Pertama kali mencuba.
Berhasil dan diyakini kesedapan tahap nak buat lagik nak buat lagik..
2 Hari berturut-turut kooo membuat menu ni..
Semalam buat then bawak balik kampung KCB nak soh mereka testing kesedapan.
Maka pagi tadi abah soh buat lagi utk stok beliau lapar di kala malam memandangkan baki sos banyak lagi.
hahahaa..supporter terhebat dahku ok..
Adik plak tanak makan nasi kengkonon nak diet dengan menu kakaknya..
kemainn sangat tau adik aku tuuh..
tapi tumpang bangga jap la kann.. terus turunkan ilmu yang tak seberapa ni kt adik plak..
nampak tak ke'teror'an kakak beliau..
Ok malas nak gebang lebih, jom try test resepi aku yang diadjustkan kesedapan skit dari resepi incik gugel. hahaaaa.. hoverr!!
Bahan-bahan untuk kentang putar :
1.10 biji kentang yang telah dibuang kulit
2.susu segar (anggaran setengah cawan)
3.Butter ( 2-3 sudu besar)
4.lada hitam dan lada sulah (anggaran secubit atau secukupnya)
5.secubit garam sebagai perasa tambahan.
Cara-caranya
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong 2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit. masukkan secubit garam.
2. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari atas api.
3. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau nak pedas boleh letak lebih.
5. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan lenyek lagi sehingga rata.
Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy) Kentang Putar:
1 labu bawang besar (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
2 kiub ayam knorr
secukup rasa serbuk lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
4 sudu butter
2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
2 kiub ayam knorr
secukup rasa serbuk lada hitam dan sulah
2 1/2 cawan air
Cara-caranya
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang. Biarkan dia caramelized (bertukar warna sedikit perang (warna caramel))
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan tumis sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Siap, hidangkan sos yang dah siap bersama kentang putar.
Kalau nak lagi senang untuk sos gravy, guna je yang instant seperti gambar dibawah :(*iols pkai instant je.mudah dan jimat masa iols..hahaha*)
Cara :
1.Senduk 4-5 sudu besar serbuk brown sos.
2. tambahkan air secukupnya. gaulkan hingga sebati dan tidak berketul ketul.
3. Panaskan atas dapur sehingga mendidih.
4.siap.
Sekian resepi simple dari dapur mrspuex.
Selamat mencuba!
Yours Truly ;P
1 Comments