1st time nak buat laksa penang ni.. Umur dah nak masuk dabel three baru hegeh nak try..upernye senang je membuatnye..cewahhh..berlagak pulak ngkoo..
Nah saya sharekan resepi dan hasil secara bergamba untuk tatapan tekak uols..
Resepi khas dari hakak opis..kite kopipeskan je ye..
LAKSA PENANG
1 kilo ikan kembung (7ekor)
8 tangkai cili kering
4 tangkai cili padi *optional..sy x masukkan*
10 ulas bawang merah atau (4 biji bawang besar)
6 keping asam keping(ikut suka masam.
2 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Garam ikut rasa
Serbuk perasa jika suka
.Belacan sebesar ibu jari *optional.saya tak masukkan*
1 peket laksa
Bhn hiasan ikut suka sendiri
8 tangkai cili kering
4 tangkai cili padi *optional..sy x masukkan*
10 ulas bawang merah atau (4 biji bawang besar)
6 keping asam keping(ikut suka masam.
2 kuntum bunga kantan
Daun kesum
Garam ikut rasa
Serbuk perasa jika suka
.Belacan sebesar ibu jari *optional.saya tak masukkan*
1 peket laksa
Bhn hiasan ikut suka sendiri
CARA BUAT KUAH LAKSA
Rebus ikan kembung hingga mendidih
Asingkan air rebusan dan ikan
Masukkan air rebusan ikan dlm periuk besar lain.masukkan asam keping, daun kesum,bunga kantan..rebus pelahan2 atas api
Blend cili kering, cili padi belacan dan bawang sampai halus dan masukkan ke dlm periuk besar tadi..
Isi ikan diperisi asingkan dari tulang. *part ni yang renyah sikit..eyh bukan sikit tp banyak sikit..hee*
Isi ditumbuk kasar then masuk dlm periuk kuah.
Tulang diblend hingga halus dan tapis..air tulang ikan ditapis dan dimasukkan kedalam periuk kuah hingga tulang ikan jadi jernih.rebus kuah hingga mendidih
Bila dah mendidih rasa kuah samada dah rasa masam spt yg kita mau then baru masukkan garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka..
SELAMAT MENCUBA
Asingkan air rebusan dan ikan
Masukkan air rebusan ikan dlm periuk besar lain.masukkan asam keping, daun kesum,bunga kantan..rebus pelahan2 atas api
Blend cili kering, cili padi belacan dan bawang sampai halus dan masukkan ke dlm periuk besar tadi..
Isi ikan diperisi asingkan dari tulang. *part ni yang renyah sikit..eyh bukan sikit tp banyak sikit..hee*
Isi ditumbuk kasar then masuk dlm periuk kuah.
Tulang diblend hingga halus dan tapis..air tulang ikan ditapis dan dimasukkan kedalam periuk kuah hingga tulang ikan jadi jernih.rebus kuah hingga mendidih
Bila dah mendidih rasa kuah samada dah rasa masam spt yg kita mau then baru masukkan garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka..
SELAMAT MENCUBA
Hasilnya :
Sebungkus laksa beras.
Kuah laksa yang sedang mendidih..
nyumss..
Bahan hiasan..
Tadaaa..
Semangkuk laksa senyiummm..
Selamat mencuba!
-mrspuex-
3 Comments