RESEPI LAKSA KUAH SARDIN TIN

Assalamualaikum/Hai, 

Kagum dengan mak mak yang rajin melaksa ni.. 
Lagi kagum bila dorang buat sendiri from A to Z..
Rebus ikan, sisihkan tulang, blend plak..and so on so on..

Aku penah gak sekali dua melaksa..tapi renyahh sangat rasa.. Last last tapau je bila rasa nak makan.. Tapi smpai bila nak membelii ye dakk..

Kalau beli dapat makan sekali je tapi kalau buat sendiri boleh repet smpai kauu terdampaarr macam ikan paus depan tivi..hhahahaaa..

Oklah..panjang plak mukadimah..sebenarnya nak share resepi melaksa paling ringkass khas untuk orang pemalas bizii macam saya..eyhh!!

Buat kuah laksa dengan sardin dalam tin.

RESEPI LAKSA KUAH SARDIN TIN

Aku pakai sardin dalam tin je gantikan ikan. 1st time try and not bad.
Aku stalk jugak resepi dalam blog lekatlekit.com

Bebahan :
1 peket laksa kering. *rebuskan*
* tak gemor sgt laksa basah..liat!
2 tin besar sardin tin
* amek cap yg paling murah.
(asingkan kuah. Ikan diblend atau dilenyekkan smpai lumat)
1 biji bawang merah +3 ulas bawang putih+secubit belacan (blend)
3 sudu cili kering yang dh diblend sesiap *nak pedas boh byk sikit cili*
Minyak masak utk menumis
Asam keping secukupnya
Garam secukupnya
1 batang bunga kantan
Daun kesom secukupnya

Bahan hiasan :
Salad
Cili api/cili merah
Bawang
Telur rebus *wajibbb*
Limau kasturi *jika ada*

Cara-cara buat kuah laksa :
Tumis bahan yang diblend
Kemudian masukkan cili kering 
Tumis dlm 5-10 minit smpai cili masak sikit
Masukkan ikan sardin yang dah hancur (blend atau lenyek).gaulkan.
Boh kuah sardin dlm 2 sudu. *tak letak byk takut hanyir*
Masukkan air secukupnya
Masukkan bunga kantan+daun kesom +asam keping secukupnya
Perasakan dengan garam
*aku boh seketul kiub ayam sikit utk lebih sedap* takde pon takpe.
Masak sampai mendidih.
Siap untuk dihidangkan.

RESEPI LAKSA KUAH SARDIN TIN
Mempersembahkan..
My all time favourite menu!

Laksa bersama kuah sardin tin..
Nyummmsss..

Sekarang tak payah runsing nak rebus rebus lagi kalau nak melaksa..pakai tin sardin je..sedappp uolss!!!

*time terlebih rajin baru boleh guna kekdah rebus rebus tu..hhehee*

Selamat mencuba!
-MrsPuex-

3 Comments

Lea Azleeya said…
Rajinnya buat laksa.. kite rajin makan jerk.. hehehe sedap nampak laksa tu..
wah,,bgus ni.boleh try nnti