Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Tuesday, January 13, 2015

Hari kedua alam persekolahan

Assalamualaikum..

Hari kedua skodeng kt sekolah kakak..
Tujuan utama skodeng hanya waktu die naik van smpai ke sekolah dan waktu rehat je..nak tgk macam mana die belanjakan duit nak beli makanan kat kantin sekolah..

Hal lain lain die dah survive sendiri..yang tu tak risau dah..mungkin kakak dh penat melalak tarik tarik kain maknye masa umir 2-4 tahun di tadika... Aku syak je..

Takde niat lain dah nak skodeng anak di hari kedua..ada yang ckp biarlah..cikgu ada nak handle..cer ko pikir, cikgu handle dlm kls je..tu pon kalauu... Anak murid 1 kelas cecah smpai 40 orang.. Dah time rehat sendirian berhad la anak engko berjalan sendiri ke kantin...pepandai la die nak belanja beli makanan..

Kalau pantas pergerakan anak engko, cptlah die makan..kalau hegeh hegeh cebek cebek jalan slow motion, masa tgh beratur, loceng dah bunyi.. Acaner tu??

So inilah peluang mak bapak praktikkan skill utk anak untuk 20 minit kt kantin..time dlm kelas, tu dah tugas cikgu.. Ada kawan kls aireen yang menangis dari dewan membawak ke dlm kelas..nan hadoo cikgu nak pujuk..menangis la engko kt situ..paling kuat cikgu akan tanya, mak awak ada tak, ok dah diam yee.. Tu kalau diam..kalau die menangis balik..lantakkan di situ.. Ini pengamatan depan mata aku ok..

Peredaran zaman dah berubah..anak aku sekolah bandar..sekolah plak bebetol dkt jalan utama..maunye mak mak kt situ tak risau?? Lainlah kalau sekolah area kampung.. So jgn nak gebang lebih kenape mak bapak sanggup amek cuti smpai 2-3 hari utk skodeng anak..keselamatan tauu..terutama anak tahun 1.. Nak cek anak tak tertinggal van/bas masa balik..sib baik aireen naik van waktu pegi sekolah je..balik, aku jemput..

Ape ape pun, anak aku memang seorang yg independent..legaa sangat sangat..

Beratur nak masuk kelas..
Spot her!
Barisan kedua hujung tepi tingkap nun..
Pilihan sendiri..
Berjaya beli makanan sendiri..cuma bekalkan air jek..sekolah ptg payah nak bawak bekal..
Tu duduk dgn kawan satu tadika..
Bukan aireen cari die tapi die yang cari aireen..sweet ke idokk .hehehe...
Balik time..
Belajar nak tunggu mama/papa kat mana..
Alhamdulillah everything goes smoothly..

Cop 
Cop
Cop


tadi, epas setelkan urusan kakak kat kantin, dah selamat masuk kelas, weols deting deting la dulu kenn.. Bukan selalu..kang jam 615 ptg bru la amek anak..

**esok sambung skodeng**

1 comment:

idzwa kamaruddin said...

ai is tak coti pun..uhukss tapi tetap susah hati mase tunggu van..