Followers

tudung comel

Tudung kanak-kanak

lazada

searchbar lazada

Tuesday, February 17, 2015

Duit Belanja Sekolah jadi Duit Shopping

Assalamualaikum..

Sekarang baru aku paham perasaan mak mak yang merungut ank beli macam macam kt sekolah.
Dulu, dengar saje rintihan jiran/kengkawan yang anak mereka dah pandai membeli belah kt sekolah.. aku cuma gelak ha ha ha haaa sajee sebab tak pernah merasainya..

Dan kini tiba giliran realiti situasi sebenar.
Duit belanja yang kita bagi untuk beli makanan, dia pi beli menatang tah pape kat bookshopnya..


Dah pandai shopping dah si kakak nih..
beli 2 marker/highliter kaler kaler tuh..satu untuk dia, satu untuk adek katenye..
haihhh... perasaan?? nak marah?? hmmmm dah beli dah ponn..

Sampai umah terus kebulur semacam mintak nasi umpama x makan 2-3 hari..
padan la muka..sape soh beli bende bukan bukan time rehat.

memula bagi rm4 - die pi belanja kawan-kawan yang bawak bekal sebab kawan yg bawak bekal x bawak duit katenye.. **memanglah kakak oi..mak dorang dah prepare makanan siap siap so x yah belanja. kakak lain, mama bagi duit utk kakak beli makanan kat kantin nun..

lepas itu cut off bagi rm 3 - rm1- beli nasi, rm1 - beli air padahal dah bawak botol air, rm1 beli macam-macam kt bookshop. (ingatkan nak soh simpan tabung utk balance tu tapi nan hado). kekadang langsung x beli makanan pon.. membeli belah kt bookshop kt sekolah.

perlukah nak cut off lagi kepada rm2 sehari?
rm1 untuk makan, rm1 untuk beli air kot kot x cukup air dlm botol tuh..
tengah hari sebelum ke sekolah dah disediakan makanan kt transit dah.


haishhhh.. buntu pulakk mikiokannyee..

mommy/mama/ibu/ummi/bonda ada idea tak?


Yours Truly ;P

3 comments:

uncle gedek said...

Bagi kredit kad teros!

Mrs Puex said...

hahahaaa...

uncle,

kad kredit?? kad mydin n NSK ade laa..

Amanda Suria said...

Amboi kakak..my dania x reti langsung guna duit masa mula2 masuk darjah satu. ..bawak bkl..pas tu duit belanja simpan dlm tabung...tp dh darjah 5 ni..dia dah pandai dah...