Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Friday, June 29, 2012

Mengidam sepanjang mengandung

Assalamualaikum..

Mengidam..
ye..time mangandung klo tetibe terpacul kt mulut ape yang nak dimakan, harus dikotakan. bak kate orang tua-tua la..
klo x dihajati nnti bila bby kluar air liur asik meleleh jek..

Aku mengidam ke time mengandung kali nih??
Ntahla..tp ade la skit2..xdela mintak yang bukan-bukan..
cume teringin 1 buah jek yang aku nak tp bukan kat malaysia. padahal kat malaysia pon melambak..
apekah itu??nnti aku cite kt bwh-bwh nih ye..nak tau, baca smpai abih naa..:D

Ok. masa mengandung aireen dulu 1 buah yang aku nak adalah buah cempedak.
 kebetulan time aku nak tuh blom musimnya..mmg sangat hazab ok tgk laki aku mencari..bukan die sorang jek, abah aku pon tolong carikan jugak..
kesian aku tgk..time tu aku x tau pon aku ngidam.
yela, 1st preknan..mane tau sume bende tuh..
tp bile bgtau mak yang aku mcm nak mkn cempedak goreng, secara otomatik air liur jd byk kt dlm mulut..telan jek, kluar balik..telan jek kluar balik..trus mak ckp : tu mengidamla tuh..
seriyes, time tu mmg langsung x jumpe.dasat bukan?aku bukannye nak mkn bebanyak, sume 1-2 ulas pon jadikla..cri kt kedai orang goreng pisang pon sume ckp blom musim..hambekk..
last-last dapat jugak tp kene peram dulu sebab muda..abah dpt sebijik (x ingat die amek kt mane), laki aku dpt sebijik (beli kt sepang)..gasakk..

Bila 2nd preknan nih, alhamdulilah ape yang rasa nak makan, trus dikotakan..kekadang aku cri sendri, kekadang laki aku belikan..hihihi..
Antara makanan yang dihajati dan berjaya diperolehi adalah :

sambal sadin abah..ni ms awl2 preknan, terpk jek lauk ni trus menjejeh kluar air liur saya..


sambal belacan+tomato mak..


mee udang taiping - sedap gile beb..


char kuew tiaw 


pavlova. order trus kt mmberku emma
sangat sedap..sume tu aku makan sensorang..
nak buat sendri cam mls gile, so order jek laa..


aiskrim..yang ni smpai skang klo tgk aiskrim mmg trus beli.
expecially sundae cekelat mekdi..
bertambah manes la aku..:D

dannnnn...
makanan /buah yang paling jauh diidamkan adalah :
buah delima dari makkah al-mukarramah..
alhamdulilah..penantian yang penuh dengan kesabaran akhirnya dimakbulkan Allah..
terima kasih Allah...



pemberian dari bonda my bff - qiss yang pulang dari mengerjakan umrah..
selain delima, aku dpt kurma n air zam-zam..syukurr..
lepas 2 minggu bru smpai ke tanganku..
alhamdulilah buah dalam kondisi yang sangat baik..
mlm tu amik, mlm tu jugak aku blasah ngn aireen..
laki aku ckp bukan xde buah nih kt malaysia..
tapi tahla, mmg aku tringin nak yang kat nun jauh di sana tuh..
nak wat cemanekan..ade gak kirim kat orang lain yang mengerjakan umrah tp sangat dukacita..
masa bonda qiss dapat pegi sana, aku trus kirim tp xdela menaruh sgt harapan yang tinggi..
taknak susahkan beliau sbb beliau pon bukan sihat sgt..nak pegi sana pon untuk beribadah..bukan semata nak cri delima aku kan..uhuhu..
dah ckp kt dalam hati, klo x dpt xpe, nnti beli kat sini-sini jek..pujuk hati sendri n baby kt dlm ni jugak..

tup-tup qiss kol ckp mak die dpt cri buah tu utk aku..
pehhh..aku rasa cam nak nangiss weii..tp thn sbb aku kan macho..takmo nangis dpn orang..hahaha..
mmg sangat berterima kasih kat bonda bffku tu..
semoga makcik dan keluarga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik..aminnn..


cuma,

ade lgi 1 jek yang tingin nak mkn tp blom dpt lgik..mengidam lgik kah bila dh ujung-ujung nih??lantokkkk..
ni mengade namenye kott..x kisah la..janji aku nak makan jugak..

meatball kat IKEA..hahahaha....sempat ke x sempat nihh??




Yours Truly ;P

Thursday, June 28, 2012

Yeayy..Tilam Baby Dah Sampai..

Assalamualaikum.

Setel sudah 1 masalah kecik..hihi..order tilam bby secara online dari blog littledivaboutique
just amek yang ready stok jek. senang bukan.

Simple but nice.. harga pon berpatutan..suke sukee..


part baby dah setel..dah kluar nnti baru tambah beli barang lagik..
skang part mama plak..mau cri set besalin dan sewaktu dengannya..
harap-harap sempat..aminnn..





Yours Truly ;P

Kekadang Seronok Borak Dengan Bebudak

Assalamualaikum..

Borak ngan bebudak sronok sebab dorang x pandai menipu..

kat sini aku nak cite ape yang aku borak ngn lil aireen ms otw blik ke ceras haritu..

Topik : Kisah Traffic light 
(depan traffik light.tetibe dtg idea nak tnye fungsi 3 kaler kat lampu tuh)

mama : kakak, kaler merah untuk ape?
aireen : merah untuk berenti la mama..
mama : gud girl..hijau pulak untuk ape??
aireen : hijau untuk jalann..
mama : pandaiiii...
aireen : **buat muke bangge sbb kene puji**
mama : kuning pulak untuk ape?
aireen : kuning untuk jalan lajuuuuu..
mama : haaaa???JALAN LAJUU??
aireen : yelaa..
mama : bukan sayang, kuning bersedia untuk berenti laa..
aireen : tak laa..kakak tgk kalau kuning PAPA bawak lajuuu sangat..
mama : **dush -dush**..( diam lalu bwk kete sambil senyum tersipu-sipu )

hahahaa..

pesanan khidmat kekeluargaan : lepas ni musti kene repot kat papa next time kalo kuning jgn memandai nak melaju yee..anak-anak memerhati ape yang mak paknye buat tauuuu...

Sekian..


Yours Truly ;P

Hijaucantik 3rd Giveaway

Assalamualaikum..

saya join giveaway lagik..
doakan saya yee..
aminn..

klik kt gamba kalau berminat nak menjoinkan diri yee..:D



id : mrspuex
nama blog : The Journey Of My Life



Yours Truly ;P

Harini Muka Ade Sinyumm..

Assalamualaikum..

Selamat pagi khamis kgkawan sume..sihat?
Saya alhamdulilah sihat2 saje..
Bertambah sihat bila aireen pegi skool tanpa rengekan+tangisan..maklumla budak teroverdos manje..
Harini bekalkan die ngn buku ABC+123 + color megik(bukan bekal utk bekfest ye sbb maknya mmg pemalas nak siapkan bekfest pepagi bute)
die request sendri nak bawak..x kesahlah janji diam..
So, arini mama pegi keje muke ade sinyummmmlaaaa..
x perlu bepeloh ketiak pujuk kluar kete, x perlu banjir baju dek air mate pepagi die..
fuhhhh...sangat melegakan uols..
sangat-sangat berharap hari-hari seterusnya akan menjadi seperti hari ini..insyaallah..
walau nenek ade kat umah, skool wajib kene pegi jugak..harus kene disiplin..
sesekali ponteng bole, klo byk kali mmg parahla nanti klo dah stat skola btol2..ye dakk??



Yours Truly ;P

Wednesday, June 27, 2012

We Are Sisters In Atok Opah's House..

Assalamualaikum..

Menjadi kesukaan mereka mengecohkan rumah atok opah..
Isnin  lps (25/6) aku ade check up kat hosp ampang, so decide nak tinggalkan aireen kt umah opah je..
klo tinggal kat shah alam, kesian plak kt MIL nak kene jaga sbb die bru lps operate mata..x ley nak lyn sgt pangai si aireen nih..so decide bwk skali ke ceras. senang cite..
kemain suke la die..tu yang muke hepi manjang jek tuh..
boleh main ngan qisya..
lepas main, nangis, tido, main, nangis lagik, makan..


owh..bju yang qisya pkai tuh bju kakak aireen..ngam ngam soi..tu pasal muke qisya ade sinyuummmm..



Yours Truly ;P

Wordless Wednesday :: 27.6.2012

Assalamualaikum..
Wordless Wednesday..

Saya Dan Durian..sape lgik somelll???:D







Yours Truly ;P

Tuesday, June 26, 2012

Me at 35 weeks

Assalamualaikum..

perubahan terkini saya pada 35 weeks

**maluuu**

1st time beli baju kat  POPLOOK 
santekk takk?
silalah terjah klo rasa nak cuba pkai..:D

p/s : off petang utk check mama n baby kat klinik plak..doakan kami sihat2 saje yeekk..

Yours Truly ;P

yeayy..hadiah giveaway anjuran Sis Color Of Bitt dah sampai!!

Assalamualaikum..

1st time menang giveaway sepanjang menceburi bidang blog nih..weee..mak sukeee...

aku join giveaway nih :

aku menang top 3 pengomen paling tegar..yela..x penah pegi langkawi so byk la pertanyaan dr ibu merandung nih..tah bile plak dapat peginye..adoii...

So time kasih bebanyak kat kak B1tt sebab menganjurkan giveaway nih n bagi tip2 yang sangat berguna utk kami-kami yang x penah pegi sana.. sangat enjoy ok baca entry langkawi beliau..klo uols free silalah terjah..

So, nilah hadiah-hadiah yang berjaya sampai ke opis ku :

parcel

bungkusan comey - hadapan

blakang bungkusan ade card

hadiahnya : key chain, 3 bijik cekelat MARS - sedapp!!

ku tepek card beliau di dinding opisku..hihii..

Seronok gile..ni yang lg semangat nak join contest/giveaway nih..mane tau ade rezeki lagik ke kan??

Yours Truly ;P

Thursday, June 21, 2012

I'm Away For 3 Days

Assalamualaikum..

saya di sini untuk 3 hari [20-22 Jun 2012] :

sedut dr incik gugel..


Just to infom, saya sedang berkursus eyh ber urus setia untuk Program Penyelarat IT Peringkat Jabatan Kesihatan Negeri Selangor..

Dapat bilik tapi tak tido pon..just lepak2 dr pagi smpai petang then calooo balik umah mak kat cheras, hubby takdok, anak demam so takdok mood nak lepak hotel gamaknye..huhu..

Sekian..Doa-doakan saya sentiasa diberi kesihatan yang baik sepanjang 3 hari ni dan hari-hari berikutnya..aminn..

p/s : pegi dan balik adalah bersama adik saya yang tersayang..hihiii..sangattt bestt uols..

Yours Truly ;P

Tuesday, June 19, 2012

Berseronok ronok kt Pavilion Bersama Lil Aireen

Assalamualaikum..

Jumaat lps (15/6/2012) aku amek cuti sbb kene nak kene register kt spital ampang. set epoimen jek pon.
sekejapan dah setel.next check up 25/6 pulak.
kebetulan hari tu hubby ade shoot utk pre-wedd client die kat pavilion..
kelass mereka itu nak shoot kt tempat ramai gile manusia..
bila dgr nak buat kat pavi, trus buntang bijik mate gediks2 nak memfolo..
blom penah sampai situ lg kot..tu yang hagak peghak..terukkan mak buyong nih..hahaha..
hubby kate klo nak ikut bole tp jgn kaco die keje haha..small the matter beb..
tinggalkan jek bini anda di shoping mall, pepandai la mereka bawak diri kann???
binik-binik sume setuju kaah??
hahaha...

kebetulan hari jumaat lepas jerebu penuh menyelubungi bandar KL..
aku hape fedulik..belasah tarah jekk..
petang pukul 4 dah gerak dari umah mak kt ceras, amek hubby kt felda then trus shoot ke pavi..
hubby siap pasang gps nak ke sana, kelakarkann??terasa cam pelancong sunggohh..

Jalan punye jalan nampak ini tempat :

























owhh..sini la KRU sambut besday mereka itu hari..Neverland- tempat baru kot..sebab aku lalu 10 thun lepas takde pon..hahahaha..siyes mmg ketinggalan bile dah dok shah alam nih..dolu-dolu zaman mude remaje, bila kgkwn luar KL tnye kat mane tempat tu, kat mane tempat nih, trus dengan berlagak bg jawapan..hahaha..

bapak jem kl time balik keje.
nasib la hubby yang drive..
kemain lame nak sampai..
dan akhirnya kami pon pestime jejakkan kaki kat sini :

























perasaan??biase biase saje..eceyyy..padahal teruja ngalahkan anak..
sampai-sampai wajib kenyangkan mereka dulu..senang hati mak nak jenjalan nnti..:D

























lepak kat fudcod bawah..makan nasi claypot jek..aireen cakap nasi kicap :D
pastu aku ngn hubby berpecah..die bwk client gi shoot area pavi n starhill
aku ngn aireen dan jugak kirin ( wife apai - photog partner hubby) mulakan langkah kluar masuk kedai..

rehat maghrib kt surau then mula terjah ini tempat :




















muke terkejut tgk ade bear lgik besau dari die..hihi..


























wif auntie kirin bersama giant bear kt blakang..nasibla die tak mintak beli..legeee..

then, kami lepak kt luar pulaks..
sambil lepak sambil gediks santai

gamba aireen secara solo :

























pose ala-ala macho gitewww..

























pose secara paksa rela kat SALE..hahaha..

























Bergambar kat longgokan epal..tengoh jek boleh..pegang JANGAN..kate pak guards di situ..pokok epal tuh adalah yang ORIGINAL ok..

Aksi gambar berduet mama dan aireen pulak :

























kat air terjun..

























kat epal lagikk.. :D

then, dah penat, lepak jap mkn eskrem yang bapak mahal..beli timbang kati gituewww..
ala ala tutti frutti ..lupe plak nak snap kedai die..tetibe segan plak.hahaha..

























mmg sedap gile askrem nih..flavor strawberi tp rasa ala ala cam chewing gum..berbaloi gak beli sebab die padat-padatkan isinya..blakang-blakang tu tmpat orang minum beer secara terbuka..mmg omputih btol la..rasa cam bukan kt Malaysia kot..:D

dekat kol 10 lebih gak la dok menepek kt pavi ni.hambekk..sekali pegi smpai berjam2..
nak ikut laki keje punye pasal kan??gasaaakk..

last but not least before balik, haruslah ade gamba family..

























terasa panjang la pulak entry kali nih..
gasakk..janji aku puas hati pegi sane..
alhamdulilah jugak ku berjaya menahan napsu utk bersoping sakan..
just jeling-jeling manja dan tajam jekk..napsu makan mmg tak bole dielakkan laa..katepon tgh membuyong..harusla sentiasa kenyang..
Aireen pon gud gud jekk..tgk die sronok, aku lagikkkk bronok ronok..(ayat apekah itu)

Yours Truly ;P

Abah & Papa's Day Celebration

Assalamualaikum..
tanpa banyak bicara
layankan jek la aksi2 kami bercelebrate father's n mother's day sekali gus..
cuma my big bro n my SIL jek x dpt dtg tas sebab kesihatan..

mempersembahkan..
simple dimple celebration utk menghargai kasih sayang ibu-ibu dan bapak-bapak..

kek wajib ade

selamat hari abah n papa

selamat hari mak n mama (belated)

bacaan doa oleh menantu paling sulung..


\
upacara potong kek..budak-budak yang paling suke

menu utama satay hj samuri beli kat awan besar kesas highway..

menu sampingan yang ada : desert jek pon, kuih sejuk.



Sekian..family kami kecik jek..bertambah kecik bila my big bro n my SIL bersama anak-anak x dpt hadir last minit due 2 masalah kesihatan, so kami terpaksa meneruskan jugak majlis yang telah dirancangkan ini..

Alhamdulilah suma berjalan dengan lancar..makan-makan, kemas-kemas then memasing calo balik ke rumah sendri..esoknye mau keje..adoii...walau penat tp tetap hepi..Terima kasih Allah..

Yours Truly ;P

Thursday, June 14, 2012

Spontan Khamis

Assalamualaikum..


Renung-renungkan dan selamat beramal....:D




Yours Truly ;P

Monday, June 11, 2012

Taksub Dengan Playdoh Kek

Assalamualaikum..

Dah alang-alang pegi sogo, perkara pertama adalah carikan playdoh utk lil aireen..
dah puas hati barulah ke tempat barang-barang baby..
yela..kene bodek awal2 dulu, klo tak, mau die cranky time kita nak beli barang baby..
kita dah la kene amek time nak memilih barang baby..
bukan susah pon nak cri..tapi susah nak memilih barang tuh yang jd lambat dan lama..haih..

set playdoh yang jadi pilihan hati lil aireen adalah :



Playdoh Cake Set.
aku tambah xtra doh color - ade 8 color. dalam kotak besar tuh ade 3 color
so total sume ade 11 color..baru best nak main gituuu..
cehh..mama plak yang terlebih eksaited..
memula die nak berger set..tapi lelame die pilih yang ni jugak..
memang saje kasi die pilih sendri, baru die puas hati gamaknye..
sampai rumah die tido, kejutkan mandi pastuh cakap "kakak mandi dulu pastuh kita main playdoh nakk??"
dan dan tuh trus buntang bijik mata, trus nak mandi lelaju..senyum jek aku tgk..cumel..hihi..



ko tengok betapa kusyuknya die melayan playdoh..
lame ok die ngadap sambil borak2 konon2 main ngn ramai orang..
sesambil tu aku pon melayan sekali..
kejap jek aku layan..kira cukup syarat jek..
die dok ngadap dri kol 7.45 malam sampai 12 malam ok..lameee kan??
benti kejap utk minum susu + makan mlm ( mkn hotdog 1901 secara berjemaah jek..malas nak masak)
syok ooo..yela..zaman aku dulu mane ade menan doh doh nih..
dah alang-alang beli utk anak, aku pon meramaikan jek la..hihihi..\
tapi mama plak yang terlebih hover :D
hasilnya :


kek red+blue velvet..kununnn..kelass takk??
dalam pinggan tuh ade 3 jenis kek yang lain..pastuh die bg papa die makan kek tuh..
yang ade tulis "dad" tuh kunun-kunun kek utk father's day laa..hahaha...
father's day bilaa eyhhh??korang tau kee??

malam nih nak sambung buat kek lagikk..
emm..nak try buat pavlova ngn doh nih bolehh???hhahaha...
eyhh..eyhh..mama niii...


Yours Truly ;P

Sunday's XTVT [10.6.2012] : Sogo - Maju Junction - Sogo Again

Assalamualaikum..
Memula plan nak berkonvoi ngan jiran tetangga  nak attend wedding adik salah seorang jiran kat area pahang nun..
tapi terpaksa dicancelkan sebab kene attend wedding sedara mara blah asben kt gombak.
balik kenduri tgk jam tangan asben (ai x pkai jam yee uols), oh masih awl lgik nih..so ke sogo la kita..
lame btol tak jejakkan kaki kt sana..
dulu masa belajar diploma, tempat tu la jd tempat lepak seharian ngn kgkawan ..
time petang jek penuh ngn bebudak pompuan berbaju PLAIN..
trademark baju skola gituuu..hihi..kelakar je bila ingatkan balik..sonok weii..
ok, sambung balik..
pegi sana pon sebab nak beli ape yang patut utk persediaan si comel kt dalam puyut nih..
satu hape pon blm beli lgik..beg pon blom stanby kt dalam kete..fuhhhh...
mama sibuk cri barang adek, kakak plak sibuk cri kasut die..
tak mengalah ok pilih kasut sume nak yang high heel gituu..
dasar anak dara..
ade la beberapa keping gamba aku sempat snap sambil layan kerenah die..


banyak gak kasut die terai..tp yang ni paling last skali..


kasut tu jd pilihan tapi malangnya takde saiz...kesiann die..

dah setel beli barang adek sikit-sikit, simpan dalam kete then ke maju junction la kita..
papa nak baya bil maxis die, then singgah giant beli susu aireen yang dah nak abih..
kemudian, menyinggah pulak ke fames emes beli beskut idaman dan eskrem..


belikan dia eskrem pelangi. ade tragedi lps dapat eskrem nih.
jalan kemain slow, pastuh eskrem cair pastuh dah meleh-leleh otw nak ke sogo balik..
sudahnya ke tong sampah..haruu...mahal taw eskrem tuh..x kosa mak nak abihkan sbb memasing dgn eskrem sendri..papa abihkan die punye, mama pon sama..so aireen punye, tong sampah yang abihkan..gasakk!!
lepas tu die trus moody..lantokkkk..nasib baik mmg nak balik dah pon..
sesampainya di dalam kete,
dia mulaa...



menidurkan diri lepas dapat candu : susu+bantal..
senang hati mama..klo tak, nak menempel kat mama jek..
kene adjust perut bagai sebab nak bagi space kat die nak menempel..huhh..
bila die dah tertido kt blakang, mama bolelah berlapang-lapang die depan..:D

owhh..sempat belikan die menan playdoh yang lama diidam-idamkan kat sogo..
tunggu next entry tentang ketaksuban beliau bermain playdoh..:D

Friday, June 8, 2012

Hello Third and Final Trimester :)

Assalamualaikum..

32 weeks : info from babycenter



















Tinggal sebulan lebih jek lagi = 7 weeks more.
hmmmm...barang satu hape pon x ready lagik..sangat berbeza dari yang 1st preknan..
maafkan mama..
x bermaksud mama nak abaikan awak wahai baby..

Terasa preggy kali nih tup tap tup tap..eyh eyh..dah 8 bulan..
eyh,masa dah nak time..
eyhh, barang lom beli lagikkk..eyh, eyh,eyhh....
*mula la cuaks..*

Semalam sempat borak ngn my asben..
yeee sempatt borakkan..tu pon borak kat dlm kete time nak amek pavlova yg kuidam2kan dr member kt saujana utama.
nasib la die bole buatkan..
time kasih sesangat emma..

lately ni asbenku mmg agak super kebizian..
x dan pon nak borak panjang..kesiankan?? xpela, mungkin rezeki utk baby..
ku redha..
bila aku tanya, bang, bila nak beli barang bby? lg sebulan jek nih..
dan dan tuh die cam terkejut. laa..baru 6 bln kan??
haaaa..ko tengokkk...baru 6 bulan katenyee??
helloowww...dah 8 bulan ok!! mentang-mentang la perut ai comey lotey kannnn..
* mula nak tarik muncung sambil makan pavlova dendiam dlm kete*
bini dah nak terbranak pon die bole x prasan..
sentap mak ok!! sentap jugak kot bby kt dalam nih...
shiaannn anak mama..

*tarik napas pepanjang..hembuss*
now mula nak merancang/buat checklist barang2 yang dibeli pastuh print kasi die tgk smbil panjangkan lgik muncung.bole?? dengan harapan die hulurkan sedebuk cashh..hahahaa..mimpi jek laa..
nak beli sendri bole, nak menghangkutnya xkan nak soh pak guard kot..adehh..

stop bebel, pegi gugel checklist cepatt pastuh haplod utk next entry!!!
huhuhu...:D

Yours Truly ;P

Thursday, June 7, 2012

Semalam Dinner Fast The Food Ajekk

Assalamualaikum..

tajuk tah pape..
motip?? 
saje sajee tepek gamber gedix bapak budak n anak budak..
lokasi : pizza hut tesco shah alam
mule-mule bapaknya..


kendian mereka berduet pulaks..

aksi tunjuk gigi : Ya Allah gigi anak aku.!!

gamba mamanya takdop...sob sobb..:(


Yours Truly ;P