Terpikir-pikir nak masak ape?haaa..saya ade idea..kali ni moh le kite bersup-sup pulak..
sup ikan merah hasil tanganku |
Bahan-bahan :
- 4 ulas bawang merah kecil (dimayang)
- 2 ulas bawang putih (dimayang)
- 1 ulas halia (dimayang)
- rempah tumis (yang ada bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan pelaga)** tp aku pkai peket perencah sup ikan adabi - sedap jugak
- kentang dan daun sup.
- asam keping - paling kecil - utk hilangkan bau hanyir ikan
- 2 mangkuk air
- ikan merah - ikut suka berapa ketul uols mauu
Cara-cara
- Cuci bersih ikan dengan air asam.
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis tadi.
- Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang tadi hingga wangi dan layu.
- Masukkan halia yang dimayang
- Biar sebentar dan masukkan air dan kentang..tunggu sampai kentang empuk
- Apabila sup telah mendidih, masukkan ikan, asam keping dan garam. Jangan masak ikan terlalu lama.
- sedia untuk dihidangkan..tabur sikit daun sup.
Sekian..selamat mencuba..
Yours Truly ;P
1 Comments