Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Monday, June 11, 2018

homemade biskut raya edisi 2018

Assalamualaikum/Hai,

memang setiap tahun akan buat 2-3 jenis biskut raya sendiri..
dulu-dulu masa bujang, dekat 9-10 jenis kauu..
sampai terlentang terlangkup kat dapur tu menunggu turn biskut nak kena bakar..

bila dah kahwin ni..hajat tu ade juga sebab nak makan sendiri buat tapi apekan daya.
kita buat mana biskut raya yang terpenting untuk sambung legasi je la ye..
ade yang cakap, beli je la kan senang..
no no no.. mood raya aku nak mai bila ada bau biskut raya dalam umah..
haaaaa... barulah semangat tu lain macam weii..

biskut raya homemade yang masuk dalam list wajib setiap tahun adalah:

- biskut cornflakes
- cornflakes madu
- chocolate chip ala femes emes style - ubah resepi ikut sukahati..hahah

weekend lepas, gigih aku dgn adik buat projek biskut raya.
tengah sarat pon ku redah jugak.. aku amek tender duduk menggentel biskut kat meja je la..
tugas bakar-membakar ulang alik ke oven, pas ke adik aku..hehehe..
dan bebahan mentah termasuk balang semua minta adik aku prepare awal.


day 1 - sabtu.
buat biskut raya pertama - cornflakes madu

Image may contain: flower and food
cornflakes madu in the making. yang ni tunggu turn nak masuk oven.


team production untuk projek cornflakes madu.
2 bancuhan sekejap je setel.
tugas aku just tabur sprinkles kat cornflakes aje..
bahagiaaa wei banyak esisten menolong..
alhamdulillah.. semua ringan tulang walaupun jam dh dekat kol 12 tengah malam dan memasing berganti ganti menguap.. 
biar dorang rasa sendiri susah senang nak menyambut syawal yang mulia ini..
lagipun, dorang jugak la yang bakal menyambung tradisi ni tauuu..
gituuhhhhhh...

day 2 - ahad 
buat biskut raya kedua - biskut cornflakes.

Image may contain: food
in the making.
tunggu turn nak masuk oven jugak.


Image may contain: 9 people, including Mohd Azahari Mohd Roslan, Nooraini Zubir, Noor Hayati and Shazelan Lan, people smiling, people eating, people sitting, food and indoor

hari kedua lagiii ramai team production menolong..
4 bancuhan selesai dengan jayanyaaa..
time ni tak sabarrrr nak tunggu berbuka sebab nak ngap biskut ni..
aduhhh bau semerbak kat dapur..
mujurrr mamayong berhati kental. hehehe..

part paling kelakar,
laki aku pegi kaupp adunan kat mangkuk konon tak nak membazir..
last last balance adunan kat jari dia, dia pi masuk dalam mulut..
lepas tu baru sedar tgh puasa..
kelam kabut masuk toilet basuh mulut..hahhahaa..
terbahak2 memasing..
hahahahaa..haruuuuuu!!!

biskut raya ketiga- choc chip tak sempat nak buat sebab kekangan masa.
maybe akan repeat biskut ni selasa mlm nanti..in sya allah..
tak lengkap wei kalau xde homemade choc chip ni..
sejenis gigihkan kami ni..

korang buat sendiri jugak ke atau tunjuk tunjuk kat kedai je??
tak kisah pon kan janji ade la jugak biskut raya utk dihidangkan kt tetamu yang datang beraya nanti ye dak.??


 -MrsPuex-

2 comments:

Siti Yang Menaip said...

rajinnyaaa hehe CT memang tunjuk2 jela tapi sikit je sebab tak makan kuih sangat pun kecuali yang memang fav. best tu ramai helpers hehe..

Shafyqah Azahar said...

rajinnya semua, tahun ni takdak buat kuih raya pun, semua tunjuk haha