Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Monday, March 9, 2015

Pasar Basah Pasir Penambang

 Assalamualaikum..
Ahad lepas sempat bawak anak anak ke pasar basah pasir penambang, kuala selangor.
hajat nak cari ikan terubuk, skali ikan takdak!
so borong jek la ape yang ade kat sana..
waaa..segar segar sangat hidupan laut kt pasar tuh..
kagum gilerr.. rase macam nak borong semua jenis yang ada..
tapi nasib baik iols cool blog je..
beli mane yang penting dan muat peti ais saje..
 
sempat la jugak tengok gelagat anak anak masuk pasar..
si kakak langsung muka monyok..busuk la, kaki kotor kene air la..
mulut bising cakap 'cepat la mama, kakak geli nih'
amboiii die tuhh.. town girl sesangat kenn??
 
Adek? jangan cakap la kan..pengalaman pertama masuk pasar basah macam ni..
biasa msuk giant, tesco, mydin, hero jek..
die langsung tanak pijak tanah hokey..
lenguh mak ko nak dokong tau!! sib baik la selim melim orangnye..
last last baru nak pijak tanah.. tu pon sebab ketam hidup berjaya menarik perhatian die..
 
 
semua ni pengalaman untuk mak feel town sgt tau..yelaa..susah kot nak pegi pasar basah ni..
 so mari layan beberapa gambar yang  sempat aku snap.
*sori gambar sedikit blur sebab sebelah lagi tgn dokong si kenit nih..haih!*
 
 
giant sutun..
beli 2 ekor dah cukup utk family kecik dahku..
 
kakak muka tahan geli. 
 
udang ni sekilo rm42 kot..
besarr btol..sedap masak lemak cili api or goreng kunyit..perghhh..
 
ikan sebelah. orang panggil jugak ikan sisa nabi.
 
sedikit info tambahan :
Ikan sebelah atau ikan sisa nabi ini menurut sejarah telah dimakan oleh Nabi Sulaiman a.s. tetapi oleh kerana baginda tidak sempat menghabiskannya, baginda telah melepaskan sebelah lagi ke dalam laut dan dengan kehendak Allah ikan itu hidup semula dan berenang kembali kelautan dengan keadaan ikan tersebut yang hanya tinggal sebelah dengan satu mata sahaja dan bukti kewujudannya kekal sehingga kehari ini untuk menjadi iktibar bagi mereka yang masih ragu-ragu dengan kebenaran Islam...
 
ketam bunga..
haihh..mampu tengok je..
nak beli belom boleh lgi..anak anak masih elergik seafood.
 
keluarga kerang..
meriah uols..
 
 kusyuk mengadap ketam hidup.
 
taknak berganjak pulak dorang ni..
speechless sangat la tuhh.. 
 
last but not least,
menunggu papa membeli ikan merah.
tu kakak tu muka dah tak tahan geli sebab seliper dah basah kene air kat pasar tuh..
plus bau hanyir pasar tu..pepaham la bau die cemane kan??
bising nak gi cuci, nak gi cuci..
adek?? selamber je tp tetap geli geli..
 
hai la anak anak, pliss la jadi village girl and boy sikit..
best tau main kotor kotor sikit ..
siap korang..dah besar nnti mama bawak masuk hutan, belajar survival ok??

2 comments:

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Lama dah teman tak kesini... biasanya ambik stok bahan mentah boleh tahan 3-4 bulan... jimat ooo...

Farha Kimah said...

bestnyee...lama tak p kuala selangor...aritu duduk pon kejap je