Topik arini, jeruk mangga..kenape dgn jeruk mangge dan bagaimana tetibe bole termuncul plak jeruk mangge nih??pelik..
Alkisah...tayyiiiibbbb!!.hhihi..
Semalam aku terjebak mkn jeruk mangge nih kt opis aku..mmber kt unit kwgn ( thx rina ) yg pelawa..nmpak cam best..bile rase, mmg malatopss...yg best lagik tuh siap offer sebijik mangga yg besaa ( thx kak nor ), so aku pon mintak la resepi kt rina cemane ley jadik se'best' nih..:D
Bahan-bahannya :
- mangga - sebijik bole,2 bijik pon bole ( ikut kemampuan ) - lagik best klo isi mangga tu kale putih
- 5 sudu gula - kalo xnak manis sgt bole kurangkan
- 1 sudu kecil garam - ikut kadar kemasinan yg anda suka
- air panas-panas suam secukupnya
Cara - caranya :
- kopek dulu kulit mangga smpai nampak cantik
- hiris mangga dgn menggunakan pisau kupas kulit kentang
- masukkan dlm mangkuk
- taruk gula dan garam dalam mangkuk tersebut. rasa tahap kemanisan / kemasinan yg anda suka.
- tuangkan air ( jgn byk sgt air, cukup sampai mangge tu terendam sikit ) dan kacau sehingga sebati.
- agak2 dah sebati, masukkan ke dalam peti sejuk. biarkan seketika sehingga sejuk. ( klo x tahan sgt bole juga di ngap terus ) :P
- siap dihidangkan.
Hasilnya :
mangge yg sebenar x sempat nk snap.. ni adalah sbg contoh..:D ( mangga dr ceras ) |
pic selepas ( mangga sebenar yg telah dijerukkan ) rasa ? masam, manis, masin..besttt!! |
Incik asben telah diarahkan sebagai tukang rasa yg x bertauliah.. dan responnya adalah sggtt memberangsangkan..**wajib puji klo x, tamo kawan :P.Habis 1 pinggan ( spt gamba di atas ) di'ngap'nya .pasnih bole la buat lagik utk kudap-kudap kt umah..:D
So, U guys yg x penah buat, bolelah try..sgtt dialu-alukan..sharing is caring :D
Sekian, terima kasih..:D
1 Comments