Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Friday, June 29, 2012

Mengidam sepanjang mengandung

Assalamualaikum..

Mengidam..
ye..time mangandung klo tetibe terpacul kt mulut ape yang nak dimakan, harus dikotakan. bak kate orang tua-tua la..
klo x dihajati nnti bila bby kluar air liur asik meleleh jek..

Aku mengidam ke time mengandung kali nih??
Ntahla..tp ade la skit2..xdela mintak yang bukan-bukan..
cume teringin 1 buah jek yang aku nak tp bukan kat malaysia. padahal kat malaysia pon melambak..
apekah itu??nnti aku cite kt bwh-bwh nih ye..nak tau, baca smpai abih naa..:D

Ok. masa mengandung aireen dulu 1 buah yang aku nak adalah buah cempedak.
 kebetulan time aku nak tuh blom musimnya..mmg sangat hazab ok tgk laki aku mencari..bukan die sorang jek, abah aku pon tolong carikan jugak..
kesian aku tgk..time tu aku x tau pon aku ngidam.
yela, 1st preknan..mane tau sume bende tuh..
tp bile bgtau mak yang aku mcm nak mkn cempedak goreng, secara otomatik air liur jd byk kt dlm mulut..telan jek, kluar balik..telan jek kluar balik..trus mak ckp : tu mengidamla tuh..
seriyes, time tu mmg langsung x jumpe.dasat bukan?aku bukannye nak mkn bebanyak, sume 1-2 ulas pon jadikla..cri kt kedai orang goreng pisang pon sume ckp blom musim..hambekk..
last-last dapat jugak tp kene peram dulu sebab muda..abah dpt sebijik (x ingat die amek kt mane), laki aku dpt sebijik (beli kt sepang)..gasakk..

Bila 2nd preknan nih, alhamdulilah ape yang rasa nak makan, trus dikotakan..kekadang aku cri sendri, kekadang laki aku belikan..hihihi..
Antara makanan yang dihajati dan berjaya diperolehi adalah :

sambal sadin abah..ni ms awl2 preknan, terpk jek lauk ni trus menjejeh kluar air liur saya..


sambal belacan+tomato mak..


mee udang taiping - sedap gile beb..


char kuew tiaw 


pavlova. order trus kt mmberku emma
sangat sedap..sume tu aku makan sensorang..
nak buat sendri cam mls gile, so order jek laa..


aiskrim..yang ni smpai skang klo tgk aiskrim mmg trus beli.
expecially sundae cekelat mekdi..
bertambah manes la aku..:D

dannnnn...
makanan /buah yang paling jauh diidamkan adalah :
buah delima dari makkah al-mukarramah..
alhamdulilah..penantian yang penuh dengan kesabaran akhirnya dimakbulkan Allah..
terima kasih Allah...



pemberian dari bonda my bff - qiss yang pulang dari mengerjakan umrah..
selain delima, aku dpt kurma n air zam-zam..syukurr..
lepas 2 minggu bru smpai ke tanganku..
alhamdulilah buah dalam kondisi yang sangat baik..
mlm tu amik, mlm tu jugak aku blasah ngn aireen..
laki aku ckp bukan xde buah nih kt malaysia..
tapi tahla, mmg aku tringin nak yang kat nun jauh di sana tuh..
nak wat cemanekan..ade gak kirim kat orang lain yang mengerjakan umrah tp sangat dukacita..
masa bonda qiss dapat pegi sana, aku trus kirim tp xdela menaruh sgt harapan yang tinggi..
taknak susahkan beliau sbb beliau pon bukan sihat sgt..nak pegi sana pon untuk beribadah..bukan semata nak cri delima aku kan..uhuhu..
dah ckp kt dalam hati, klo x dpt xpe, nnti beli kat sini-sini jek..pujuk hati sendri n baby kt dlm ni jugak..

tup-tup qiss kol ckp mak die dpt cri buah tu utk aku..
pehhh..aku rasa cam nak nangiss weii..tp thn sbb aku kan macho..takmo nangis dpn orang..hahaha..
mmg sangat berterima kasih kat bonda bffku tu..
semoga makcik dan keluarga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik..aminnn..


cuma,

ade lgi 1 jek yang tingin nak mkn tp blom dpt lgik..mengidam lgik kah bila dh ujung-ujung nih??lantokkkk..
ni mengade namenye kott..x kisah la..janji aku nak makan jugak..

meatball kat IKEA..hahahaha....sempat ke x sempat nihh??




Yours Truly ;P

7 comments:

eB said...

kalo ngidam mmg air liur menjejes eh?
baru tau nih...
pe pe pn... tc yer...

mamavogue said...

Sempat..mestila sempat..!
Bia la ngidam sampai time nak bersalin pun sbb konpem dapat..hehe
Kalau yg x ngandung ni mintak mcm2 tu yg mengade name nyer!

ieedaz @ mama_isha said...

terliur nyer tgk sambal belacan tu! hiks

-gedek! said...

mengidam la apa pon... asal jangan mengidam kereta BMW sudah!

haha!

anisalya said...

insyaAllah... sempat tu nnt. g la mkn cecepat. hehe...

LYAfrina said...

sedap2 nyerrr...
lya y x mgandung pon mgidam tgk buah delima tu... dh lama sgt2 x makan

♥ ROS ♥ said...

Ros peknen yg 2nd ni, slagi xdpt mkn yg dia nak.. Suma mknan yg ros mkn akan kuar balik... Haihh terliur sardin lak.. Hahhaha