Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Tuesday, September 30, 2014

Tengok kampung secara online sahaja

Assalamualaikum..

Siann rumah mayaku semakin tak bermaya..tuan tanah bizi dengan tugasan hakiki..banyakkkkk entry pending dlm draft..haihhh..

Bertabahlah korang ye..

Ok, chill chill..

Saja nak story..skang ni kalau rindu kat kampung halaman, korang boleh jenguk secara online saje.. Semudah membeli belah dengan jari..gituuu..

Aku dok perantauan..maka nak balik kampunh pon macam payah padahalll dekatt kebenorrr..

Shah alam - kampung cheras baru jauhhhh kannn??? * kekekekee...mengade namenyee..

Nah ni view rumahku syorgaku..
Nampak 1 kete abah tiada dalam senarai..berjalan lah tuuu..

My lovely hometown..
Setakat ni view adalah yang terkini..
Lagi best masa korang nak view, suruh mak abah korang keluar..rasa rasa dapat tak capture gambar dorang??..
Nanti nak cuba lahh..

Bagaimana caranya?
Korang boleh visit www.instantstreetview.com

Ok..sekarang sila jenguk kampung halaman korang..
Selamat balik kampung..heeee..

Saturday, September 27, 2014

Kenapa Perlu Baca Blog Parenting

Assalamualaikum..

Baru berkesempatan nak join segmen dari brother Melastik Bintang..



Kenapa perlu baca blog parenting??

Simple!

Refreshment.
Ianya adalah sebagai refeshment untuk perbaiki diri sendiri dari terus alpa dengan kehendak dan keperluan sekarang.

Tambah/kongsi ilmu.
Tips-tips kekeluargaan dari kawan kawan alam maya. Yang terlebih kita kurangkan, yang terkurang kita cukup-cukupkan.. best ok.. macam macam ilmu kita  boleh dapat.Contoh, hal-hal nak membesarkan anak dari peringkat baby sampailah peringkat dorang remaja, kesihatan, petua-petua suami-isteri, cara-cara nak jadi mak pak yang ohsem dann lain-lain..cewahhhh... malas baca buku, kite gugel or baca blog sudah.. yang penting kutip ilmu secukupnya utk diri kita..

Pengalaman.
Pengalaman membesarkan anak anak adalah sangat berbeza untuk setiap parents di donia ni..maka, bila kita baca blog yang berunsurkan parenting nih, its fun even tho its hurts and hard sometimes.
Bak kata orang veteren, pengalaman itu mendewasakan dan mematangkan kita,btol takkk??

Kenangan.
Simpan memori menjadi kenangan untuk anak anak bila dorang besar nanti..biar dorang tau betapa tabah/sukar/seronok membesarkan dorang dan melayan kerenah dorang. kalau tak tulis, dorang takkan tau progress tumbesaran dorang..hihihi..**sebab ni la jugak saya berbelog.**

3 blog parenting pilihan :

Dr Zubaidi
Melastik Bintang
Ben Ashaari

**Ohmai ohmaiiii....baru perasan 3-3 blog adalah dari kaum lelaki..hahahahaaa...

**lain-lain : banyak gugel / join grup mom kt fb utk cari info

Ok dah.. banyak banyak kalu, melalut kelaut kang..hehehe...

Last but not least, belanjer gamba tuan tanah bersama buah cinta..ececeeceee..




 Yours Truly ;P

Thursday, September 25, 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana
Aynora
SewaKeretaSabah
ProvideNetwork
TengkuButang
IeyzartdSyahieyr
FuzaMusa
YatiAdam
ZafirahZarrae
Cekelatmanih
DayangDeno
EngkuMuzahadin
PetakBunga
AinimRashihah
KaryaMahirah
Azhafizah
Zaidalifah
FatihahFazlin
FatinFarhanah
NiaEmkay
SyiraLokman



2. Wajib Like Fanpage Sponsor

























3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.



Good luck!



klik pada banner untuk join....






Yours Truly ;P

Monday, September 22, 2014

Kene marah dan merajuk!

Assalamualaikum..

sayangkan anak tangan tangan kan.. nanti banyak lemak +banyak songeh die..

terlalu manjer tak boleh, terlalu garang macam singa pon tak boleh jugak..

mak mak , bapak bapak luar sana mesti dah lali dengan dilema cenggini..

heee..

Nah, antara scene drama anak dan bapak yang sempat dirakam..
jarang jarang dpt rekod moment camni..

adek kene marah ngn papa sebab die dah pandai buat buat ludah..
hoiiii..naik hangin ok..mane tah die blaja..harus benteras awal..nanti lelama naik tocang budak budak nih..








Yours Truly ;P

Wednesday, September 10, 2014

Perlukah membasuh telur yang dibeli??

Assalamualaikum..

Perlu ke membasuh sepapan telur yang yang baru dibeli?

Atau, basuh telur bila terasa nak goreng/masak telur nanti?

Anda yang mane? Beli trus basuh or basuh bila nak guna nanti?

Aku?

Beli je terus basuh..

Sebab?

Faktor utama adalah kebersihan.
Bersih dari najis najis yang melekat kt telur tersebut..

Faktor kedua adalah untuk cek kesemua telur sebelum disimpan.mane tau ada yang retak menanti pecah ke kann??

Kekadang bila kita nak buat tolo mate kobau, pecah sikit kat tepi kuali, then trus kopakkan dlm kuali..ye dak?? Tetibe lupe cuci pastu terselit lak najis muqhallazoh kt tolo tu..maka kita pon makanlah tolo mate kobau ditambah perisa najis muqhollazoh..euuuwwwwww!!!! Hakakk goliii diknonnn...

Kebersihan adalah salah satu dari tuntutan islam..maka, inilah tips tips sempoi untuk peringatan kite bersama..

Sharing is caring kannn??..

Nak folow ok, tanak folo pon hakak ok jugak..terpulang.. Dah besar memasing kenn??

Tips rumah tangga dari hakak utk hadik hadik..

Sepapan telur yang baru dibeli..
Nampak tak ada najis2 kt tolo tu?
Nampak tak?
Maka, marilah kite sentalkan segala najis muqhollazoh itu dengan sepan lembut..
Lelembut ya, nanti berderai plak tolo tu..
Rugii rugii..huhuuu..
Seee..tantekk takk tolo ayam hakak??
Berseri seri setelah dispakan..
Hikhikhik..

Tuesday, September 9, 2014

Terapi kolam bulat

Assalamualaikum..

Since incik suami menjalankan tanggungjawab kerjanya selama 2 hari  (sabtu & ahad) yang lepas,
makanya mama sorang sorang la dok berkungtau dengan si kakak n si adek..

sangat 'fun' bilamana memasing dah semakin membesar dan semakin ada keinginan hati sendiri untuk buat itu dan ini..

paling win 'kemas' rumah secara berjemaah.. penat? memang la weii.. ada anak kecik tak penat mmg kepelikan di situ kecuali korang amek maid then ko dok goyang kaki layan fb..eyhh!!

mop, sapu sampah then tak sampai 5 minit air tumpah mencecet dari dapur membawak ke depan.. semua nak buat sendiri. yang ini adik punye keje.. kalau kakak, mmg mendatangkan kemarahan berganda.. adik ni marah jugak sebab penat tak ilang dah kene lap balik..tp marah sikit laa.. anggap ia adalah learning process bagi mereka.. yang penting saborrr saborrr..*ketap bibir sesajee*

last last omaknye dah buntu, trus pikir, haaaa.. kolam..kolamm..
terusss.. jommm mandi kolam nakk??

adek : yeyyy andi olammm, yeeyyy andi olamm.. sambil berlari terkedek2 mencari baju mandinya..
           mama!! aju andi adek aneee??? - beliau dh pandai susun ayat tp pelat skit.2 tahun.
kakak : yeay yeayy.. sambil terlompat lompat kesukaan. masuk bilik trus sarung baju mandi ..
* ko tengok la kehappian mereka..

masa ni jam 1130 pagi. lantakkan mereka..


pekej makan dan mandi secara serentak..
aku buat chiken porridge utk dorang.. as per requested nakkan bubur.. daun sup tu utk hiasan semata..hahaha..
letak bubur bebanyak sebanyak saiz kolam tersebut..saiz pinggan sama saiz ngn kolam..
ok tipu.. camera trip namanya ni..

motip sebenar : nak kasi dorang penat dan kenyang dalam masa yang sama supaya dorang akan tido smpai ke petang..

dannn... ianya adalah berjaya uolss..

jam 1230 tgh hari abis mandi, wash up memasing..
bentang comforter depan tivi, turunkan langsir kasi gelap..
buat susu kakak, susu adik mama kene baring skali sebab adik still susu cap gantung..
tak sampai 1 jam, trus pingsan memasing..



dorang tido almost 4 hours.. from 1 pm till 5 pm..

mama is very happy happy happy!! *sempatlah setelkan keje rumah yang tetangguh*
terapi kolam bulat ni nampaknya sangat berhasil uolss..
parenting tips nih..keh keh kehh..

ada yang tanya, mlm kang mesti tido lambat.. tapi anak anak aku mmg sume hantu tido.
mlm tu blom pukul 10pm memasing dah padam..hahaha... sempatlah mama layan af2014 sementara menunggu papa pulang dengan habuan dari MATTAFAIR2014..

again... mama feel another happy happy happy..

takk sabar nak tunggu our next vaccay! yeayyy!!

kemane kite?? surprisee!!!

Yours Truly ;P

Thursday, September 4, 2014

KADANG - KADANG

Assalamualaikum..
 
 
hmmmmm..*tarik nafas dalam dalam dan hembusss*
 
Kadang-kadang kita rasa diri kita macam sempurna
kadang-kadang kita rasa diri kita macam bahagia giler
kadang-kadang kita rasa diri kita macam cukup semua...
 
tapi..
 
kenapa...
 
Kadang-kadang kita rasa tak sempurna?
 
kenapa..
 
Kadang-kadang kita rasa kita macam kehilangan kebahagian?
 
kenapa...
 
Kadang-kadang kita rasa macam kita serba serbi tak mencukupi?
 
kenapa...
 
Kadang-kadang kita rasa macam jiwa kita kosong?? kosong sangat sangat?
 
hmmmmmm... *tarik napas dan hembuss*
 
Sebab...
 
Allah jentik sikit sebab kita alpa
 
Allah jentik sikit sebab kita jauh dari Dia
 
Allah nak kita dekat dengan Dia..
 
Semua itu adalah kehendak-Nya..

source from fb

source from fb

Nah selingan..
 hyperact feat kristal :: Pasti Sempurna..
jiwaku sedang kusut, kusut, kusut..




Yours Truly ;P

Wednesday, September 3, 2014

Fly me to Krabi with DiGi & Malindo Air!

Assalamualaikum..

Bismillahirrahmanirrahim..

fuhh kiri, fuhh kanan..

*fingers crossed**

With the entry of  Fly me to Krabi with DiGi & Malindo Air! , besar harapan untuk aku, seorang blogger picisan mencuba nasib nak menang, menang, menangg dengan DITAJA SEPENUHNYA..hohoho..

I am love to experience my 1st time to KRABi for :

The beautiful beaches and islands itself :

 
 
The nighlife santuary:
 
 
 
Shop till u drop :
 
 
 and the most important is :
my 1st oversea's honeymoon with the one i love the most ..hehehe..
(wish to get 2 tickets..melampau takk)
 
 
 
sape taknak kan?? all incluvie beb.. takpe cuba jee.. tak cube tak tau ye dakk..
tenkiu soo much to nuffnang for this contest shoutout.. i'll try my luck ..:D

To DIGI :
http://new.digi.com.my/Page/landing/default/home


Kenape perlu pilih saya?

1. Saya seorang pengguna tegar DiGi sejak awal penglibatan Digi ..mula guna sejak tahun 2000 which is prepaid time tu adalah rm100.. rm100 ok?? dan masih setia dengan khidmat anda sehingga sekarang even dah bertukar nombor dari 016-3667437 kepada 0149712982 ..(siap publish no..matikklah kalau stalker aku tauu no nih..hahaha)

2. Suka dengan iklan iklan promosi digi..paling best maskot kuning tuh.. asal takde coverage mesti akan merindui orang kuning ni.. pernah satu ketika dulu, tgh hiking dalam hutan, siap buat wishlist supaya orang kuning akan menemani saya di atas puncak..hahaha.. gilerr!!




3.  Digi adalah pilihan yang terbaik untuk saya setakat ini.. no doubt!
     Always the smarter choice..


To MALINDO AIR :

http://www.malindoair.com/

 Kenape perlu pilih saya?

1. Kerana saya tidak berkesempatan nak mencuba khidmat dari syarikat penerbangan ini.. jika terpilih, ini adalah rekod pertama peribadi saya dapat berpeluang merasa naik kapal terbang dari malindo air.. ohsemmm isn't ?? lagii ohseemmm naik dengan DITAJA uolsss!!... ohsemmm berganda namanya ni..

2. Financial matters.. saya adalah suka travel tapi travel atas darat jek laa.. nak gi jejauh harus pikir banyak banyakkkk kali even tho , ada sales yang kebaaabommm.. tapi saya usharr dari kejauhan.. full of commitment katenyee.. sobb sobb sobb.. * meratapi la plakk**

3. To be honest, saya akan rasa sangat teruja dan berbangga jika berpeluang untuk merasa khidmat servis dari kakitangan di malindo air ni.. **pleasee choose me, pleasee choose me**



Jika terpilih, hotel yang akan menaja penginapan saya dan blogger lain yang terpilih adalah Mercure Krabi Deevana, hotel partner of Asia Web Direct. 


Mercure Krabi Deevana
the view

the room
 
hotel partners of Asia web direct
 
http://www.asiawebdirect.com/
 
hoohohoho.. bestt kan?? bestt kan??
gilerr tak besttt..
 
tak penah keluar dari Malaysia ni..
wajib lah saya terlajakkk terujaa..hahahaa...
 
 
Guys, wish me luck ok..
 
Hope everything goes smoothly..tak menang takpe, at least i am try my best to promote my blog to them..
 
i lovee my blog soo muchh...xoxo
 



Yours Truly ;P

Tuesday, September 2, 2014

What Would U Think??

Assalamualaikum..
 
i think this is happen to kakak currently..
sabar ye kakak.. mama knows how u feel coz mama also had that feeling once a go..
hanya yang ade adik beradik je yang paham perasaan cenggini..
kecuali anak tunggal/anak bongsu..kah kah kahh.
 
berani cakap anak bongsu/anak tunggal adalah TIDAK PENYAYANG..
 
ini pendapat aku..pendapat korang aku takmo tau..
 
jahat takkk...


Yours Truly ;P

Iyaakkk iyakkkkk OOOOOO!!

Assalamualaikum..
 
mak mak ni secara tak langsung boleh jugak jagi artis utk anaknye kan??
orang cakap suara mak adalah suara yang paling 'merdu' bila dalam keadaan terpaksa..
 
hahahaa...
nah layan video dari instagram aku yang sempat rekod gelagat si anak bujang bila mood nak nyanyi dah maii..time ni die bru lepas yakkk..kikikiii
sampai tersasul sasul lirik mak ko ni dikk oii..
oh mcdonald  jadi all mcdonald -ade member fb yg perasan..hahahahaa..
iyakkk iyaakkk oooo..





 
really cute isn'it??
 
hahaha..perasann lebey mak diee..
**ulang ulang tgk bidio ni sambil sengih sengih..**

Yours Truly ;P