sabar melayan kerenah kami..we love u mak with all our heart..

Monday, December 23, 2013

Bile dah pandai bergaya

Assalamualaikum..

Tak tau nak ckp ape bila tgk anak bujang dah stat nak bergaya dgn spek papanya..

Bole die behave plak tu..x cabot2.. Spek papa yg bagak tu dh terturun2 bwh hidung pon dok menten lagik..

Ade belikan die spek budak..tp kejap jek pakai pastu dicampak campak..ni habit x senonoh die.. Suke nawww campak barang..
Hp mama ni tah bape kali kene campak xtau la..mujur la sihat lgi...

Aku syak besau nnti die ni penggaya orgnye..hihii..syak jek laa.. Realiti nnti xtau la die..biar die sendiri tentukan pesyen die..mama nnti kontrol dari kejauhan jek la kot..

Monitor anak anak itu adalah perkara wajibughunnah..

Friday, December 20, 2013

Cheesy Biskut Bersama Natural Nestle Yogurt

-SPONSORED POST-

Assalamualaikum...


Korang suka makan yogurt tak?
Sedap wei kalau makan yogurt..untuk kesihatan pon ye jugak..
Nestle yogurt ni ade macam 2 perisa tau..
 
Kebiasaannya, yogurt ni orang makan macam tu aje..
Tapi jangan tak tau, kita boleh memasak menggunakan yogurt.
Natural Nestle Yogurt adalah sesuai untuk ditambah dalam masakan/ pemanis/ dan sewaktu dengannya..

Cubalah, pasti korang seronok seronok..
Selain rendah lemaks, ianya juga untuk menjaga kesihatan melalui pemakanan yang sihat..
Kannnn??? 
Nak info lebih boleh check in kat SINI >>
http://ww2.nestle.com.my/dearnestle/Pages/landing.aspx

Dah alang-alang cite pasal makan makan,  aku nak share sikit resepi pencuci mulut menggunakan Natural Nestle Yogurt ni..
Ianya mudah untuk disediakan..
X sampai 30 minit la..janji bebahan mesti lengkap..

 Bahan- bahan :

 
1.       4 sudu besar Nestle Natural Yogurt
2.       1 ½ cawan Susu segar
       3.       Gula kaster secukupnya – kalau xnak manis boleh kurangkan kuantiti
4.       Semangkuk kecil agar-agar (dicairkan) / gelatin secukupnya – aku pakai agar2 jek sebab tu jek yang ade kt umah..
5.       1 sudu besar jus lemon
6.       Cream cheese
7.     15 ketul biskut
8.       20gm mentega/butter

 Dan yang paling utama utama skali adalah :

 
Nestle natural Set yogurt..aummmmmm...
 Ok, moh kita start cara-cara nak membuatnya..

Jangan risau, ianya mudah..
Kalau malas jek jadi susah..paham??
 
Gambar bersama penerangan di bawahnya..
Bertujuan untuk memudahkan kawan-kawan saya menerainya..

 
Tapis yogurt untuk buangkan air2 yang ado..kalo malas, bole jek masuk sekali harung bersama air..
Aku adalah sedikit rajinn..* ini optional ye*
Kemudian letak tepi..

  
Tumbuk biskut kasi hancur..dengan apa cara sekalipon ku x kisah..
Pastikan masuk dalam plastik then baru ko tumbuk ye..
Kebersihatan harus jaga..kang tumbuk pkai lesung tu kompom jd pedas ko punye oreo..hahaha..
Ada jugak oreo yang dah siap siap hancur..anda pegi kedai kek sana yee..sure ade..

 
Cairkan mentega/butter dalam kuali dalam api yang paling rendah supaya x hangus..

 
Masukkan biskut yang hancur tadi ke dalam mentega cair. Gaul kasi rata..

 
Kemudian, masukkan dalam loyang dan mampat-mampatkan.. alas dengan plastik..
Letak tepi..

 

Cairkan agar-agar sampai jadi cecair la yee dalam 10 minit gitu..

 

Tuangkan susu segar ke dalam kuali tadi. Dan gaulkan sehingga mendidih..
pastikan api dikawal rendah..
Dah sebati, tutup api dan letak tepi..

 
Tuangkan cream cheese dalam mangkuk lain dan putarkan..
Aku guna putaran manual.. eksersais sambil memasak gituu..
Pakai mixer pon bole..pukul sampai kembang setaman..

 

 

Masukkan gula,yogurt, agaragar+susu dan pukul sehingga begini kembangnya..

 
Tambah sedikit jus lemon.. dan rasa rasa sikit sedap ke tak ikut tekak sendiri..

 

Tuangkan cream cheese ke dalam loyang dan sebatikan nicely..

 

 


Sejukkan dalam peti ais untuk kesedapan maksimum.

 
Sekian..

 
Selamat mencuba resepi tokok tambah daku..
Sedap sehingga tak sempat nak snap moment2  makan anak beranak..
Mestilah  upkan kesedapan buat resepi sendiri kannn...
Ada lebih ku hangkut bawak ke opis..
Sape nak makan, silelah makan..

 
Nampak senangkan?? Ye memang senangg.. 
Selamat mencubaa kengkawan..

 
Yours Truly ;P

Wednesday, December 11, 2013

Wordless wednesday ::111213

Assalamualaikum..

Wordless wednesday di tarikh yang cantekk..

Kasih kakak kt adek..
Gosok blakang adek sambil mata tgk katon .

Thursday, December 5, 2013

Tulisan kakak

Assalamualaikum..

Tulisan kakak  kat atas belon..
Budak 5 tahun punye tulisan...

Ok ok la kan..perlu diasah lagi..

Yang penting anak mama semakin membesar dan semakin pandaiii berkata-kata..