Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Monday, February 29, 2016

Pengaruh Viral : Aiskerim Sumi

Assalamualaikum..

Blogger dan pengaruh alam maya berpisah tiada.
Yang baik baik kite ikut.
Yang tak berapa nak baik kite letak tepi, duduk dendiam ataupun nyahhh kauu dalam hidupku.

Viral punye pasal.
terus pegi kedai beli bebahan untuk buat aiskerim sumi.


bebahan :
plastik aiskerim
susu sejat
susu pekat
esen vanila
sumi (nak sedap beli 2 peket)

beli 1 peket bajet bajet cukuplah.
tapi setengah peket dah selamat dikerjakan anak-anak sebelum jadi aiskerim..
ketap bibir maknye tengok baki sumi tersebut..,

sambil lenyekkan, sambil tu sumbat masuk mulut..
shot lagi kuantiti sumi mama tauuu!!

cara-cara :

susu sejat 1 tin
susu pekat 3-4 susu. ikut tekak nak manis mcm mana..
esen vanila 2 sudu kecil.
masak semua dalam periuk sampai mendidih,
tunggu suam suam kuku.. 
panas-panas masuk plastik, lecurr tangan hoii! hehe..

sambil tu lenyekkan sumi. nak bubuh seketul2 pon tak salah..janji muat masuk plastik..

bila susu dah suam suam sejuk.
masukkan sumi dan susu yang dimasak.
ikat dan sejukkan dalam peti ais

tunggu keras, baru boleh ngapp!!

hasilnya..
nahh kaww aiskerim less sumi namanya..
lebihan bancuhan tu kita enhancekan jadi aiskerim bandung..
hidup kene bijak sis!

sedappp!!!!
nanti nak repet lgi cuma part nak ikat tu la gigil gigil tangan makkk!!




5 comments:

Farahain ZFA said...

Sedapnyaaa..

Jueliza Jamani said...

hehehe semua suka viral kan.. kita ada buat jugak..

Mohd Noor Shawal said...

wah.. akak paksa saya try buat lah.. hahaha.. nak try ar nanti... ^^

btw, datang singgah + follow sini.. :)

follow back, may be? ^^

http://akubukaninnocent.blogspot.com/

idzwa kamaruddin said...

tak ubat lagi nie!

mush said...

baru nak try wat balik keje karang, sebab anak dah request, mak kawan bagi hari tu kat sekolah agama..