Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

SISTEM GURU ONLINE

APDM SAPS

Thursday, April 11, 2013

Kakak Demam

Assalamualaikum..

Semalam check up adik utk 8 bulan..
Trus amek kakak kat tadika, hangkut skali..senang..
Dalam kete dia dh bgtau demam..mama rasa n x brp nak pns sangat..mybe tngn tengah sejuk sbb ekon kot..

Sampai klinik, kakak pasif jek..biasanya die mmg akan membecok jek..
Dalam hati, hmmm..sah la ank dara aku ni demam..

setelkan urusan adek, then trus ke klinik pesakit luar, cek kakak plak..
Demam. suhu time tu 38.6..
Kene masuk ubat bontot..MA soh aku buat tapi mmg aku x pnh masukkan ubat bontot kat anak..
Hal-hal begini jadi tanggungjawab hakiki PAPA..soh papa kate sumbat kt umah jek la..
Pegi farmasi, amek ubat bontot n syrup..then balik..

Sampai umah, trus bagi ubat syrup dulu..
mandikan n biarkan die rest..
dah setel mandikan+makankan adek, cek balik suhu kakak. 39.2..
ohhmaii...panas nihh..not gud for toddler like her..bahaya.
trus paksa bangun n mandikan lagi..kesian mama tgk..susu x nak, mkn pon xnak jugak..
bagi air masak jek..tu pon dilueknye balik..
papa trus masukkan ubat vontot..
mama bancuhkan susu+shaklee ESP utk tenaga..lembik sangat dia..
trus lumurkan kepala ngn air asam jawa kasi reducekan panasnya..
kesian kakak, mata merah n berair jek..
alat cek suhu mmg sentiasa ada kat sebelah..risau beb..dia jarang demam..

























adek plak sibuk dok ngaco kakak..
botol air masak kakak sibuk die nak menerai sedut sedut..
awak x pandai lagik la sayang..
nnti dah pandai, sedut la puas puas yee..

























Lebih kurang 10 lebih, pns kakak dah kurang, die pon dah mula bangun n start nak membecok..
dalam hati mama, kelegaan yang amat sangat..
x tau la kesan ubat bontot ke kesan susu+ESP shaklee tuh..
mama tanya nak makan ke x, trus die request nak makan megi..
hmmm..megi pon megi la.. janji ade bende masuk kat perut..
tau megi x brp elok utk budak tp gasakla..janji die makan..
dannn...mmg die makan btol2 ok...mama nak kecek sikit pon x dpt..
jadik la dpt mkn sesudu megi..
ingatkan demam x lalu nak makan..tapi ngn kuah2 skali dihirupnya,...
megi laksa feveret mama..megi sup ayam x de stok..huhu..
so tgk jek laa dia makan..xpe nak, makanlaa..kakak kenyang, mama pon kenyang skali..

























pagi ni ingatkan demam x nak pegi school..boleh la tinggal ngn nenek kat umah tuh..
tapi kemain semangat nak pi school, mandi pon x nangis..
pelik pelik..time sihat kemain mengamuk nak mandi..ni dah terbalik plak..
x paham x paham..
ni mama kat opis ni dok tertengok2 hp kot kot cikgu laila kol bgtau pasal kakak..
so far dh sampai tengah hari, ok jek..alhamdulillah...lege sikit..
semoga kakak cepat sembuh dan kembali membecok macam biasa..
jangan buat mama risau dah yee..

Yours Truly ;P

2 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

semoga kakak cepat sembuh..

Ratu Hatiku said...

Ala....siannya...Semoga kakak cpt sembuh ya... Amin